Een stapje verder met biodynamische wijn
Portrait
december 12, 2020

Een stapje verder met biodynamische wijn

Bio wijn is gekend, maar kan het nog een stapje verder? Zeker! Met de vernieuwende biodynamische filosofie gaan we volledig back to basics. De wijnmaker zaait of bewerkt de grond niet. Pesticiden zijn niet welkom. Wel gaat de wijnmaker de natuur een extra handje helpen door de grond en de wijngaard actief te voeden met natuurlijke producten zoals kalk en sicilium.

château wijngaard bloemen

De bedoeling is om de grond zo gezond mogelijk te maken zodat je er ook heerlijk gebalanceerde wijnen voor terug krijgt. Respect voor de natuur en mens gaan hier hand in hand.

château vignoble biodynamie

Kosmische krachten

Een wijnmaker die volgens de biodynamische filosofie werkt houdt ook rekening met de maancycli om de kosmische krachten optimaal te gebruiken. Zo bepaalt de maanstand mee wanneer er gesnoeid en geoogst wordt.

Een hypermoderne filosofie 

Nee, dit is geen hekserij ! Dit bewijst Château de La Dauphine, gelegen in de Fronsac streek op een verfijnde manier. Dit mooie kasteel met een imposante oprijlaan lijkt een klassieker, maar achter deze klassieke look schuilt deze hypermoderne filosofie.

herbs vignoble biodynamie

abeille nature animal

cave château biodynamie

Een biodynamische Grand Cru: kwaliteit van de wijn én de natuur

Dit domein bestaat al sinds 1750 en maakt wijnen die je onder de Grand Crus kunt klasseren. Deze 53 hectare tellende domein staat onder het bewind van een jonge vrouw Stéphanie. De wijnen worden gemaakt met de Merlot druif, wat ze toegankelijk maakt maar je kan ze lang bewaren.

château vignoble biodynamie nature

cépage nature château

La Dauphine: edel bezoek

Vanwaar de naam ‘Château de la Dauphine’? Je kan het al raden! De ‘Dauphine’, de verloofde van kroonprins Louis-Ferdinand de Dauphin, zoon van Louis XV vertoefde in de 18e eeuw enkele dagen in het Château. Smaak had deze dame alvast ! 😉

En de toekomst?

Meer en meer wijnbouwers maken wijn volgens de biologische en biodynamische filosofie. Je moet er echter veel voor over hebben, maar het succes van deze soort wijnen zorgt er voor dat de beslissing snel gemaakt is.

Belgium loves Bordeaux!

Hoe kan je deze wijnen combineren? Chef Dominique Persoone en sommelier Andy de Brouwer schotelen je de klassieker balletjes in tomatensaus voor. Zij kozen hiervoor de Château de la Dauphine 2012, een complexe en geconcentreerde wijn met zwarte vruchten, een vleugje konfijt en een branderig aroma die perfect samengaat met de intensiteit van het vlees en de tomaat.

Bekijk nu hier de aflevering!

femme vignoble homme

dominique persoone boulettes

DISCOVER MORE

aflevering 6 – Saint-Emilion

Word kasteelheer / -vrouw voor één nacht

Witte wijnen van Bordeaux