Frisse en fruitige wijnen in Entre-Deux-Mers
Portretten
december 3, 2020

Frisse en fruitige wijnen in Entre-Deux-Mers

Denk je bij bordeauxwijn automatisch aan rode wijn? Niets is minder waar. In de streek Entre-Deux-Mers vind je namelijk alleen maar witte bordeauxwijnen. Dit glooiende landschap ligt tussen de twee rivieren Garonne en Dordogne. De koele oceaan en de stevige westenwind beïnvloeden er de wijnbouw. Entre-Deux-Mers mag dan een minder bekende streek zijn, maar zeker wel een van de mooiste!

wijngaard overzicht mooi groen

Château Tour de Mirambeau

In de streek Entre-Deux-Mers staat de Tour de Mirambeau. Deze toren werd in 1769 gebouwd en is hét kenmerk van de familie Despagne. Deze familie is een gevestigde waarde in de Bordeauxstreek waar ze al 200 jaar wijn produceert.

man vrouw toren groen

Thibault en Basaline Despagne staan aan het roer van het familiebedrijf. Broer en zus ontvangen ons in de smalle en donkere toren waar ze opgroeiden met niets dan wijngaarden om hen heen. Een opmerkelijk en fascinerend verhaal.

Witte wijnen

De familie Despagne produceert al twee eeuwen wijn, maar vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit. En dat proef je in de verfrissende witte en roséwijnen. De familie heeft een zeer sterke biologische visie en houdt de temperatuurbeheersing in haar wijnkelders nauwlettend in de gaten. De oceaan, de stevige westenwind en de kalkgrond van de wijngaard beïnvloeden de wijnproductie. De veeleisende wijnbouw wordt op de 27 hectares verder gezet.

Zo ontstaan heldere witte wijnen met een aromatisch profiel van een lage aciditeitsgraad, een beetje vettig met mineralen en een zachte finish. De wijn is samengesteld met de sauvignon blanc en sémillon druif. 

Een wijnetiket als knipoog naar de familiegeschiedenis

Dit etiket is een knipoog naar de familiegeschiedenis van deze toren, die voor de nieuwe generatie de ‘meeting point’ is geworden voor de surfsessies op de vloedbranding. Dit is wanneer bij vloed de getijgolf als een muur van water de rivier stroomopwaarts binnendringt.

Deze surrealistische surfplek vormt een prachtige verbinding tussen de Entre-Deux-Mers en de Atlantische Oceaan.

water golf vloedbranding

wijngaard tour de mirambeau

Passie gevraagd !

Wijn produceren vraagt om passie. Wist je dat het 15 jaar kan duren voordat een wijngaard volledig klaar is voor biologische wijnbouw?

Belgium loves Bordeaux ! 

Chocolatier Dominique Persoone en sommelier Andy de Brouwer bezochten de Tour de Mirambeau om er smeus, ook wel ‘tutjespap’ genoemd, te combineren met een frisse bordeauxwijn van de familie Despagne. Bekijk nu de afleveringen! 

dominique persoone man chef

 

DISCOVER MORE

Zet je feestmaal extra in de verf met witte Bordeaux!

3 eenvoudige recepten voor overheerlijke desserten

Paaseitjes en wijn? – Zo geniet je ervan!