Postkaartje uit de Côtes de Bordeaux
Portretten
september 23, 2020

Postkaartje uit de Côtes de Bordeaux

Deze ietwat onbekende streek heeft heel wat moois voor je in petto. We gaan samen op verkenning naar je volgende wijntoeristische bestemming!

vignoble château raisins
Landschap van de Côtes de Bordeaux, dichtbij Haux

Welke wijnen kan je hier vinden?

De Unie van de Côtes de Bordeaux werd in 2007 opgericht met als doel om alle “Côtes de Bordeaux” onder één AOC te groeperen. Onder deze naam vallen de AOC Castillon Côtes de BordeauxFrancs Côtes de BordeauxBlaye Côtes de BordeauxCadillac Côtes de Bordeaux en Côtes de Bordeaux. Recenter, in 2016, sloot ook de appellatie Sainte-Foy Côtes de Bordeaux zich aan bij de groep. Deze zes staan voor 10% van de bordeauxwijnen en zijn de vierde AOC van rode wijnen in Frankrijk.

De vereniging van deze zes AOC’s, gelegen op de rechteroever van de wijngaarden van Bordeaux, heeft tot een uitgestrekt en dynamisch geheel geleid dat je verschillende soorten wijn biedt. Dit dynamisme wordt vooral uitgedragen door de meer dan 950 producenten, vaak jonge wijnboeren die traditie en moderne technieken samenbrengen.

Nader bekeken

De Côtes de Bordeaux rood worden geproduceerd op basis van traditionele Bordeaux-druiven. In de eerste plaats wordt er merlot gebruikt, gevolgd door cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec. Wat de witte, zoete wijnen betreft, gaat het vooral om de Sauvignon Blanc op basis van sémillon en muscadelle.

wijngaard wijnmaker natuur
foto’s @cadillaccotesdebordeaux @chateaucarsin / wijngaarden Jean Queyrens en zoon @mathieu_anglada

Waar kan je ze bij drinken?

De meeste wijnen op fles van de appellatie “Côtes de Bordeaux” hebben aroma’s van zwart en rood fruit met een toets van geroosterd brood en vanille. De subtiele houtsmaken en de durf, fruitigheid en complexiteit in de mond gaan perfect samen met gegrild vlees. Je ziet het al: deze wijnen zijn ideaal voor bij het aperitief en de barbecue (en dus een echte must voor de zomer).

Op wandel…

Laat je betoveren door de Citadel van Blaye

 

Deze citadel werd in de 17de eeuw op de rechteroever van de Gironde gebouwd en is zonder twijfel een van de mooiste creaties van Vauban. De Citadel van Blaye bevindt zich op een vlakte die Lodewijk XIV zelf heeft uitgekozen en vormde destijds een uniek verdedigingssysteem dat de stad Bordeaux tegen indringers moest beschermen. Vandaag biedt ze bezoekers een ongelooflijk uitzicht over de monding van de Gironde. In 2008 werd de citadel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een niet te missen bezienswaardigheid voor iedereen die de streek aandoet!

Alsof dat nog niet genoeg is, vind je tegenover de citadel het Wijnhuis van Blaye waar je meer dan 300 flessen rode en witte wijn van de appellatie Blaye Côtes de Bordeaux tegen aankoopprijs kan kopen.

château zicht natuur
foto’s @vinblaye @christopher_grnr / @fred_martin_photographies

School je bij in het Wijnhuis van Cadillac

Dit kartuizerklooster uit de 18de eeuw is een icoon dat de wijnbouw in volle expansie symboliseert. Ze werd in 1999 aangekocht door wijnboeren van de Cadillac die zowel de wijngaard als het patrimonium wilden redden. Ze huisvest onder andere een museum en een parcours in openlucht waarop je de belangrijkste druivenrassen van de Bordeaux leert kennen. Deze trekpleister is dan ook een echte must voor al wie een stevige oenologische basis wil leggen om ten volle van toekomstige degustaties  te kunnen genieten.

wijndegustatie wijn vrouwen
Foto @maisondesvinsdecadillac

Volg kookles in een wijnkasteel

 Om je smaakpapillen naar de zevende hemel te brengen organiseert de appellatie Cadillac Côtes de Bordeaux elke maand in een van haar kastelen originele kookworkshops met als thema ‘wereldkeuken’.
3 dagen op voorhand te reserveren, € 35 / persoon, meer info.

Bezoek de wijngaarden van Cadillac … met een Cadillac

 Deze bijzondere wijntour voor 2 tot 4 personen omvat een bezoek aan het Wijnhuis van Cadillac, een lunch in Château de la Tour en een bezoek aan Château Lamothe de Haux. Een originele manier om de streek te ontdekken en volop van de zon te profiteren.
Vanaf € 569, meer info.

auto wijngaard château
Foto’s @cadillaccotesdebordeaux @jeanbernardeau / @vinsdebordeaux

Laat je hersenen knetteren tijdens een escape game in een eeuwenoude wijnopslag

Kies je teamleden zorgvuldig uit, ontcijfer codes en ontraadsel hersenbrekers met het thema ‘wijn’. Zo vind je uiteindelijk de Schat van Karel de Grote en kan je je uit deze ongelooflijke wijnopslag bevrijden.
Vanaf € 17 per persoon, meer info.

Laat je leiden door de Route de la Corniche

Deze groene, pittoreske route volgt het begin van de monding. Onderweg zie je bloemrijke tuinen, oude huizen van kapiteins en vissers, prehistorische rotswoningen, vishutten en dat alles tegen met de golfslag als soundtrack.

zicht dorp châteaux

Photo routedelacorniche.org

Hopelijk hebben we je kunnen verleiden om deze ongelooflijke streek te komen verkennen. Vergeet zeker niet om de foto’s van al je ontdekkingen in onze mooie wijngaarden op sociale media te delen. Tot heel binnenkort, in de Côtes de Bordeaux!

DISCOVER MORE

Maak een romantisch diner dat de pan uit swingt – Belgium Loves Bordeaux !

“Nous avons choisi de rester “petit”, de faire tout à deux et d’être bio.”

Wijn als digestief , pourquoi pas?