Eat! BRUSSELS, Drink! BORDEAUX – Ontdek 6 nieuwe top combinaties!

Event

Eat! BRUSSELS, Drink! BORDEAUX – Ontdek 6 nieuwe top combinaties!

Het culinaire festival Eat! BRUSSELS, Drink! BORDEAUX was dit jaar opnieuw fantastisch. Om nog wat na te genieten, presenteren we 6 heerlijke wijnpairings.

6 heerlijke wijnpairings

De Brusselse topchefs presenteerden hun beste specialiteiten en duizenden levensgenieters konden op zoek gaan naar de beste Bordeauxwijn bij hun gerechten. Er werd volop geproefd, gesmaakt en gecombineerd. De wereld ging volledig open in de international village waar je je volop kon amuseren met exotisch eten. De juiste Bordeauxwijn bij deze wereldgerechten zoeken was een nieuwe uitdaging.

Bezoek de topchefs in Brussel en vraag om de beste Bordeauxwijn. Of ’try this at home’ als je zelf graag topchef wil zijn. Hier krijg je alvast enkele uitgekiende selecties.

Al deze restaurants zijn in Brussel gelegen en dus vlot bereikbaar.

  1. Gestoofd rundvlees met merg, jonge scheuten en gerijpt rauw vlees met een rode Pessac-Léognan

Ben jij een rasechte vleeseter? Combineer rood vlees met een rode wijn zoals een rijke en elegante Pessac-Léognan die de intensiteit van dit gerecht aankan. Een wijn met body, genoeg tannines en donker fruit is ideaal.

vlees aux caves d'alex caves d'alex chevalier frietjes aux caves d'alex

Restaurant : Les Caves D’Alex, Rue Eugène Cattoir 14, 1050 Ixelles

2. Boerenvol-au-vent met gevogelte en mousselinesaus met een Canon Fronsac

Dit oerbelgische gerecht is ideaal om te eten in september, klaar om de herfst te trotseren!

Een fijne ervaring als de bladerdeeg vers en krokant en de saus heerlijk romig is. Voor dit gerecht is een gulle en weelderige Canon Fronsac aangeraden. Deze sappige wijn met fluweelzachte tannines kan je zowel jong als gerijpt drinken.

aux armes de bruxelles vol au vent fronsac

Restaurant : Aux Armes de Bruxelles, Rues des Bouchers 13, 1000 Bruxelles

3. Tartaar van rund, champignons, frietjes en een Bordeaux Supérieur

We blijven in de Belgische sfeer! Een tartaar met frietjes doet het altijd goed. Combineer dit met een soepele Bordeaux Supérieur en je weet dat je scoort. Ook een ronde Canon Fronsac is hiervoor top.

le tournant frites  le tournant tartaar frietjes

Ps: houd je van natuurlijke wijnen? Dan kan je meer natuurlijke Bordeaux wijnen ontdekken bij  restaurant Le Tournant, Chaussée de Wavre 168, 1050 Ixelles

4. Japanse ravioli met garnaal en oester van gevogelte met een pittige dashibouillon van citroengras, matéschuim, cederaardappelkruimels en rocoto met een Entre-Deux-Mers wijn

Van Belgische sferen verhuizen we naar een combinatie van Peruaanse producten klaargemaakt op een verfijnde Japanse techniek. Deze combinatie van pasta en schaaldieren vraagt om een witte wijn zoals een jonge, levendige en frisse Entre-Deux-Mers.

Fan van rosé? Dit gerecht valt ook te combineren Bordeaux rosé die een fruitige en frisse smaak met een sensuele finale biedt. Klinkt aanlokkelijk, niet?

sanzaru bruxelles ravioli japans witte bordeaux

bordeaux rosé wijn  

Restaurant : Sanzarù, Avenue de Tervueren 292, 1150 Woluwe-Saint-Pierre

5. Kaasplank met een witte Blaye Côtes de Bordeaux

Tijd voor nagerecht! We beginnen met een kaasplankje, ideaal als je van een hartig dessert houdt.

Het is een cliché dat kazen gecombineerd moeten worden met een rode wijn. Sterker nog; sommige kazen (zoals blauwe kaas) vragen eerder om een zachte witte wijn zodat zowel de kaas- als de wijnsmaak volop tot glorie komen.

We stellen volgende combinatie voor: geitenkaas in as, Fleur de tête de moine, boerengouda met basilicum en Taleggio AOP. Een gedistingueerde maar intense wijn met een vleugje kruidnagel, honing en amandel uit de Blaye Côtes streek is een ideale partner voor dit nagerecht.

la fruitièrewitte wijn peybonhomme kaas witte wijn

Fromagerie Véronique Socié, Rue du Marché au Charbon 99-103, 1000 Bruxelles.

6. Griekse en Franse pâtisserie met een Sauternes wijn

Op het festival konden we de avond afsluiten met een perfecte zoete toets. We proefden een saragli met noten, ekmek kataifi met pistache nootjes, een pralinésoesje met gekonfijte passievrucht en citroentaart. Voor zoetebekjes is dit heaven.

Voor de echte fans van zoet kan je dit combineren met een Sauternes wijn. Dit is een krachtige, vette en toch elegante wijn met bloemige en fruitaroma’s (gedroogde perzik, kweepeer, mango en ananas).

Heb je liever een frissere wijn bij dit dessert? Toost hierop met een sprankelende witte crémant de Bordeaux met toetsen van citrusvruchten, hazelnoot en witte bloemen!

nikolas koulepis patisserie sauternes patisserie sauternes patisserie

Pâtisserie Nikolas Koulepis, Rue du page 85, 1050 Ixelles.

Santé en tot volgend jaar voor opnieuw een fantastische editie van het  festival Eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX !

Tekst en foto’s : Meredith Geldof