Wijnwoordenboekje L

Maak u de wijntermen eigen dankzij dit wijnwoordenboekje dat speciaal voor u ontworpen is door de Wijnschool van Bordeaux.

K

Kwaliteit- scertificering

Goedkeuringsproces voor een wijn, dat na een aantal analyses en professioneel proeven leidt tot het verkrijgen van de Appellation d'Origine Controlée (A.O.C., gegarandeerde herkomstbenaming). De wijn mag dan onder die Appellation worden verkocht.

L

Lange afdronk

Wordt gezegd van een wijn waarvan de aroma's na het proeven een aangename en aanhoudende impressie nalaten. Men zegt ook

Levendig

Wordt gezegd van een frisse, aangename en lichte wijn met een lichte zure boventoon maar zonder overmaat. Minder zuur dan een nerveuze" wijn maar zuurder dan een "frisse" wijn."

Lie (droesem, moer)

Depot bestaande uit bezinksel van dode gistcellen na voltooiing van hun vergistingsactiviteit. Sommige wijnen worden 'sur lie' opgevoed om hun aroma's te verrijken. De droesem heeft ook een stabiliserend effect op de wijn, vandaar dat opvoeding 'sur lie' steeds vaker wordt toegepast in de Bordeaux streek.

M

Marcotteren

Techniek voor vermeerdering van de wijnstok waarbij een tak die aan de moederstok vastzit met aarde wordt omgeven zodat alleen het uiteinde uitsteekt. Na wortelvorming en afscheiding van de moederstok heeft de nieuwe plant dezelfde eigenschappen als de wijnstok waarmee hij verbonden was (synoniem

T

Tranen

Een wijn die traant laat sporen in de vorm van tranen achter op de wanden van het glas. Dit bewijst dat hij rijk is aan glycerol. Deze romigheid is een bewijs van de rijpheid van de druiven, van smeuïgheid of vet en derhalve van een hoog alcoholpercentage.