Ontdek het wijnjaar 2020 !
Nieuws
mei 29, 2021

Ontdek het wijnjaar 2020 !

Ontdek alles over het wijnjaar 2020 !

Dat 2020 een buitengewoon jaar was, was zowel door de bijzondere arbeidsomstandigheden als gevolg van de lockdown als wat het weer betreft opvallend.

Intussen zijn we enkele maanden later en weten we meer over de smaak van deze wijnen, die je binnenkort bij je favoriete wijnhandelaar vindt, op internet of in de supermarkt.

 

Ondanks de lagere opbrengst vergeleken met 2019 beschikken de wijnen van 2020 over een hoge kwaliteit en een mooi evenwicht tussen alcohol, zuurgraad en tannines.

Vooral in de zomer heersten in de bordeauxstreek ideale weerscondities. De warme dagen en frisse nachten van de eerste septemberdagen leverden gezonde wijnstokken op en zorgden ervoor dat de wijnoogst in uitstekende omstandigheden kon verlopen.

Om de wijnen van 2020 onder de loep te nemen kunnen we best te rade gaan bij de producenten zelf. Dit is wat onze wijnbouwers uit Bordeaux erover te zeggen hebben.

 

Rosé – Fris en fruitig, perfect voor de nakende zomer!

 

Aan het woord is Véronique, wijnbouwster in de regio Entre-Deux-Mers.

“2020 is een mooi en vooral erg verrassend wijnjaar! Waartoe onze terroirs in staat zijn, dat is pure magie! Omdat het watergehalte toereikend was [voldoende water in de bodem, zodat de druiven zich vol sap kunnen zuigen – NVDR], hebben de wijnstokken roséwijn voortgebracht die hoog scoort op frisheid, fruitigheid en zuurgraad.

Dat komt mooi uit! We kunnen de roseetjes binnenkort eindelijk proeven tijdens die langverwachte apero’s, barbecues, op een terrasje of tijdens de wedstrijden van Euro 2021. Fris en fruitig, klinkt dat niet perfect voor een zomeravond?

 

Droog wit – Witte bloemen, citrusvruchten en ook hier frisheid

 

De nabijheid van de Atlantische Oceaan schenkt de droge witte wijnen uit de bordeauxstreek een extra dosis frisheid.

“De zonovergoten baaien brengen ronde, gulle wijnen voort met een mooi aroma dat naar witte bloemen neigt”, aldus Dominique, wijnbouwer in Graves en Pessac-Léognan.

Geef toe, dat is toch alles wat je wilt bij je aperitief?

“In Entre-deux-Mers heeft 2020 droge witte wijnen opgeleverd met een mooie frisheid op de citrusnoten en een boeiende afdronk in de mond dankzij het vette aspect van de sémillon en sauvignon gris. De muscadelle zorgt dan weer voor een complex accent met toetsen van fruit en witte bloemen”, aldus wijnbouwer Bruno. Fruit, bloemen en frisheid … Wij kunnen niet wachten om een koele, droge witte wijn te proeven in het Bassin d’Arcachon.

witte wijn strand

 

Rood – Zon, fruit en evenwicht

 

De eerste degustaties hinten op een prachtig wijnjaar met mooie balansen voor de wijnen die jong gedronken moeten worden en een knap evolutiepotentieel voor bewaarwijnen.

Volgens wijnbouwer Jean François zijn het bij de rode wijnen uit Saint-Émilion, Pomerol en Fronsac “de kracht en aromatische complexiteit van de editie 2020 die meteen in het oog springen. Deze wijnen zijn een waar genoegen: ze weten charme, evenwicht, kracht en een onvergelijkbare impressie van frisheid, finesse en een mooie afdronk te combineren”.

Bij de Bordeaux en Bordeaux Supérieur hebben we met veel plezier assemblages samengesteld op basis van fruit. “Dit wijnjaar is rijk aan fruittoetsen en mooi evenwichtig. 2020 toont ons ook een prima maturiteit, vooral bij late druivenrassen zoals de cabernet sauvignon of de petit verdot. Die laatste soort heeft een heel eigen karakter en maakt zijn grote comeback in onze assemblages, net zoals de carménère. De mooie aromatische complexiteit, met toetsen van kruiden en klein zwart fruit, geeft de wijn extra bite”, vertelt wijnboer Stéphane.

Over de Côtes de Bordeaux vertrouwt wijnbouwster Françoise ons het volgende toe: “De hoge temperaturen in september hebben tot een zonnig wijnjaar geleid. Toch blijkt 2020 na de eerste degustaties vooral een verrassend wijnjaar, vol karakter, luchtig en met een groot aromatisch potentieel.”

 

Zoet wit – Te beoordelen naar hun frisse jeugdigheid

 

De oogst was dit jaar misschien klein in volume, maar daarom niet minder kwalitatief. Onze zachte witte wijnen zijn prachtig evenwichtig, met toetsen van rijp fruit en een mooie frisheid waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor cocktails.

Heb je de Sweetjito al geprobeerd? Dit recept (een lichte mojito met zachte witte wijn in plaats van rum) wordt ongetwijfeld een hit op je volgende apero!

 

De Sauternes en Barsac “bewijzen in het wijnjaar 2020 nog maar eens (alsof dit nog nodig was) hoeveel geduld, toewijding en nauwkeurigheid het vraagt om deze grote wijnen te produceren. De oorspronkelijk kleine volumes, grote verschillen tussen de terroirs en domeinen, een strenge selectie tussen de wijnstokken en in de kelder … Dit veeleisende wijnjaar compenseert de schaarste ruimschoots dankzij enkele pareltjes die we vooral naar hun frisse jeugdigheid moeten beoordelen”, aldus wijnbouwers Jean-Jacques en David Bolzan.

 

En, ben je verkocht? Wij kunnen in elk geval niet wachten om je onze wijnen van 2020 te laten ontdekken! Onze wijnbouwers en -bouwsters zijn zoals elk jaar tot het uiterste gegaan om deze godendranken te produceren.

Het zou ons dan ook een enorm plezier doen om te zien hoe jullie ervan genieten, op restaurant, op een terrasje, of gewoon bij je thuis na een bezoek aan je wijnhandelaar of supermarkt.

Deel die mooie momenten onder de hashtag #bordeauxwijnen en tag ons op @bordeauxwijnen !

 

DISCOVER MORE

Wij wensen je een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Bezoek Saint-Émilion

De Selectie Bordeaux 2018 is er!