Wijnwoordenboekje S

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

A

Afgeriste tros

Verwijst naar het houtige deel van de tros. Dit wordt tegenwoordig voor de vergisting van de druiven gescheiden. De tros produceert groene en ruwe tannines die incompatibel zijn met de elegantie van de Bordeaux wijnen."

B

Bloesemval (coulure)

Slechte bevruchting van de bloem van de wijnstok. Dit kan worden verklaard door diverse oorzaken (koud of nat weer) en is niet alleen sterk van invloed op de opbrengst van de oogst, maar ook op de gelijkmatigheid van de druiven in eenzelfde tros.

C

Cabernet

Een druivenras dat zeer aanwezig is in de Bordeaux streek. Er zijn twee variëteiten

K

Klaring

Aan de gisting voorafgaande bewerking om de wijn te scheiden van het bezinksel (aardedeeltjes, bladafval en pitjes) om ongewenste vegetale smaken te voorkomen. Door deze etappe wordt het druivensap geklaard voordat de gisting begint. Het klaren wordt meestal gedaan door de wijn van de ene naar de ander kuip over te hevelen.

Kort

Wordt gezegd van een wijn die na het proeven weinig smaak nalaat (synoniem

Kuiphout

Gekliefd eikenhout dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van vaten. De herkomst van het kuiphout is van invloed op de stijl van de wijn.

L

Liquoreus

Wordt gezegd van een witte wijn die rijk is aan restsuikers (natuurlijke, niet vergiste suikers). De liquoreuze wijnen zijn erg vet in de mond. De zoete witte Bordeaux wijnen behoren tot de beroemdste ter wereld. Ze bereiken een uitzonderlijke aromatische kracht en zoetheid.

P

Puur

Wordt gezegd van een wijn die meteen al geen enkele fout vertoont, noch wat betreft de geur, noch wat betreft de smaak. (Synoniem

S

Saignée

Bewerking die eruit bestaat aan het begin van de vergisting voor rode wijn een deel van het sap uit de kuip af te tappen voor het produceren van rosé wijnen of Clairets.

Salmanazar

Een fles met een inhoud van negen liter, ofwel het equivalent van twaalf flessen van 75 cl.

Sauvignon

Een wit druivenras uit de Bordeaux streek dat zeer aromatische wijnen geeft.

Secondaire aroma’s

Ook gistingsaroma's genoemd. Deze worden geproduceerd door de gistcellen tijdens de vergisting. Deze geuren doen denken aan banaan, nagellak, Engelse drop (na de alcoholgisting), maar ook aan kaars, was, tarwe, brioche of zelfs verse boter of room (na de malolactische fermentatie).

Sémillon

Wit druivenras uit de Bordeaux streek dat wijd verbreid is in de gebieden waar liquoreuze wijnen worden geproduceerd.

Smeuïg

Duidt op een wijn die het aangename gevoel geeft van een zachte en ronde wijn. Door de smeuïgheid van de wijn kan hij zachter en zoeter overkomen. Droge wijnen zijn smeuïg in tegenstelling tot levendig of nerveus.

Snoeien

Het afknippen van het uiteinde van de wijnranken in de zomer om de vegetatieve groei te beperken ten gunste van een goede ophoping van suikers, tannines en zuren in de druif. De druif wint aan kwaliteit.

Soepel

Wordt gezegd van een aangename wijn waarin de zachtheid de wrangheid overheerst. Dit wordt verkregen door korte gisting. Deze wijnen hebben een vloeiende en lichte textuur en worden over het algemeen jong gedronken.

Solide

Wordt gezegd van een goed samengestelde wijn die met name een goede structuur heeft.

Stabilisatie

Het geheel van behandelingen bestemd voor de goede conservering van de wijn. Uitgevoerd door de oenoloog.

Stansen

Het merken van kurken, vaten en kratten met een brandijzer.

Stil

Een wijn wordt stil genoemd wanneer de gisting is afgelopen en er aan het oppervlak geen koolzuurgasbelletjes meer verschijnen. Meer algemeen duidt een stille wijn een wijn aan die niet schuimt.

Structuur

Duidt zowel op de opbouw als op de samenstelling van een wijn in zijn geheel.

Stug

wordt gezegd van een tanninerijke en zure wijn.

Sulfiet

'Contient des sulfites' is sinds 2005 vanwege het allergene karakter een verplichte vermelding op het etiket voor alle wijnen met een zwavelgehalte van 10 mg/l. Zwavel is een antioxidant, antiseptisch en stabiliserend en wordt al vanaf de 18e eeuw gebruikt in de vinificatie. Er moet bovendien op gewezen worden dat een wijn zonder zwavel niet bestaat. Zwavel wordt namelijk van nature in kleine hoeveelheden geproduceerd tijdens de gisting.

W

Wijnrank

Jonge wijntakken geproduceerd gedurende het jaar en verzameld na de snoei. In de Bordeaux streek worden ze gebruikt voor het grillen van vlees (de klassieke 'entrecôte aux sarments'). Ze kunnen ook tussen de rijen wijnstokken worden begraven om organische mest te produceren of worden versnipperd of verbrand.

Z

Zijdeachtig

Kwalificeert een soepele, aangename, zachte en fluwelige wijn met fijne fluweelzacht tannines.

Zwavelen

Aan normen onderworpen proces dat eruit bestaat een redelijke hoeveelheid zwaveldioxide (zwaveligzuurgas of SO2) aan de most of de wijn toe te voegen voor een vinificatie of opvoeding van de wijn zonder bacteriologisch risico en voor een stabiliteit tijdens de opvoeding.

Zwavellintje

De antiseptische en antioxiderende eigenschappen van zwavel zijn door de hele geschiedenis van de wijn bekend om bacteriën en andere schimmels te bestrijden, die de wijn kunnen aantasten. Het principe