Wijnwoordenboekje T

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

A

Appelzuur

Zuur dat van nature aanwezig is in het druivensap en dat voor de wijn een factor van instabiliteit kan zijn door een bacteriële gisting te veroorzaken. De wijnmaker brengt een tweede malolactische gisting teweeg om het appelzuur om te zetten in melkzuur en de tannines in de wijn te verzachten. Deze zogenoemde biologische zuurafbouw maakt de wijn soepeler.

B

Bijvullen

Bewerking die bestaat uit het bijvullen van de vaten of kuipen tijdens de opvoeding van de wijnen, om oxidatie te voorkomen.

G

Gruis

Een depot van wijnsteenkristallen op de bodem van de flessen of vaker aan de onderkant van de kurk, vaak ten onrechte aangezien voor suikerresten. Deze witte kristallen hebben geen enkele invloed op de smaak of de kwaliteit van de wijnen.

M

Mager

Wordt gezegd van een onevenwichtige wijn met weinig tannines en zonder body.

O

Ontwikkeld

Kwalificeert een evenwichtige wijn die op zijn best is. Verwijst naar een wijn waarvan het bouquet op zijn hoogtepunt is. Wijn op het toppunt van rijping, het punt van evenwicht dat voorafgaat aan het begin van zijn achteruitgang.

S

Smaak

Zintuiglijke waarneming (zoet, zout, zuur of bitter) die in de mond wordt teweeggebracht door een voedingsmiddel.

T

Takken trekken

Bewerking in de handmatige wijnbouw die eruit bestaat alle tijdens de snoei van de wijnstok verwijderde wijnranken te ruimen. De takken worden tussen de rijen opgestapeld voordat ze meestal op de wijngaard versnipperd worden voor de inbreng van organische stoffen. Ze kunnen ook tot bossen worden samengebonden om als brandstof te dienen.

Tanninerijk

Het uitdrogende, stroeve karakter van een wijn veroorzaakt door zijn rijkdom aan tannines.

Tannines

Stoffen die zich in de druif bevinden en die de wijn zijn structuur, zijn bewaarcapaciteit en zijn smaakeigenschappen (wrangheid) geven. Zij hebben de bijzonderheid zich te verbinden met de kleurstoffen in rode wijnen (anthocyanen). Het zijn ook antioxiderende moleculen vandaar hun bewezen rol in de preventie van bepaalde hart- en vaatziekten bij matig gebruik (de Franse paradox)."

Terroir (goût de)

Term voor de aromatische indruk verbonden aan de bodem van de wijngaard. Deze geeft de wijn zijn bijzondere, eigen karakter dat kenmerkend is voor de bodem waarvan hij afkomstig is. Zoals het aroma van viooltjes in Pomerol.

Tertiaire aroma’s

Deze verwijzen naar het bouquet, het geurcomplex dat een wijn ontwikkelt tijdens de rijping in de fles in een reducerend milieu (zonder zuurstof). De bekendste tertiaire aroma's zijn truffel, leder, mokka, kokosnoot, gebaksaroma's (cake, honing, amandelpers) en vooral de animale noten (bont, leder, muskus).

Thermo- regulatie

Een techniek waarmee de temperatuur in de gistingskuipen tijdens de gisting kan worden gecontroleerd en beheerst. Deze techniek heeft de vinificatie radicaal veranderd, vooral als men weet welke invloed de temperatuur heeft op de stofwisseling van de gistcellen. Ideale temperaturen voor de alcoholische gisting

Tonneau (wijnton)

Dit komt in de Bordeaux streek overeen met vier barriques (vaten) van 225 liter. Dit totaalvolume van 900 liter wordt gebruikt als eenheid bij de verhandeling van losse wijn, met name wanneer handelaars de wijn via brokers kopen van de producenten.

Tuilé

Franse wijnterm om een wijn te beschrijven die niet langer zijn jonge karmijnrode, robijnrode of granaatrode kleur heeft. De als tuilé" (baksteenachtig) beschreven oranje gloed wordt veroorzaakt door een gevorderde rijping. Een wijn op zijn hoogtepunt vertoont meestal een oranjeachtige gloed."

V

Vermoeid

Kwalificeert een wijn die een behandeling heeft ondergaan die hem gedestabiliseerd heeft. Bijvoorbeeld onmiddellijk na het overtappen (in een ander eikenhouten vat), na filtering of transport. Hij kan dan moeilijk geproefd worden.

Vin de table

Wijnen van deze categorie Sans Indication Géographique (SIG, zonder geografische herkomstbenaming) heten sinds 1 augustus 2009 Vins de France. Deze wijnen mogen worden samengesteld uit wijn van verschillende druivenrassen, regio's en wijnjaren onder een merknaam. Een subsegment van Vin de France met vermelding van het druivenras en het wijnjaar heeft het licht gezien om deze gangbare consumptiewijnen te commercialiseren.