Wijn serveren: flessen, glazen en accessoires

Etiketten ontcijferen, wijn in een karaf schenken, serveertemperatuur, keuze van de glazen, beheer van de wijnkelder enz.: de Wijnschool van Bordeaux legt u alles uit om uw eigen sommelier te worden!

HET ETIKET

JE EERSTE HULP

Het etiket is het paspoort van een wijn, met een paar verplichte elementen zoals de Appellation d'Origine Controlée, het land van herkomst en het alcoholpercentage. Andere informatie, zoals de naam van het domein of het druivenras, is optioneel.

 • Bottler name/Bottling company name.
 • Country of origin
 • T.A.V.
  (Titre Alcoométrique Acquis):
  Alcohol by volume
 • The label must mention
  the Bordeaux region.
 • Reference to Bordeaux
  de la and name of the « Appellation d'Origine
  Protégée » or
  « Appellation d'Origine Contrôlée ».
 • Batch identification number.
 • Volume of wine in the bottle.

 Ons vakmanschap drink je met verstand

Bevat sulfieten

DE FLES

VAN HET JUISTE FORMAAT

In Bordeaux, net als andere wijnstreken, heeft elk formaat fles een naam. Hoe groter de fles, des te langer de bewaartijd en des te feestelijker de gelegenheid !

 
 
 
 
 
 
 
9.4 cl

9.4 cl

Huitième

1/8 flessen

20 cl

20 cl

Piccolo

1/4 flessen

37,5 cl

37,5 cl

Fillette

1/2 flessen

50 cl

50 cl

Désirée

2/3 flessen

62 cl

62 cl

Clavelin

4/5 flessen

75 cl

75 cl

La Classique

Standard Size flessen

1,5 L

1,5 L

Magnum

2 flessen

3 L

3 L

Double Magnum

4 flessen

4.5 L

4.5 L

Réhoboam

6 flessen

5 L

5 L

Jéroboam

7 flessen

6 L

6 L

Impériale

8 flessen

9 L

9 L

Salmanazar

12 flessen

12 L

12 L

Balthazar

16 flessen

15 L

15 L

Nabuchodonosor

20 flessen

18 L

18 L

Melchior

24 flessen

26,25 L

26,25 L

Souverain

35 flessen

27 L

27 L

Primat

36 flessen

30 L

30 L

Melchizédec

40 flessen

 
 
 
 
 
 
 
 

27 L

Primat

36 bouteilles

KARAF

DE IDEALE

Om zijn aroma's optimaal te kunnen ontwikkelen heeft wijn behoefte aan zuurstof: soms vriend, soms vijand. Wanneer de wijn in contact komt met zuurstof komt hij van het "gesloten" stadium in het "beluchte" stadium en tot slot in het "geoxideerde" stadium. Om het "beluchte" stadium te bereiken - het optimale stadium om te degusteren - is een karaf ideaal.

VOOR JONGE WIJNEN

De karaf moet wijd uitlopend zijn om de wijn een groot contactoppervlak met de lucht te bieden, dit vergemakkelijkt het beluchten en versterkt de expressie van de aroma's.

VOOR OUDE WIJNEN

De karaf moet nauwer zijn om de wijn een kleiner contactoppervlak te bieden voor een subtielere beluchting (decantering)

HEERSENDE OPVATTINGEN

OVER HET KARAFFEREN /DECANTEREN VAN WIJN

Vakkundig en delicaat te werk gaan is een vereiste om ervoor te zorgen dat een wijn op zijn hoogtepunt is wanneer je hem drinkt. Deze opdracht is eenvoudig genoeg wanneer je enkele voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd houdt...

Decanteren of karafferen, da's hetzelfde.

Nee! Wijn overgieten in een karaf - karafferen, dus - wordt gedaan bij jonge wijnen. Door de zuurstoftoevoer komen de aroma's en complexiteit van de wijn vrij. Decanteren wordt bij oudere wijnen gedaan om het bezinksel in de fles te verwijderen.

Een rode wijn hoeft niet gekaraffeerd te worden

Toch wel! Wijn overgieten in een karaf - karafferen, dus - wordt gedaan bij wijnen die jonger zijn dan 7 jaar. Een jonge rode wijn die meteen na het ontkurken gedronken wordt zal een tanninestructuur hebben die onaangenaam kan zijn en met aroma's die niet of amper tot uiting komen. In dit geval spreekt men van een "gesloten" wijn. Door de oxidatie komen de aroma's tot hun recht en zijn de tannines zachter.

Het overgieten in een karaf is alleen bestemd voor rode wijnen

Nee! Sommige grote en verfijnde witte wijnen, zoals bijvoorbeeld een Pessac-Léognan of een Sauternes, verdienen het ook om belucht te worden.

De nodige tijd om te decanteren is een delicate kwestie

Dat is waar, maar over het algemeen geldt dat hoe tanninerijker de wijn, des te meer tijd hij nodig heeft in de karaf om al zijn finesse te ontwikkelen. Een beluchting van 30 à 45 minuten is over het algemeen voldoende om van de wijn in al zijn complexiteit te kunnen genieten.

Bezinksel in de wijn is een fout

Nee! Integendeel, het is het natuurlijke bewijs van de tijd die de wijn in een fles heeft doorgebracht. Dit bezinksel varieert in vorm en dichtheid afhankelijk van het type wijn, de klasse en het jaar. Het is dus beter om de wijn van zijn bezinksle te scheiden door hem voorzichtig in een decanteerkaraf over te schenken.

Een oude fles wijn decanteren is riskant

Oude wijn decanteren vereist voorzichtigheid. Een oude wijn bezit een schitterend maar zeer kwetsbaar evenwicht dat in enkele seconden verstoord kan worden door een te heftig contact tussen de lucht en de wijn. Vergeet niet om voor het decanteren de wijn altijd eerst te proeven om te checken of de wijn een dergelijke operatie zal verdragen.

 • 1
  1 / OP VOORHAND

  1 / OP VOORHAND

  Laat de fles gedurende 1 uur wennen aan de kamertemperatuur en zorg er voor dat de karaf goed proper is. Ontkurk vervolgens de fles zonder met de fles te schudden.

 • 2
  2 / NET VOOR HET SCHENKEN

  2 / NET VOOR HET SCHENKEN

  Neem de karaf in de hand en de fles in de andere.

 • 3
  3 / EN NU

  3 / EN NU

  Schenk de wijn voorzichtig uit zodat deze zachtjes langs de zijkant van de karaf loopt.

 • 4
  4 / DE LAATSTE HANDELING

  4 / DE LAATSTE HANDELING

  Nabij het einde van het schenken houdt u de fles tegen het licht om te kijken of er een depot in de fles is. Bevindt de depot zich in de hals van de fles? Breng de fles dan recht met een vlotte beweging zodat deze niet in de karaf belandt.

BORDEAUXWIJN HOUDT VAN GLAZEN EN HUN COMBINATIES

De diversiteit van Bordeauxwijnen komen natuurlijk tot hun recht in mooie glazen! Frisse, jonge wijnen of oudere, tanninerijke wijnen... We geven je enkele tips mee om te zorgen dat alle kwaliteiten van de wijn tot uiting komen.

HET JUISTE EVENWICHT

Rode wijnen zijn veel rijker aan fenolverbindingen (of polyfenolen) dan witte wijnen. Er moet op gelet worden dat twee krachten, tannines en alcohol in het glas in evenwicht zijn. Sommige glazen beperken de kracht van de tannines, andere de indruk van alcohol.

KIES LIEFST EEN GLAS MET VOET

om te vermijden dat je de wijn verwarmt met je hand. Vul het glas tot een derde. Het oppervlak dat in contact is met de lucht is dan maximaal en komt neer op ongeveer 12 cl wijn.

DE UNIVERSELE ZOGENAAMDE "TULIP" VORM

Dit is de vorm van het traditionele INAO proefglas voor wijnproeven. Deze vorm, die breed is aan de onderkant van de kelk en die naar boven taps toeloopt, is perfect ontworpen om het glas zijn dubbele rol te laten spelen: ontwikkeling van de aroma's in het glas en concentratie ervan naar de neus. Een vaste waarde!

EEN BORDEAUXGLAS, NATUURLIJK!

Een groot glas op voet met een ruime kelk die de wijn achterop de tong stuurt, waar aciditeit het beste tot uiting komt. Dit voorkomt simultaan dat de aanwezige tannines zich verspreiden en de mond te droog maken. Het doel hiervan is om het krachtige bouquet en de verfijnde smaakt tot hun recht te laten komen.

EEN APART GLAS VOOR ELK SOORT WIJN?

De professionele glasfabrikanten bieden tegenwoordig speciale modellen voor specifieke druiven of voor een zeer precieze wijn, naar het voorbeeld van whiskyglazen, die de waarneming van de alcoholdampen zullen verminderen en de aromatische complexiteit versterken. Ieder zijn overtuiging! Spelen met diversiteit, de voorkeur geven aan een veelzijdig glas, of het op een klassiek model houden. Aan jou de keus!

GLAS OF KRISTAL?

Kristallen glazen geven meer uitstraling dan andere glazen, maar zijn vaak duurder, kwetsbaarder en zeldzamer. De meeste merken richten zich op Kwarx of Tritan die zowel sterker als transparanter zijn. Hoewel de verfijning van het glas de wijn sublimeert, is dit glaswerk bijzonder breekbaar. Een goed verstaander…

ZEG 35!

Dit is de ideale inhoud van een wijnglas. Deze maat is perfect geschikt voor de rode grand cru's, terwijl zoete en liquoreuze wijnen hun evenwicht vinden in kleinere glazen.

KURK

DE UITDAGING VAN HET BEWAREN

Bordeaux fles zoekt perfecte kurk voor optimale houdbaarheid...

Aanvankelijk hebben ze allemaal dezelfde functie: het hermetisch afsluiten van de fles. Maar tegelijkertijd moet de wijn een beetje ademen om zijn rijpingsproces te beginnen (het verschijnsel van oxidoreductie). Een beetje lucht, maar niet te veel. De van oudsher gebruikte natuurkurk biedt goede garanties naast alternatieven zoals aluminium en plastic.

DE NATUURKURK

DE NATUURKURK

De traditionele

VOOR MEER

Kort samengevat, reeds in de eerste eeuw voor onze jaartelling verscheen de traditionele kurk met zijn in het collectieve geheugen bekende "plop" geluid bij het openen. Kenners aarzelen niet om eraan te ruiken om de kwaliteit van een wijn te verifiëren. In Frankrijk hebben 8 op de 10 flessen een traditionele kurk.

Voordeel: de natuurkurken worden direct gesneden uit van kurkeiken geschilde platen kurk. Door de luchtdoorlatendheid van dit materiaal kan de wijn "ademen" en dit garandeert een goede ontwikkeling met de tijd.

Nadeel: de bekende kurksmaak die wordt veroorzaakt door een molecule, ofwel 5 tot 8% van de op de Franse markt verspreide flessen (trichlooranisol of TCA in 70% van de gevallen, bron Institut Français de la Vigne et du Vin). 

Voor welke wijn? Kurk krijgt algemeen de voorkeur voor de rijping van bewaarwijnen. Maar er zijn ook agglomeraatkurken gemaakt van samengelijmde resten van natuurkurken. Deze worden meestal gebruikt voor wijnen die jong gedronken worden.

DE SYNTHETISCHE KURK

DE SYNTHETISCHE KURK

Het alternatief

VOOR MEER

Wat zijn in het kort de twee redenen van het ontstaan ervan? Het verminderen van de kosten en het vinden van een oplossing voor het probleem van de kurksmaak. Deze kurken zijn betrekkelijk wijd verbreid in hypermarkten, supermarkten en bij sommige slijters.

Voordelen: ze zijn vervaardigd op basis van (plastic) polymeren bedekt met een dunne en soepele plastichuid met een kern van koolzuurgas, het risico van een kurksmaak verdwijnt.

Nadeel: deze doppen zijn niet geschikt voor bewaarwijnen, daar ze geen uitwisseling tussen de gassen toelaten en op lange termijn ook geen perfecte afdichting geven.

Voor welke wijnen? Een perfecte afsluiting voor wijnen die binnen een jaar na aankoop worden gedronken.

DE TRENDY SCHROEFDOP

DE TRENDY SCHROEFDOP

VOOR MEER

Om kort te gaan, de schroefdop is uitgevonden in 1968, is van aluminium en kraakt bij het opendraaien.

Voordelen, legio: geen kurksmaak, een constante kwaliteit en een hermetische afsluiting. Verder kan de gasuitwisseling worden geregeld afhankelijk van de soorten wijn. Het vergemakkelijkt het gebruik, geen problemen bij het openen, geen kurkentrekker nodig.  

Nadeel: de schroefdop ontwikkelt zich vooral in de Angelsaksische landen en Noord-Europa, daar de Franse markt zeer gehecht is aan de traditionele kurk. Met de schroefdop verdwijnt de emotionele symboliek van het ontkurken.

Voor welke wijnen? De schroefdop heeft de gunst van de fruitige wijnen met aroma's die gevoelig zijn voor oxidatie, maar ook sommige geklasseerde Bordeaux wijnen keren zich naar deze afsluittechniek. Deze dop is zeer wijd verbreid bij de wijnen van de nieuwe wereld: Nieuw-Zeeland, Australië en Chili.

DE GLAZEN STOP

DE GLAZEN STOP

de verrassing

VOOR MEER

Kort gezegd, deze bijzonder mooie stop biedt een origineel alternatief dat om meerdere redenen de aandacht verdient.

Voordelen: Elegantie en gebruiksgemak zijn op het appel, evenals het perfect hermetische aspect. De fles wordt zonder kurkentrekker en zonder forceren geopend. De stop kan vervolgens weer met dezelfde waterdichtheid op zijn plaats worden gebracht. Het glas tast overigens geenszins de smaak van de wijn aan en geeft de fles een technisch solide karakter. Dit soort stop is ook geschikt voor allerlei capsules die over de stop heen worden aangebracht. 

Nadeel: het werkelijke potentieel van de glazen stop voor het bewaren en rijpen van de wijnen is nog niet afdoende aangetoond na slechts een tiental jaren ervaring.

Voor welke wijnen? De mogelijkheid van het gebruik van glas kan voor sommige wijnen een toegevoegde waarde betekenen. Het brengt het luxe karakter van een wijn over en zal het besluit tot aankoop bij de consument versterken.

ONTDEK MEER

Ontdek de selectie

Wijnjaren

ONS TERROIR

L'heure est au débourrement !

EDUCATION