10 tips om Instagrammable foto’s te maken van voeding en wijn.
Food
oktober 1, 2020

10 tips om Instagrammable foto’s te maken van voeding en wijn.

Sta jij versteld van de perfecte plaatjes die op de Instagram feeds van foodbloggers verschijnen? En vraag je je af hoe ze dat doen? We geven je 10 tips om zelf in no time prachtige foto’s te maken van eten en wijn. Geen nood, je hebt hiervoor geen fancy materiaal of een fotostudio nodig. Met een smartphone en natuurlijk daglicht kom je al een heel eind.

  • Leg de focus op het lekkerste of het meest bijzondere deel van het gerecht. Een kleurrijke saus of rode tomaatjes? Breng ze naar voren en hou de rest van je kleurenpalet sober.

pesto rosé pasta cake framboos wijn

  • Gebruik zacht licht. Plaats de set-up bij voorkeur naast een raam zodat er natuurlijk daglicht op valt. Kies een plek uit zonder te hard zonlicht, zo vermijd je storende schaduwen.

fotografie daglicht wijn-> Dit is een gemakkelijke set-up met natuurlijk daglicht, gewoon thuis! 

  • Toch schaduwen? Gebruik een reflectiescherm aan de zijkant van je wijnpairing. Ook de bovenkant van een schoendoos of andere witte oppervlakken kunnen als reflectiescherm dienen. Zo verminder je de schaduwen, waardoor het licht opnieuw zacht wordt.

  • Fotografeer je met je smartphone? Kies dan de ‘portretfunctie’. Zo krijg je een onscherpe achtergrond waardoor de focus op het gerecht en de wijn valt. Dat geeft het mooiste resultaat en oogt lekker professioneel. 😊

  • Als je met een camera fotografeert, zoom dan eens in zodat je vanzelf de meest interessante scherptediepte bereikt. Je zal zien dat je onderwerp mooi scherp wordt terwijl de achtergrond wat wazig is. De ideale lenzen hebben een focuspunt van 35 mm of 50 mm met een maximale diafragmaopening van f/1.8 of f/1.4.

  • Accessoires! Voeg leuke voorwerpen zoals een kleurrijk servet aan je set-up toe of strooi rond het bord kruiden die in het gerecht verwerkt zijn. Leg bijvoorbeeld wat verse basilicum of peterselie rond het gerecht om je foto een frisse toets te geven. Overdrijf hier echter niet mee zodat het niet te gekunsteld overkomt en je kleurenpalet in balans blijft.

wijn zoete wijn wit vijg

  • Voeg wat actie toe aan je foto door het gerecht aan te snijden. Of vraag een vriend om een wijnglas vast te houden aan het steeltje. Ook door wat suiker over het dessert of kruiden over het gerecht te strooien, maak je de foto levendiger.

brood vrouw wijn garnaalkroketten kroketten wijn

  • Varieer! Sommige gerechten met veel elementen komen beter uit als je ze van boven fotografeert. Denk bijvoorbeeld aan een plank met charcuterie, een pizza of een taart. Gerechten met laagjes zoals een petit-beurretaart of gerechten met sauzen leg je daarentegen beter van opzij vast op beeld.

chocolade soesje wijn charcuterie kaas wijn

  • Wil je all the way gaan? Gebruik ‘make-up’ voor je gerecht! Vernevel wat water over het gerecht of smeer er wat olie over voor een frisse look.

  • Ga aan de slag met je fotografieskills en sta versteld van wat je kan! Vergeet niet om na je harde werk te genieten van je gerecht en de lekkere bordeauxwijn.

pizza bordeaux wijn

Zoek je nog toffe combinaties van gerechten en wijn ? Vind hier nog meer suggesties!

Wijnen kopen? Bekijk hier de acties voor deze herfst.

Ontdek hier de handigste apps om ideale wijnen te zoeken voor jouw gerecht.

Smakelijk en santé! 😊

Tekst: Meredith Geldof

 

DISCOVER MORE

5 tips voor eat! BRUSSELS drink! BORDEAUX

Doe eens Bordeaux cadeau!

De nieuwe generatie wijnmakers staat op: Caroline Bourcier