Zoete wijnen uit Bordeaux!
Nieuws
februari 26, 2019

Zoete wijnen uit Bordeaux!

Hou je ook wel eens van een glaasje zoete wijn? Vandaag gaan we het hebben over deze heerlijke wijnen uit de Bordeaux, ook wel late oogstwijnen genoemd. De oogsten in de Bordeauxstreek vinden traditioneel plaats in september, maar de druiven voor zoete wijnen worden veel later geplukt (1 tot 2 maanden later). De druiven worden doelbewust op de wijnstok gelaten tot voorbij het punt waarop ze hun maximale rijpheid bereiken. Zo drogen de afzonderlijke druiven langzaam uit, waardoor hun suikergehalte stijgt en veel zoetere wijn gemaakt kan worden. Ideaal voor zoetebekjes dus!

Een goedaardige schimmel, het begin van een zoete wijn.

Maar lang voor de oogst moet de natuur zorgen voor het meest transformerende element in de totale levenscyclus van zoete wijnen. De Botrytis cinerea, of grauwe schimmel, is een goedaardige schimmel waarmee ook de beroemde blauwe stiltonkaas gemaakt wordt.

druif zoet wijn bordeaux

Mistige ochtenden

Voor de ontwikkeling van de grauwe schimmel moet er aan een aantal specifieke voorwaarden worden voldaan. De eerste voorwaarde: nevel. Langs een specifiek deel van de ideaal gelegen rivier Ciron worden de wijngaarden vaak volledig omhuld door ochtendnevels. Bovendien zijn deze wijngaarden vaak als het ware ‘gevangen’ door valleien of andere topografische invloeden. Wanneer die mistige ochtenden worden gevolgd door droge, zonnige middagen, perforeert de Botrytis cinerea de druivenschillen en laat hij het vocht dat in de druiven gevangen zit, verdampen wanneer het opnieuw droger wordt. Deze cyclus vindt steeds opnieuw plaats in de herfst, waardoor de concentratie van suikers in het resterende druivensap toeneemt en de productie van zoete wijn in de Bordeauxstreek mogelijk wordt..druif zoet rotting

Edele rotting

Deze edele rotting zorgt niet alleen voor de zoetheid, maar verhoogt ook de complexiteit van de smaak van de druiven. Wijnexperts gebruiken vaak woorden als ‘honing’ of ‘kamperfoelie’ om de smaken te beschrijven die door de edele rotting aan de wijn worden toegevoegd. We weten niet precies hoe de honingsmaak ontstaat, maar de wetenschap heeft aangetoond dat wijnen die het proces van edele rotting ondergaan meer fenylacetaldehyde bevatten. Dit is een een geurig aroma dat ook voorkomt in iets anders wat iedereen graag lust: chocolade.

zoet druif edel

Appellations

De meeste mensen kennen minstens 1 of 2 appellations, maar in de Bordeauxstreek vind je maar liefst tien verschillende appellations die zoete wijnen produceren.

Barsac: kamperfoelie en sinaasappelbloesem

Barsac is een charmant dorp op ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Bordeaux waar de wijnboeren een uniek voorrecht hebben: ze kunnen voor hun zoete wijnen hun eigen Appellation Barsac of de Appellation Sauternes gebruiken. Als gevolg van de strenge en specifieke Franse wetgeving voor wijnproductie, kunnen de druiven die voor de productie van barsacwijnen worden gebruikt, pas worden geplukt nadat hun mostgewicht (een technische maat voor de rijpheid van de druiven) het niveau van 221 gram per liter heeft bereikt. De druiven worden dan met de hand van de wijnstok gehaald door ervaren druivenplukkers die meerdere malen door de wijngaard lopen, op zoek naar de druiventrossen die het proces van edele rotting hebben doorgemaakt. Barsacwijnen kunnen aroma’s bevatten van kamperfoelie en sinaasappelbloesem en hun intens zoete smaak in de mond wordt gecompenseerd door de juiste zuurgraad.

.barsac oogst zoet

Bordeaux Supérieur: fruitig en verfrissend

Bordeaux Supérieur beschrijft, zoals je misschien al uit de naam kan afleiden, een onderverdeling van Bordeaux AOC-wijnen die als superieur worden beschouwd en voldoen aan strengere productienormen, waaronder een dichtheid van 4500 planten per hectare (de norm in Bordeaux is 4000) met slechts 2,2 meter tussen de rijen wijnstokken (de norm is 2,5). Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de wijnstokken harder vechten om te overleven, wat op zijn beurt betekent dat de wijnen rijker en complexer worden. Bordeaux Supérieurs hebben vaak een fruitig karakter met een lichte en verfrissende smaak.

.oogst zoet plukker

Cadillac: elegant en zacht

Cadillac ligt net ten noorden van Loupiac en wordt door de rivier Garonne gescheiden van Cérons. De bijzonder kiezelachtige en kalkrijke grond van Cadillac leidt tot de productie van heerlijke zoete wijnen die zich onderscheiden van hun naburige appellations. De zoete en halfzoete wijnen van Cadillac worden van de heilige drie-eenheid van witte bordeauxdruiven gemaakt en kunnen volgens de wet alleen worden geplukt wanneer hun druivenmost 255 gram per liter bedraagt. Het resultaat? Een bijzonder hoog restsuikergehalte en een minimum van 12% alcohol in de afgewerkte wijnen. Cadillacwijnen bevatten aroma’s van gekonfijte en geroosterde steenvruchten en hebben een elegante, zachte smaak die nooit zwaar is.

zoet oogst plukker

Cérons: vol en fruitig

De naam Cérons is afgeleid van de rivier Ciron, een zijrivier van de Garonne, hoewel de loop van de rivier, die ooit grensde aan Cérons, mettertijd is veranderd en nu het wijnbouwgebied van de Sauternes doorsnijdt. De zoete wijnen van Cérons gisten één tot anderhalf jaar lang in vaten of fusten. Céronswijnen zijn naar onze mening vol en fruitig, perfect afgestemd op de zoete natuur.

oogst zoet druif

Côtes de Bordeaux-Saint-Macairewijnen

Côtes de Bordeaux-Saint-Macairewijnen (vaak afgekort tot ‘Saint-Macaire’) worden geproduceerd in de tien steden van het kanton Saint-Macaire op de rechteroever van de Garonne. Hun zoete wijnen zijn goudgeel van kleur en bevatten aroma’s van vanille, perzik, limoen, acacia en witte bloemen.

graves supérieures druif oogst

Graves Supérieures: zachte finesse

Graves Supérieures is de naam die gebruikt wordt om zoete witte wijnen uit de Gravesstreek te beschrijven. Er kan een combinatie van de drie klassieke witte bordeauxdruivensoorten (semillon, sauvignon blanc en muscadelle) worden gebruikt om deze wijnen te maken en, volgens de wet, moet elke wijn met de Graves Supérieures Appellation een minimum van 221 gram most per liter bevatten, net zoals de wijnen van de Sauternes Appellation en Barsac Appellation. Wij genieten van de zachte finesse van de zoete wijnen van Graves Supérieures: ze zijn zacht, elegant en perfect te combineren met gevogelte, Roquefort of fruitige desserts.

oogst druif plukker

Loupiac

Loupiac ligt aan de andere kant van de rivier Garonne, tegenover Sauternes en Barsac, en ongeveer dertig kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux. De regels van de Loupiac Appellation zijn bijzonder streng en bepalen dat de plantdichtheid ten minste 2024 planten per hectare moet bedragen en dat de druiven alleen mogen worden geplukt wanneer het gewicht ervan 245 g per liter voor semillon en 229 gram per liter voor sauvignon blanc of andere druiven bedraagt. Net als bij andere Bordeaux Appellations die zoete wijnen produceren, maken de wijnmakers van Loupiac steeds meer gebruik van vatgisting om bepaalde houtachtige aroma’s toe te voegen aan hun toch al complexe wijnen.

druif oogst plukker wit

Premières Côtes de Bordeaux

De Appellation Premières Côtes de Bordeaux strekt zich uit over veertig kilometer langs de rechteroever van de Garonne, vanaf het zuidelijkste punt van het wijngebied van Bordeaux tot vlak voor de stad Bordeaux zelf. Premières Côtes de Bordeaux staat bekend om de productie van bijzonder kwaliteitsvolle wijnen, omdat deze wijnen geen hinder ondervinden van de status van de nabijgelegen Appellations. Cadillac, Loupiac en Sainte-Croix-du-Mont zijn in wezen eilanden – omdat ze aan alle kanten omringd worden door de grotere appellation – in de zuidelijke delen van Premières Côtes de Bordeaux, maar blijven onafhankelijk. Je proeft vast de zeer originele smaken van acacia, perzik en linde wanneer je deze wijnen drinkt.

wit oogst druif plukker

Sainte-Croix-du-Mont: heerlijk zoet en betaalbaar

Sainte-Croix-du-Mont is een dorp aan de oostkant van de Garonne, ten zuiden van Loupiac en Cadillac, dat zoete wijnen produceert uit de druiven muscadelle, sauvignon blanc, semillon en sauvignon gris. De hoogst kwalitatieve wijnen, die worden geproduceerd onder de Sainte-Croix-du-Mont Appellation, zijn vergelijkbaar met de Sauternes of Barsac Appellation, maar aanzienlijk goedkoper. Sainte-Croix-du-Montwijnen staan bekend om hun aroma’s van vijgen, kamperfoelie en abrikozen, alsook om hun krachtige, gewaagde en complexe smaak met een lange afdronk.

oogst druif plukker

Sauternes: het gouden zoet

Tenslotte belanden we bij Sauternes, misschien wel de bekendste producent van zoete wijnen ter wereld. Sauternes worden meestal omschreven als licht goud van kleur wanneer de wijnen jong zijn. Naarmate ze ouder worden, kleuren ze meer diepe oranje en nemen ze na jaren zelfs kopertinten aan. Deze beroemde zoete wijnen bevatten honingachtige smaken van abrikozen en tropische vruchten, vaak met een nootachtige nasmaak en een krachtig, vol en romig mondgevoel.

DISCOVER MORE

Welke wijn bij sushi?

Feestmenu en Bordeaux met Benoît Trocard

Win een weekend bij een wijnmaker uit Bordeaux!