Wijnwoordenboekje D

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

B

Bezinksel

Vaste deeltjes die in de wijn zitten, met name in oude wijnen (waaruit ze door decanteren" verwijderd worden. Zie deze term)."

D

Decanteren

Decanteren bestaat uit het overgieten van de inhoud van een fles in een karaf. Het overschenken moet gestopt worden zodra het depot van vaste deeltjes, dat is gevormd tijdens de rijping in de fles, in de flessenhals verschijnt. Tijdens het decanteren vindt een lichte inbreng van zuurstof plaats waardoor het bouquet zich kan ontwikkelen. Bij oude wijnen moet het decanteren van korte duur zijn om het vluchtige en kwetsbare bouquet intact te houden.

Declassering

Intrekking van het recht op de herkomstaanduiding van een wijn. De wijn wordt dan voortaan verkocht als een tafelwijn". Deze procedure vindt met name plaats wanneer de voor de AOC goedkeuring gepresenteerde wijn niet voldoet aan de door het betreffende AOC besluit vereiste criteria."

Dieven

Het verwijderen van alle ongewenste knoppen of beginnende uitlopers die de wijnstok te zwaar dreigen te belasten (funest voor de kwaliteit van de oogst).

Dik

Wordt gezegd van een donker gekleurde wijn die een sterk en vol is van smaak.

Double Magnum

Een fles met een inhoud van drie liter ofwel het equivalent van vier flessen van 75 cl.

Droog

Kwalificeert een wijn die per liter minder dan 4 gram (onvergiste) restsuiker bevat.

O

Onevenwichtig

Wordt gezegd van een wijn die geen of weinig evenwicht heeft tussen de bestanddelen. Hij is niet langer harmonieus. Bijvoorbeeld een witte wijn met een te sterke aciditeit (van druiven die niet niet helemaal rijp waren) of met te ruwe tannines (door een te lange gisting). In Bordeaux is evenwicht een algemeen kenmerk van de wijnen, dankzij een lange ervaring met het blenden van verschillende druivenrassen die complementaire eigenschappen bezitten.

Overhevelen

Het scheiden van de druppelwijn en de droesem na de gisting.