Wijnwoordenboekje R

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

F

Fris

Wordt gezegd van een wijn die enigszins zuur is, maar niet overmatig, en die een impressie van smakelijke frisheid geeft die in trek is vanwege het dorstlessende karakter.

G

Gedistingeerd

Wordt gezegd van een karakteristieke en originele wijn.

Geroosterde aroma’s

De geur die wordt aangetroffen in overrijpe wijnen, afkomstig van druiven met edele rottting. Doet denken aan in de oven geroosterde vruchten, sinaasappelschillen, gedroogde vruchten of geroosterd brood.

O

Onderstam

Een wijnstok gekozen om de ent te dragen. De onderstam voedt de ent met water en minerale zouten en de ent levert de vruchten. Deze techniek van het samenvoegen van twee wijntakken wordt gebruikt in het merendeel van de Franse wijngaarden. Sinds 1880 wordt de voorkeur gegeven aan Amerikaanse onderstammen die als enige resistent zijn tegen druifluis.

Oversteken

Het overbrengen van de wijn van het ene naar het andere vat om hem van het bezinksel te scheiden en de klaring door bezinking te bevorderen. Bij het oversteken wordt het zwavelgehalte gemeten en gecorrigeerd om bacteriële besmetting te voorkomen. Door het oversteken vindt een gecontroleerde toevoeging van zuurstof plaats die bevorderlijk is voor het verkrijgen van wijnen de rijker zijn aan aroma's.

P

Passerillage

Het natuurlijke licht drogen van de druif aan de lucht. Dit produceert een hoog suikergehalte in de druif. De hieruit verkregen wijnen zijn minder liquoreus dan die verkregen na edele rotting.

R

Reductie

Ontwikkeling van de wijn in de fles in afwezigheid van lucht. Zij bevordert de vorming van gewilde en subtiele aromatische verbindingen, zoals truffel, in de grote Bordeaux wijnen. Bij het openen van een fles die lang dicht is geweest, komen aroma's vrij die doen denken aan een vertrek dat lang afgesloten is geweest en dat men lucht door een korte decantering.

Rijk

wordt gezegd van een kleurrijke, genereuze, krachtige en tegelijk evenwichtige wijn.

Rijpheid

Dit is het beslissende moment waarop besloten wordt de druiven te oogsten. Geacht wordt dat dan het rijpingsproces voltooid is. Rijping

Rijpwording

De vegetatieve periode van de wijnstok gedurende welke de druif zich met suikers en andere kwalitatieve bestanddelen gaat verrijken en aan zuurheid gaat verliezen. Deze periode gaat vooraf aan de oogst. De universiteit van Bordeaux heeft zich onderscheiden in het onderzoek naar het rijpingsproces, met name wat betreft de tannines, teneinde in moeilijke jaren te harde en te tanninerijke wijnen te voorkomen. Rissen

Robe

Term gebruikt om de kleur van een wijn aan te duiden.

Robijnrood

De helderrode kleur die kenmerkend is voor een jonge wijn. Het is ook de klassieke kleur in de Bordeaux streek voor de Clairet.

Rond

Wordt gezegd van een wijn waarvan de soepelheid, zachtheid en vlezigheid een aangenaam mondgevoel geven.

Ruw

wordt gezegd van een zeer wrange wijn die de impressie geeft van een grote droogte in de mond. Synoniem

W

Wijnspiegel

Duidt het wijnoppervlak aan dat in een glas in contact is met de lucht. De robe van een wijn verwijst naar de kleur en de wijnspiegel naar de weerschijn van de wijn. Tijdens het proeven houdt men het glas schuin om de wijnspiegel te vergroten en de wijn te bekijken bij natuurlijk licht tegen een witte achtergrond. Hoe dikker de wijn, des te zuurder hij is, de weerschijn onthult de glans van de wijn, zijn vermogen om het licht te weerkaatsen.