Hoogseizoen voor de roséwijnen uit Bordeaux
Onderwijs
juni 22, 2019

Hoogseizoen voor de roséwijnen uit Bordeaux

Geen zomer, zon of aperitief zonder roséwijnen! Inderdaad, deze zachtroze fles mag deze zomer zeker niet ontbreken. Maar sommige liefhebbers vinden dat de roséwijnen uit Bordeaux het hele jaar door hun plek aan tafel verdienen, dus niet alleen in de zomer.

Maar je vraagt je misschien af: wat is nu eigenlijk een rosé? Een mix van witte en rode wijn? Zeker niet! Een bordeaux-roséwijn wordt meestal gemaakt van een mengeling van bekende druivenrassen voor rode wijn: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc … Dankzij deze druiven smaken de roséwijnen van Bordeaux zo subtiel, fruitig en fris als de oceaan.

Tijd voor een beetje geschiedenis.

Deze AOC-roséwijnen worden al sinds de 18e eeuw onder de appellation Bordeaux Rosé op alle Bordeaux-wijngaarden gemaakt. Maar de afgelopen vijf jaar heeft een nieuwe generatie wijnbouwers de wijnen iets meer verfijnd. Dankzij hen zag een nieuw gamma roséwijnen het daglicht: helder, levendig, fruitig, elegant … Maar ook de oude generatie krachtige en gastronomische roséwijnen blijft zijn mannetje staan.

Het gevoel van een frisse zeebries gedragen door deze nieuwe generatie roséwijnen, dat is geen kwestie van toeval.

Ten eerste is er het terroir. De wijnranken groeien op goed bevloeide grond. De Atlantische Oceaan ligt vlakbij, maar de drie waterstromen (Garonne, Dordogne en Gironde) bevloeien de bodem hier continu.

roséwijnen aperitief Bordeaux

De Bordeaux Rosé is eveneens een mooi resultaat van bijzondere knowhow.

  • De teelt is tot in de puntjes uitgekiend: de druiven mogen niet te vroeg, maar ook niet te laat geoogst worden … De wijnbouwer moet dus absoluut het juiste moment kiezen.

  • Maar ook geen goede rosé zonder goede vinificatie. De wijnbouwer heeft keuze uit twee procedés:

    • De meeste roséwijnen worden gemaakt volgens de methode ‘pressurage direct’. Hierbij worden de druiven – al dan niet gekneusd – direct geperst en het heldere sap wordt meteen gefermenteerd. Deze methode levert aromatische, frisse en zeer heldere roséwijnen op.
    • Enkele zeldzame roséwijnen worden volgens de methode ‘saignée’ gemaakt (geen schrik, er komt geen bloed bij te pas!). In dit geval gaan de gekneusde druiven in de gistkuip, net zoals voor rode wijn. Na een korte maceratie – om de gewenste kleur te hebben – laat de wijnbouwer 15 à 20% van het sap aflopen. Deze zogenaamde ‘saignée’ wordt rosé, terwijl het resterende volume in de kuip zich verder ontwikkelt tot rode wijn. Met deze methode krijgt de roséwijn een diepere en meer wijnachtige kleur. Bij een nog iets langere maceratie krijg je een Clairet, die het midden houdt tussen rosé en rode wijn.

roséwijnen aperitief Bordeaux

En in de praktijk?

Hou een glas rosé op ooghoogte en bekijk eens goed zijn kleur. Een roséwijn is altijd briljant en aantrekkelijk. De kleur varieert van vaalroze en bijna doorzichtig tot helderroze.

Zet het glas nu aan je lippen.

Proef je de aroma’s van rood fruit? Bijvoorbeeld die subtiele smaak van aardbei of aalbessen? Of die zure frisheid van citrusvruchten zoals pompelmoes? De aroma’s zijn intens, fris en fruitig. Kortom, perfect om je smaakpapillen deze zomer te verfrissen en te prikkelen.

Want niet onbelangrijk: een roséwijn serveer je lekker gekoeld tussen 7 en 11°C. En drink hem binnen de 1 à 2 jaar.

Tot slot, welke gerechten serveer je bij een roséwijn?

Eenvoudig: alles! Een roséwijn past zich aan al je aperitiefhapjes aan: een tapenade, garnalen, geroosterd brood met verse geitenkaas of een frisse salade.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wil je ook bij de rest van je maaltijd rosé drinken? Dat kan! Denk bijvoorbeeld aan gegrilde vis, gegrild vlees, worsten of barbecue. Hemels!

Of dacht je eerder aan een pizza of andere lekkernij uit de oven? Met een frisse rosé scoor je gegarandeerd. Probeer je graag nieuwe dingen uit? Drink dan een glas rosé bij niet al te verse tot zacht gerijpte geitenkazen.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wil je je maaltijd ook afsluiten met een rosé? Deze wijnen passen ook perfect bij desserts dankzij hun verfrissende, zure toets.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Wist je dat …

Er bestaat ook een roséwijn met ‘bubbels’: de Crémant de Bordeaux. Met deze rosé geef je je aperitief of dessert een instant feestelijke touch.

roséwijnen aperitief Bordeaux

Selectie Bordeaux Rosé 2019

We maken je het leven graag gemakkelijk. Daarom geven we je een overzicht van alle roséwijnen die onze professionele jury heeft geselecteerd:

Esprit de Gandoy 1281, 2017

Verkrijgbaar bij Schenk

Les Ormes Lagrange, 2017

Verkrijgbaar bij Carrefour

Château Le Grand Verdus, 2018

Verkrijgbaar bij Carrefour

Château Panchille, 2018

Verkrijgbaar bij Château & Co

Château Bel Air Perponcher, 2018

Verkrijgbaar bij Vasco

roséwijnen aperitief Bordeaux

Tifayne, 2016 (Crémant de Bordeaux rosé)

Verkrijgbaar bij Cellier des 7 Sources in Brussel

roséwijnen aperitief Bordeaux

Ontdek hier al de wijnen van de Selectie Bordeaux 2019!

DISCOVER MORE

3 gemakkelijke curryrecepten met Bordeaux wijnen

Deze wijnbars wachten om door jou ontdekt te worden!

Verborgen wijntips voor elk paasfeest