Wijnwoordenboekje P

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

D

Draf

De vaste delen van de druif die na afloop van de alcoholische vergisting worden geperst. De perswijn is rijker en minder harmonieus dan de druppelwijn. Hij wordt gebruikt bij het blenden.

H

Hoogtepunt

Een wijn op zijn hoogtepunt heeft het maximum van zijn kwaliteiten bereikt, waarna de achteruitgang begint. Het hoogtepunt van een Bordeaux wijn hangt met name af van zijn rijkdom aan tannines, natuurlijke zuren en aromatische stoffen.

M

Macération pelliculaire

Een voorbehandeling die eruit bestaat de druiven, voor het begin van de vergisting, in afwezigheid van lucht en bij lage temperatuur te laten weken, om de voorlopers van de aroma's te activeren. Daarna volgt een klassieke en normale vergisting onder zuurstof met behulp van de gisten die de suiker van de druif omzetten in alcohol.

P

Parelend

Een droge witte wijn waarin fijne belletjes koolzuurgas verschijnen afkomstig van de vergisting. Een parelende wijn met een druk tussen 0,5 en 1 bar ondergaat geen tweede vergisting, net als de schuimwijnen. In de mond geeft dit type wijn een impressie van frisheid en levendigheid die tussen een stille wijn en een mousserende wijn in ligt.

Passé

Kwalificeert een wijn die te lang in de kelder is gebleven en die al zijn kwaliteiten verloren heeft; hij is versleten, aan het eind van zijn leven. Opbinden

Pers

Wijnbouwmachine voor het persen, extractie door persen, van het sap uit de druiven. De uitdaging

Persen

Bewerking die er voor witte wijnen uit bestaat de druif te persen om er het (witte) sap aan te onttrekken. Bij de vinificatie van rode wijnen worden de vaste delen van de druif aan het eind van de alcoholische vergisting geperst.

Persistentie

Wordt gezegd van de min of meer langdurige waarneming van de smaken en aroma's van de wijn. Een lange aromatische persistentie is een positief teken van de kracht van een wijn.

Perswijn

Wijn afkomstig van het persen van de droesem na het overhevelen van de wijn (zie deze term). De verschillende perswijnen worden geselecteerd en een door de oenoloog vastgestelde hoeveelheid wordt toegevoegd aan de druppelwijn die is opgevangen door het eenvoudig laten aflopen van de wijn (zie deze term).

Petit Verdot

Een rood druivenras uit de Bordeaux streek.

Phylloxera

Een luis die tussen 1860 en 1880 de Bordeauxse en Europese wijngaarden verwoestte door de wortels van de wijnstokken te laten afsterven. Deze plaag ruïneerde de Europese wijnbouw. Dankzij de techniek van enten kon men in het begin van de 20e eeuw nieuwe wijngaarden opzetten met gebruikmaking van Amerikaanse onderstammen die resistent zijn tegen deze luis.

Pigeage

Eeuwenoude techniek die beoogt om, nadat de alcoholische vergisting begonnen is, de hoed" (vaste stoffen aan het oppervlak) onder te dompelen om deze met de vloeibare most te vermengen. Het doel

Pinard

Een populaire Franse term om een eenvoudige tafelwijn aan te duiden. In 1935 officieel opgenomen in het woordenboek van de Académie Française, de herkomst van het woord schommelt tussen het Griekse pino dat drinken betekent, een zekere Jean Pinard uit de 17e eeuw of een afleiding van Pineau een Bourgondische druif. Pinard was ook de steun en toeverlaat van de soldaten in de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog.

Piqué (azijnachtig)

Van een wijn met een fout zegt men dat hij piqué" als hij azijnaroma's ontwikkelt. Deze fout is steeds zeldzamer dankzij een goede hygiëne en de beheersing van de bacteriepopulaties tijdens de vinificatie."

Plat

wordt gezegd van een wijn zonder bouquet en met een gebrek aan zuren.

Polyfenolen

Moleculen gevormd in planten op basis van suikers. Zij zijn aanwezig in de schil en de steeltjes van druiven en liggen ten grondslag aan de tannines en de kleuring van de wijnen. Zij zijn bekend om hun antioxiderende en medicinale eigenschappen, hoe rijper en gaver de druif, des te meer interessante moleculen hij bevat voor de structuur van de wijn en zijn polyfenoleigenschappen.

Primaire aroma’s

De primaire aroma's zijn reeds aanwezig in de druif en openbaren zich tijdens de gisting. Zij geven elk druivenras zijn geurkenmerk. De Sauvignon heeft bijvoorbeeld een primair aroma dat in de Bordeaux wijnen doet denken aan buxus ; de Cabernet Sauvignon herinnert aan de knoppen van zwarte bessen of zoethout. De Merlot roept het beeld op van aardbeien.

Primeurs

In de Bordeaux streek betreft de verkoop als primeur" geklasseerde en vergelijkbare grands crus die worden verkocht terwijl de wijnen nog niet "definitief" zijn. Ze worden 18 maanden op vat gerijpt in de wijnkelders. Deze traditie wordt toegepast van chateau tot handelaar. Zo verzekeren de chateaus zich van het binnenkomen van contanten terwijl de kopers korting krijgen op de eindprijs de geldt wanneer de wijn twee jaar later op de markt wordt gebracht."

R

Rondpompen

Gebeurt aan het begin van de vergisting. Het heeft ten doel de zuurstof in te brengen die nodig is voor de goede vermeerdering van de gistcellen. De most wordt van onderaf uit de kuip gepompt en na beluchting van bovenaf er weer ingepompt. Een ander voordeel

S

Sint Vincent

De beschermheilige van de wijnbouwers en de wijnwerkers wordt op 22 januari gevierd met optochten en andere feestelijkheden. Hij is het symbool van geluk en voorspoed voor het komende wijnjaar. De legende van deze diaken martelaar uit Zaragoza in de 4e eeuw is ook gebaseerd op het woord vin" in zijn voornaam."

Snoei

Het afknippen van de wijnranken om de groei van de wijnstok te reguleren en harmoniseren. Door de snoei kan ook de productiviteit, de vruchtenlast worden beheerst. De snoei is direct van invloed op de opbrengst van de oogst, en derhalve op de kwaliteit en de concentratie van de druiven.