De beste wijnen voor bij je kaas
Food
oktober 23, 2020

De beste wijnen voor bij je kaas

Je hebt het al begrepen: we gaan het hebben over kaas, of eerder kaZEN. Ga dus snel een nog warm stokbrood halen, want dit artikel zou je eetlust wel eens kunnen opwekken …;)

We beginnen met de kaas waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken, onze troost in donkere tijden, de kaas die onmisbaar is op koude herfstavonden:

Raclette

raclette kaas tafel

Deze smakelijke, zogenaamd ‘geperste ongekookte’ kaas laat zich net zoals zijn compagnons, de morbier, cantal of tomme, het best degusteren met een glas ronde rode wijn.

Maar wat is dat precies, een ronde wijn?

Het is een wijn met een zachte mond, een wijn die het gehemelte vult zonder dat er sprake is van wrangheid. We spreken vaak over wijn die makkelijk te drinken is. Neem bijvoorbeeld wijnen van de rechteroever, zoals de AOC’s van de Côtes de Bordeaux of Saint-Émilion.

In een ander gelukkig huwelijk bestaat de partner uit witte wijn die op vat gerijpt is en de fruitigheid van de kaas naar boven haalt. Een echte smaakbom in je mond! Probeer bijvoorbeeld een Graves blanc.

Fondue

fondue wijn kaas

In fondue komen verschillende geperste gekookte kazen samen, zogenaamd harde kazen zoals de beaufort, comté en emmental. Het volledige potentieel van dit gerecht onthullen vraagt enig geduld. Je kan het immers best combineren met geëvolueerde wijnen die de tijd hebben gekregen om te rijpen: een droge witte wijn, op vat gerijpt (tussen 5 en 10 jaar oud).

Want zowel voor wijn als kaas geldt dat de tijd die ze krijgen om te rusten, hun charme en potentieel verhogen. Jammer dat dit niet het geval is voor mensen. 😉

Al gaan de tannines van rode wijn hier moeilijk mee samen, toch drinken sommigen bij fondue liefst een rode wijn met soepele tannines zoals van de AOC’s Bordeaux of Côtes de Bordeaux.

Tartiflette

tartiflette aardappelen winter

Net zoals zijn beste vriend de raclette gaat deze geperste ongekookte kaas perfect samen met een witte wijn die op vat gerijpt is. Op naar een fles Pessac-Léognan of Graves. Als de tartiflette veel spek bevat, kan je er een soepele rode wijn bij geven van het type Castillon – Côtes de Bordeaux.

kaas witte rode wijn

Geitenkaas

Op een stuk brood, een beetje honing erover, in de oven laten smelten … Heerlijk! Krijg je het water al in de mond? Geef er een smaakvolle droge witte wijn bij, zoals een AOC Bordeaux blanc of Entre-Deux-Mers (zorg ervoor dat hij koel staat), of voeg wat zachtheid toe aan het geheel met een droge Crémant de Bordeaux.

Camembert

Kies je voor de stevige of lopende versie? De camembert en zijn zachte broertjes met schimmelkorst (brie, coulommiers, …) gaan hand in hand met een rode wijn met soepele tannines zoals een AOC Bordeaux rouge. Want een echte klassieker, daar moet je niets aan veranderen.

Blauwschimmelkazen

blauwe kaas schimmelkaas sauternes

Fourme, roquefort, schimmelkazen … Al die heerlijke kazen die uitdrukkelijk verboden zijn vóór een romantische date gaan perfect samen met een zachte witte wijn (AOC BarsacCadillacLoupiacSauternes …), een zoet geschenkje voor je o zo gevoelige smaakpapillen.

Stinkkazen, je kent ze wel, die kazen die je al ruikt door de verpakking heen. Er zijn zelfs streken in Frankrijk waar ze zo’n kaas in hun koffie dopen. 😉

Maroilles, munster, pont l’évêque, époisses, … allemaal zachte kazen met gewassen korst die krachtige wijnen vereisen om tegen de al even krachtige aroma’s op te boksen. Ga dus voor een rode wijn van de linkeroever (AOC Médoc) of een droge, witte wijn die barst van de aroma’s zoals een Graves.

Voor de kaas heb je nu dus alle troeven in handen, maar wat de wijn betreft … Nu eens deze AOC, dan weer een andere, maar welke past het best? Voel je je verloren tussen al die appellaties? Geen paniek, hier krijg je alle uitleg!

 

DISCOVER MORE

De 10de editie van het Bordeaux Fête Le Vin!

Het pareltje

Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 3 – Bordeaux Loves Belgium !