Wijnwoordenboekje G

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

A

Arabische gom

Stabiliseert de kleurstoffen in rode wijnen. Deze natuurlijke gom, afkomstig van acacia's, vermindert de impressie van stroefheid (wrangheid) van rode wijn en maakt hem ronder. Een andere eigenschap is dat de gom neerslag van wijnsteen, koperbreuk en lichte ijzerbreuk tegengaat. De gom is reuk- en smaakloos en niet giftig.

D

Druivenras

Duidt een variëteit wijnstok aan vitis vinifera" die druiven produceert. De Bordeaux wijnen onderscheiden zich door de blend van verschillende druiven. Dit verhoogt hun evenwichtigheid, hun harmonie en hun aromatische rijkdom."

E

Enten

Methode gebruikt tijdens de fylloxeracrisis die eruit bestaat een ent van plaatselijke herkomst vast te maken op een fylloxera resistente onderstam. Het is de ent die de wijn zijn karakter geeft. De onderstam is slechts een drager.

G

Genereus

Karakter aan een wijn die rijk is aan alcohol, maar zonder vermoeiend te zijn, in tegenstelling tot een koppige wijn. Dit is vaak het geval van warme en zonnige wijnjaren.

Gisten

Microscopische schimmels die voor de alcoholische vergisting zorgen. Ze zijn van nature aanwezig op het oppervlak van de druiven. Indien nodig kunnen ze tijdens de vergisting aan de most worden toegevoegd om het verloop van het proces te verbeteren (dit gebeurt vaak bij witte wijnen).

Gouleyant

Afgeleid van het oude Franse woord goule" dat verwant is met het woord voor keel of mond. Het kenmerkt een lichte en soepele wijn die makkelijk drinkt en op zijn fruit gedronken wordt. Gouleyant rijmt ook met lekker, zacht en aangenaam."

Groen

Wordt gezegd van een wijn die te veel zuren bezit. Hij is zuurder dan een nerveuze" wijn en minder zuur dan een "harde" wijn."

Groot avondrood

Deze grote nachtvlinder (65 mm) is een schubvleugelig insect uit de Sphingidae familie. De allesetende rupsen van deze vlinder, die van juli tot september uitkomen, verslinden de bladeren van de wijnstokken.

Guyot

Snoeimethode van de wijnstokken waarbij een enkele horizontale tak (vruchthout) wordt overgelaten, zoals in de Bordeaux streek. Ieder jaar wordt één lange tak van 6 tot 10 ogen overgelaten, die tijdens de snoei wordt opgebonden om horizontaal te blijven.

V

Vin de garage

Beschrijft een micro-wijn geproduceerd in kleine hoeveelheden. Deze uitdrukking is ontstaan in het begin van de jaren 90 in Saint-Emilion naar het voorbeeld van het chateau Valandraud. De wijn van het als een tuin bewerkte perceel van 0,6 ha, werd door de critici meteen enthousiast ontvangen. Deze wijnen, geproduceerd zonder echte middelen, in een geïmproviseerde ruimte (een garage) lijken op de prototypen uit de haute couture.

W

Wildgeur

Kwalificeert het bouquet van een wijn wanneer deze doet denken aan de geur van wild.