Leren wijn proeven
Onderwijs
oktober 25, 2019

Leren wijn proeven

Wou je altijd al meer leren over wijn? Bij Ecole du Vin de Bordeaux kan je wijnworkshops volgen en dit voor alle niveaus. Een leuke activiteit om in je Bordeaux citytrip in te plannen.

Hoe degusteer je wijn?

Vind je soms ook dat wijnkenners op een gekke manier wijn degusteren? Sommige mensen denken dat dit pure pose is, maar niets is minder waar. Door deze trucjes kan je de wijn veel diepgaander leren kennen. Bij de workshop “initiatie tot de wijn” leer je de verschillende stappen op een gemakkelijke manier.

wijnglas workshop

Stap 1 : Observeer de wijn

De eerste stap is de wijn  goed bekijken. Houd bij voorkeur het glas bij het steeltje vast. Zo  warm je hem  met jouw lichaamstemperatuur niet op.

Wat voor wijnkleur zie je? Hoe zijn de kleurnuances? Je kunt op het zicht al veel afleiden en het is ook mooi én kleurrijk om gade te slaan. Wist je dat bijvoorbeeld rode wijn  bij het rijper worden lichter wordt, en niet donkerder?

De volleerde sommeliers/wijnbouwers die je door de workshop begeleiden leggen je met plezier de kleurschakeringen in heerlijk Frans uit.

leer wijn proeven

Stap 2: Ruik de wijn

Als je aan de wijn in rust ruikt – zonder de wijn rond te draaien in het glas – heb je “de eerste neus”. Zo leer je de eerste en natuurlijke geuren kennen die in druif zitten, de zogenaamde aroma’s.

Daarna kan je aan de ‘tweede neus’ beginnen. Wals de wijn zachtjes rond in het glas en ruik nog eens. Je zal merken dat er nieuwe geuren vrijkomen. Dit wordt het ‘boeket’ genoemd. De geur zegt veel over de smaak en de complexiteit van de wijn. Deze geuren kunnen bijvoorbeeld fruitig, bloemig, aards, kruidig, vanille en zo veel meer zijn.

vrouw wijn proeven

Stap 3: Proef de wijn

Neem een slokje wijn, laat die lichtjes rondtollen in je mond en laat de wijn je tong strelen. Adem via de mond een klein beetje in om zuurstof binnen te brengen. Wanneer je via je neus uitademt , kan je de wijnaroma’s proeven. Bij witte wijn proef je de balans tussen aciditeit, alcohol en suiker. Bij rode wijn leer je de balans kennen tussen tannines, aciditeit en alcohol.

blind wijn proeven

Eerlijk? Het is fijner om van een wijn te genieten als je er iets meer over weet.  Hoe meer je je erin verdiept, hoe spannender de ontdekkingstocht. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Welkom in het universum van de wijn.

wijn kleuren wit

Ontdek alle cursussen om wijn te leren proeven in de l’Ecole du Vin de Bordeaux en boek alvast jouw workshop voor je volgende verblijf in Bordeaux.

Veel proefplezier!

Tekst en foto’s: Meredith Geldof en Ecole du Vin

DISCOVER MORE

Biodiversiteit in de Moulis-en-Médoc streek!

Barbecue op z’n Bordelees

Haal alles uit de Wijnfestivals met deze shopping list.