3 picknickideeën om alles uit je zomer te halen
Food
juli 14, 2020

3 picknickideeën om alles uit je zomer te halen

Voel je die kleine zweetdruppel op je voorhoofd? Wanneer hij zo meteen langs je hals naar beneden glijdt, dringt het echt tot je door dat je een droge mond hebt. De zomer heeft duidelijk haar intrede gedaan, in fijne sandaaltjes natuurlijk. Dat betekent heerlijk picknicken aan langs het water, rokende barbecuestellen die de temperaturen nog meer de hoogte injagen en overheerlijke zeevruchtenplateaus met ijs, dat ook je roodverbrande nek verkoeling kan bieden. Iedereen puft en zweet.

En als je het hoofd nu eens koel hield met witte bordeauxwijn? Wij helpen je de juiste keuze te maken, naargelang de plek waar je de wijn proeft.

1. Met vriend(inn)en in het parkpicknick clairet wijn fruit

De zonovergoten werkdag is voorbij. Tijd om van de zachte schemering te genieten, blootsvoets in het gras, waar je ogen zich aan de sterren kunnen laven. Uren in de keuken staan voor een complexe maaltijd? Vergeet het, iets fris en eenvoudigs volstaat.

Spreid je picknickdeken uit en zet de gerechtjes klaar: heerlijke kerstomaatjes, fruit en harde kazen (Beaufort, Bethmale, Comté, Emmental) … Of wat dacht je van sushi of ceviche? Vanuit je ooghoek observeer je hoe Clara de kerstomaatjes één voor één oppeuzelt. Om haar vingers en mond een andere bezigheid te geven, geef je haar snel een glas Pessac-Léognan.

De rijping op vat verleent deze wijn niet alleen meer aromatische complexiteit, maar ook een gulle en gestructureerde smaak. Pluspunt: je kan hem jong degusteren of bewaren (ongeveer 10 jaar). Een prima investering dus als er een onweer opduikt en je aperitief in het water valt. 😉

  1. Romantisch aan zee

picknick zee cremant

“Liefste, zie je hoe de ondergaande zon weerspiegeld wordt in zee? Het lijkt wel een belofte die ik in je ogen lees.” En hop, stil en ongezien pak je de laatste oester van het zeevruchtenplateau om hem gulzig door te slikken. Knap hoor.

Je betere helft, comfortabel neergevlijd op een al even comfortabel strandlaken, kijkt je met grote en vervolgens zachte ogen aan. Om dan met een brede glimlach de laatste kippenbout naar binnen te werken. Eerlijk is eerlijk.

Maar met de wijn worden geen spelletjes gespeeld: ieder heeft recht op een glas Entre-Deux-MersPittig en fruitig, net zoals de gretige kussen die tussen twee happen door worden uitgewisseld. De fruitige aroma’s die de mond met een uitzonderlijke frisheid verrassen, zijn meestal het resultaat van de rijping in vaten. Zijn opvallende kracht hangt samen met zijn jonge leeftijd: tussen één en drie jaar. Schenk koel, tussen 7 en 9 °C.

  1. Met kameraden aan het meer

meer water picknick rosé

Weet je het nog, 15 jaar geleden? Je zat precies op dezelfde plek aan dit meer, je had de slaapzak van de monitor gepikt en … Telkens wanneer je naar het meer gaat, vindt Lars het nodig om tot in den treure herinneringen aan de zomerkampen van vroeger op te halen. Om hem de mond te snoeren, bied je hem een stuk quiche aan (pizza, al dan niet met ansjovis, werkt evengoed) en een glas Côtes de Bordeaux: wit, fruitig en al even levendig als jullie herinneringen.

Een andere manier om terug te keren naar je kindertijd is clafoutis op grootmoeders wijze. Neem er een glas Graves bij: ook heerlijk bij zomerfruit uit de tuin, bij een ijsje of sorbet. Serveer hem koel, maar niet te koud (tussen 9 en 12 °C).

En om het menu verder aan te vullen, vind je hier nog meer zomerse, eenvoudige en verfrissende recepten!

DISCOVER MORE

Maak sushi op Vlaamse wijze

Jouw Bordeaux zomer ‘on a budget’

Droge witte wijnen: Marie-Caroline Rozier