Hoe bewaar je wijn ?
Onderwijs
maart 26, 2020

Hoe bewaar je wijn ?

Ben jij een levensgenieter die zich afvraagt hoe je het best je wijnflessen bewaart? We geven je alvast enkele tips hoe je nog lang kan nagenieten van jouw bordeauxwijnen !
Let op de rijpingsduur en de houdbaarheid van de wijn

Om te beginnen moet je in het achterhoofd houden dat niet alle wijnen dezelfde bewaarcapaciteit hebben.

rode wijn kaas

Jonge versus bewaarwijnen

Ook de tijd oefent zijn invloed uit op de smaak en aroma’s van de wijn. Sommige wijnen hebben er baat bij om enkele jaren of zelfs decennia in de fles te rijpen, terwijl andere vooral in hun prille jeugd aangenaam zijn om te drinken. De meeste wijnen zijn trouwens niet bedoeld om jarenlang in een kelder te blijven liggen. Het bewaarpotentieel van een wijn hangt af van de typologie, de appellation, het wijnjaar en het domein waarvan hij afkomstig is.

Rode bordeauxwijnen

De cru’s van de Médoc beschikken over een grote rijpingscapaciteit, van 5 tot 30 jaar. De Graves en Pessac-Léognan liggen in dezelfde lijn en kunnen 5 tot 15 jaar bewaard worden. Wat de rechteroever betreft, zijn het de rode wijnen van Saint-Émilion en Pomerol die een heel mooie bewaarcapaciteit vertonen.

raam rode wijn dekentje

Witte bordeauxwijnen

De witte bordeauxwijnen daarentegen, zoals Entre-Deux-Mers, Bordeaux en Côtes de Bordeaux, worden best binnen de 2 jaar gedronken, zodat hun fruitige karakter volledig tot uiting kan komen. Witte wijnen met meer structuur, zoals die van Graves en Pessac-Léognan, winnen er alleen maar bij wanneer ze enkele jaren mogen rijpen.

vin blancs skyline

Heerlijke zoete bordeauxwijnen !

Tot slot zijn er de zoete witte wijnen, zoals die van Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres, die hun voordeel doen met een bewaartijd tussen 2 en 5 jaar. Likeurwijnen zijn dan weer perfect langere tijd te bewaren, een Sauternes zelfs tot 50 jaar!

zoete wijn landschap zee

Zorg voor de juiste bewaaromstandigheden

Het heeft weinig zin om een wijn lang te bewaren als dat niet in de juiste omstandigheden kan gebeuren. In de perfecte wereld leg je je flessen natuurlijk in een goed onderhouden kelder.

De ideale kelder kent een stabiele en zachte temperatuur, tussen 10 en 13 °C, een vochtigheidsgraad tussen 70 en 75% en kan goed verlucht worden. Naast deze strenge criteria is het ook belangrijk dat het er compleet donker is, dus krijgt een ondergrondse kelder met aarden vloer de voorkeur …

kelder wijn vatenHet is niet altijd eenvoudig om aan deze regels te voldoen, vooral wanneer je in een appartement woont. In een wijnkoelkast investeren die je perfect in je keuken of eetkamer kan integreren, vormt dan ook een goed alternatief.

Daarnaast kan je ook altijd een kelder huren. Deze vrij dure oplossing wordt in grotere steden steeds vaker aangeboden.

Neem de bewaartijd van ontkurkte flessen in acht

Wanneer een fles al open is, wordt de levensverwachting ervan natuurlijk sterk ingekort … Dat betekent zeker niet dat je die laatste, kostbare restjes zomaar door de gootsteen moet kieperen, maar het is altijd beter om een fles binnen 3 tot 5 dagen na opening leeg te drinken. Als je tenminste enkele voorzorgsmaatregelen in acht neemt!

Oxidatie vormt immers een groot probleem: wanneer wijn in contact komt met lucht, begint hij te oxideren en gaat hij snel verouderen. Enkele dagen later is de wijn verschaald en smaakt hij naar azijn. Hou deze regel in het achterhoofd: hoe minder wijn in fles, hoe sneller de oxidatie.

wijn wijopener kurk

Geniet er tijdig van !

Lichte rode wijn, droge witte wijn en schuimwijn kan minder lang weerstand bieden dan robuuste rode wijn zoals de appellation van de Médoc, die dus na opening langer gedronken kan worden. Hetzelfde geldt voor jonge, krachtige rode wijnen die gedecanteerd moeten worden en pas de daaropvolgende dagen hun aroma’s zullen onthullen. Likeuren zijn rijk aan suikers en daardoor kan je ze drie weken bewaren. Ongeacht de kleur en het type wijn moet je de fles, zodra ze geopend is, altijd koel bewaren en opnieuw afsluiten (met een plastic kurk).

Zet je flessen verticaal in de koelkast; de kou zal ze beter beschermen tegen oxidatie. Tot slot zijn er op de markt van de wijnaccessoires heel wat hulpmiddelen beschikbaar, zoals vacuüm wijnstoppers, gascapsules en Coravin, het revolutionaire tool dat onlangs in de Verenigde Staten gelanceerd werd en waarmee je je wijn maandenlang in dezelfde toestand zou kunnen bewaren …

Gedaan dus met het verspillen van je beste bordeauxwijnen!

DISCOVER MORE

aflevering 6 – Saint-Emilion

De Apéros Bordeaux Expériences zijn terug!

Happy potluck tips van twee trending food bloggers!