Makkelijke gids voor appellations uit Bordeaux
Onderwijs
september 26, 2018

Makkelijke gids voor appellations uit Bordeaux

Listrac-Médoc, Francs Côtes de Bordeaux, Graves de Vayres… Wist je dat er niet minder dan 65 appellations uit Bordeaux zijn? Maar wat is een appellation eigenlijk? Niets ingewikkeld, hoor. We leggen je alles uit in deze makkelijke gids!
Zegt A.O.C. je iets?

A.O.C. staat voor Appellation d”Origine Contrôlée, een Frans label dat het product op Frans grondgebied beschermt.

Het principe is eenvoudig: alles is gebaseerd op het begrip ‘terroir’.

Het A.O.C.-label wordt aan een product gegeven waarvan de belangrijkste productiestadia worden uitgevoerd overeenkomstig erkende savoir-faire in eenzelfde geografisch gebied.

Twee dingen om te onthouden:

Foto bij Château Soutard

Maar wat houdt het begrip ‘terroir’ precies in?

Het doel van een A.O.C. is de wijn te karakteriseren aan de hand van zijn terroir, om hem een identiteit, oftewel een karakter te geven.

Het terroir is een afgebakende geografische zone waarbinnen gemeenschappelijke, natuurlijke kenmerken voorkomen: de bodem (en de ondergrond), het klimaat en de druivensoorten die in dit gebied worden geteeld.

Maar er wordt ook rekening gehouden met menselijke factoren zoals geschiedenis en savoir-faire, ook wel de “productiemethoden” genoemd.

Kortom, het terroir is wat het product authentiek maakt en wat ervoor zorgt dat men nooit een A.O.C.-wijn kan reproduceren buiten zijn productiegebied.

Specificaties als kwaliteitswaarborg

Er werd een reeks voorschriften (specificaties) opgesteld. Elke Franse A.O.C. heeft zijn eigen specificaties die elke plaatselijke producent in acht moet nemen om aanspraak te kunnen maken op dat A.O.C.

Deze voorschriften hebben voornamelijk betrekking op welke druivenrassen toegelaten zijn. Voor de wijngaarden van Bordeaux zijn dat bijvoorbeeld merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc voor de rode druivenvariëteiten en sauvignon blanc, sémillon en muscadelle voor de witte druiven.

Ze bepalen ook de hoogte van de wijnstok, het aantal wijnstokken per hectare, de maximaal toegestane opbrengst hetzij de methoden voor het oogsten van de druiven of hoe lang de druif mag groeien, etc.

De A.O.C. is dus de kwaliteitsgarantie bij uitstek. Ze biedt duidelijke referentiepunten wat betreft:

 • De oorsprong van de wijn: elke A.O.C. komt overeen met een afgebakend gebied waaruit de druiven afkomstig zijn en waar ook de wijnen, die deze vermelding op het etiket dragen, vandaan komen. Een wijn met de A.O.C. Lalande de Pomerol moet daadwerkelijk afkomstig zijn uit dit productiegebied.

 • Het karakter van een wijn is gekoppeld aan een terroir, wat maakt dat bijvoorbeeld een wijn van de A.O.C. Fronsac niet hetzelfde smaakt als een wijn uit Haut-Médoc.

 • De kwaliteit van de wijn die tijdens alle stadia van de productie wordt gecontroleerd.

Dankzij de A.O.C. ben je zeker dat je wijnen proeft van terroirs met een geschiedenis!

Foto bij Château le Puy

Wie heeft de A.O.C bedacht?

Aan het einde van de 19e eeuw besloot de Franse staat door de crisis van de druifluis (fylloxera) geleidelijk aan om de benaming van het product wettelijk vast te leggen en te koppelen aan de plaats waar het werd geproduceerd. Een eerste wet uit 1905 schetste het principe van de vermelding van herkomst.

En in 1935 werd er via een wetsdecreet beslist om een onderverdeling in de Franse wijngaarden te maken. Zo werden de Appellations d’Origine Contrôlées voor wijnen en eaux de vie in het leven geroepen en richtte men de instantie op die verantwoordelijk is voor de definitie, de bescherming en de controle van deze benamingen.

En op het etiket?

De A.O.C. staat op het etiket. De vermelding is verplicht. De exacte naam van de A.O.C. vind je tussen de woorden “Appellation” en “Contrôlé”. Bijvoorbeeld Appellation Saint-Emilion Contrôlée.

Er zijn 362 A.O.C.-wijnen in Frankrijk. De enige wijngaard in Bordeaux produceert 65 wijnen.

Dankzij het A.O.C.-systeem ben je zeker dat je wijn met een uniek karakter drinkt!

De A.O.C. van de bordeaux-selectie 2018

Elk jaar brengen we de wijnspecialisten van het land samen, die meer dan 400 wijnen blind proeven en daarna de wijnen kiezen die de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Hieronder vallen 70 wijnen uit de selectie van 2018, die meer dan 30 appellations bevat! Deze elegante, evenwichtige en moderne wijnen, die kenmerkend zijn voor hun terroir, zijn aangenaam om onmiddellijk te drinken. Bovendien zijn ze allemaal verkrijgbaar aan prijzen tussen de 4 en 25 euro bij wijnhandelaren of in supermarkten.

Ontdek hier hoe de selectie van 2018 tot stand kwam!

En om het je gemakkelijker te maken, hebben we alle bordeaux-aanduidingen onderverdeeld in 6 groepen:

 • Médoc

 • Blaye en Bourg

 • Libournais

 • Entre-Deux-Mers

 • Graves en Sauternais

 • Bordeaux en Bordeaux Supérieur

 • Dit zijn enkele wijnen uit de selectie van 2018 voor elk van deze groepen, met het commentaar van de jury:

  1. MédocChâteau Saint-Hilaire, 2011, A.O.C. Médoc

  Merlot, cabernet sauvignon (doordachte landbouw)

  Verkrijgbaar bij de wijnhandelaar Drink”s Altruy

  Het oordeel van de jury: Wat kan een wijn op dronk toch lekker zijn! Impressies van sigarenkistje, zoethout, vanille maar ook rijp rood fruit. Vlezig en perfect in balans.

  Château La Commanderie, 2014, A.O.C. Saint-Estèphe

  55% merlot en 45% cabernet sauvignon

  Verkrijgbaar bij Magnus (Deurne), Lambrecht Wijnen (Sint-Maartens), L’Âme du Vin (Jurbise), De Keyzer Drinks (Brussel), Le Sommelier (Tubize), Le Chemin des Vignes (Brussel), La Bonne Bouteille (Orp), Caves de France (Dendermonde), De Wase Wingerd (De Klinge), Le Moulin à Vins (Verviers)

  Het oordeel van de jury: Wat kan een goed gemaakte, klassieke wijn toch heerlijk zijn! Een schoolvoorbeeld van een stijlvolle Saint-Estèphe, elegant en fraai gestructureerd.

  2. Blaye en BourgChâteau du Luc, 2016, A.O.C. Côtes de Bourg

  80% merlot, 10% cabernet sauvignon, 5% malbec en 5% cabernet franc

  Verkrijgbaar bij Colruyt

  Het oordeel van de jury: Een klassieke Bordeaux met een uitstekend bewaarpotentieel. Intens van smaak en met een prima zuurtje. Een tweede glas graag!

  Château Les Aubiers, 2015, A.O.C. Blaye Côtes de Bordeaux

  80% merlot, 10% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc en 5% malbec

  Verkrijgbaar bij Cora

  Het oordeel van de jury: Intens en vol met prachtige impressies van bramen, zwarte bessen en pruimen. Geconcentreerd maar ook ontzettend fris, wat hem onweerstaanbaar maakt.

  3. LibournaisChâteau Cantenac, 2015, A.O.C. Saint-Emilion Grand Cru

  75% merlot en 25% cabernets (doordachte landbouw)

  Verkrijgbaar bij de wijnhanderlaar The Grape

  Het oordeel van de jury: Ruikt wat naar een sigarenkistje, maar daarnaast proeven we ook heel veel fruit, chocolade en fijne kruiden. Fraaie structuur. Pure harmonie!

  4. Entre-Deux-MersChâteau Grimont Prestige, 2015, A.O.C. Cadillac Côtes de Bordeaux

  Merlot en cabernet sauvignon

  Verkrijgbaar bij Cora

  Het oordeel van de jury: Fijn, gestructureerd en evenwichtig met frisse fruittonen, perfect afgemeten hout en sappige zuren. Uiterst smakelijk. Het lijkt wel haute couture!

  Château La Mothe du Barry, 2016, A.O.C. Entre-Deux-Mers

  50% sauvignon blanc en 50% semillon (doordachte landbouw, omschakeling naar biologische landbouw)

  Verkrijgbaar bij de wijnhandelaar 5. Graves en SauternaisLe Blanc by Château Léognan, 2016, A.O.C. Pessac-Léognan

  50% sauvignon blanc, 40% semillon en 10% muscadelle (doordachte landbouw)

  Verkrijgbaar bij Wine in the City

  Het oordeel van de jury: Rijpe appel, ananas, fijn hout, karamel, vuursteen: stijlvol en complex. Rond van smaak met mooie zuren en een zeer lange afdronk. Culinaire topper!

  Château Cantegril, 2008, A.O.C. Sauternes

  95% semillon en 5% sauvignon

  Verkrijgbaar bij Comptoir des Vins

  Het oordeel van de jury: Een opmerkelijke hint van bosgrond voor deze aangename en vlotte Sauternes. De smaak is zacht, breed en houdt lang aan. Complexloos genieten!

  6. Bordeaux en Bordeaux SupérieurDourthe nr 1, 2015, A.O.C. Bordeaux Rouge

  60% merlot, 35% cabernet sauvignon en 5% petit verdot

  Verkrijgbaar bij KDV Trade Consulting

  Het oordeel van de jury: Een culinaire topper, deze Bordeaux met zwart fruit, koffie en kruidig accent. Zacht en breed van smaak, gevolgd door een enorme afdronk. Super!

  Château Morillon, 2015, A.O.C. Bordeaux Supérieur

  90% merlot, 10% cabernet franc en cabernet sauvignon (bio)

  Verkrijgbaar in biowinkels

  Het oordeel van de jury: Boeiend en complex, dat is het minste wat je kunt zeggen! Heel floraal met sappig rood fruit en goed verweven hout, smakelijk. Feestje? Ga ervoor!

  DISCOVER MORE

  Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 5 – Bordeaux Loves Belgium !

  Nieuws uit het wijnjaar 2018!

  Léa Rodrigues-Lalande: jong, vrouw en wijnbouwster