Reisgids voor een weekje Bordeaux!
Onderwijs
mei 28, 2023

Reisgids voor een weekje Bordeaux!

Niets beter dan een weekje weg naar Bordeaux in het idyllische en warme zuidwesten van Frankrijk. Deze locatie biedt de ideale mix tussen cultuur, natuur, lekker eten en natuurlijk de beroemde wijngaarden. Wij geven je de leukste tips voor 7 dagen reizen in Bordeaux.

Hoe geraak je er?

Goed nieuws: tussen juni en eind augustus kan je een rechtstreekse trip boeken met de Thalys van Brussel naar Bordeaux! In 4 uur kan je al in het zuiden vertoeven, nippend aan een glaasje lekkere Bordeaux wijn. We raden deze ontspannende en korte rit zeker aan. Boeken kan je hier.

Verder kan je er ook geraken met de wagen (+- 9-10 uur rijden) of met het vliegtuig.

Dag 1 – Ontdek Bordeaux

Vlieg er meteen in en ontdek de mooie stad Bordeaux. Toffe aanraders zijn de Beurs, Miroir d’eau en de kathedraal van Saint-André.

Boek in de late namiddag een wijnklas in de Ecole du vin de Bordeaux. Zin in een hapje na de wijnproeverij ? In de Garopapilles kan je van heerlijke gerechten met bijpassende wijnen genieten. Andere aanraders zijn La Parcelle, Le Cent 33, Le Miles en Le Chien de Pavlov.

 

Dag 2 – Châteaux en wijngaarden

Dompel je onder in de wondere sfeer van de Châteaux, wijngaarden en gepassioneerde wijnmakers. Je kan deze wijnbouwers gemakkelijk op voorhand bereiken via hun website.

Als je graag de lekkere smaken van wijn combineert met een sportieve activiteit, kan je gemakkelijk vanuit Bordeaux centrum met de (elektrische) fiets een bezoekje brengen aan de Château Pape Clément (30 min) of de Château du Taillan, één van de oudste wijnhuizen van de Medoc (45 min). Op een uurtje fietsen kan je ook Château du Regnac bezoeken. Op tripadvisor vind je veel voorgestippelde fietstochten.

Als je een (huur)wagen ter beschikking hebt, kan je bijvoorbeeld Château du Moulin Rouge (Médoc) en Château des Cérons (Graves streek) bezoeken.

Bekijk hier een lijst met nog meer prachtige Châteaus gelegen in de Bordeaux streek.

Dag 3 – Cité du Vin

Schaaf je wijnkennis bij en bezoek het Cité du Vin, een prachtig staaltje van architectuur, gebouwd in 2009. Dit indrukwekkende wijnmuseum is vlot bereikbaar met de tram. Een interactieve tour toont je de brede en gevarieerde wijnwereld. Je leert er over verschillende wijncultivaties, hoe wijn gemaakt wordt, verschillende druivensoorten, en zo veel meer.

Honger gekregen na deze interessante tour? In de Halles de Bacalan kan je erna iets lekkers eten en drinken.

Wandel daarna rond in de mooie straatjes van Bordeaux, en vergeet niet af en toe te pauzeren om een lekkere wijn te drinken in één van de vele wijnbars zoals Le Bar à Vin, Les 3 Pinardiers, Vins Urbains of Les 4 coins du vin. Een ideaal moment om bijvoorbeeld een Clairet te proberen, wijnen met een prachtige robijnrode kleur !

Nico Babot 

Dag 4 – Saint-Émilion

Saint-Emilion is een super gekende Bordeaux wijn en plaatsnaam. Dit stadje is sinds 2007 onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. De combinatie van wereldberoemde wijngaarden en een prachtige architectuur maakt van Saint-Émilion één van de meest interessante plaatsen om te bezoeken in de Bordeauxstreek.

Een perfecte manier om in de geschiedenis van het middeleeuwse stadje Saint-Émilion te duiken, is een bezoek te brengen aan één van zijn meest pittoreske monumenten: het klooster van Cordeliers, dat nu als historisch monument wordt geklasseerd. Volg een rondleiding door de ondergrondse catacomben en kom meer te weten over de traditionele bereidingsmethode van Crémant de Bordeauxde mousserende wijn van de Cordeliers, die al sinds de late 19de eeuw wordt geproduceerd.

Wil je meer informatie over de sfeer en historiek van het prachtige stadje? Klik dan hier.

Dag 5 – Citadel van Blaye

Op dag 5 kan je de grootse citadel van Blaye bezoeken, ontworpen in de 17e eeuw door architect Vauban om Bordeaux te beschermen tegen aanvallen vanaf de zee. Ook deze plaats staat op de lijst van Historische monumenten, maar is tevens een UNESCO werelderfgoedlocatie in het kader van mooiste Vauban locaties!

Je kan deze indrukwekkende plaats bezoeken met de fiets (2,5 uur) of met de wagen (1 uur).

Erna kan je nog stoppen voor een bezoekje aan de gerenommeerde Château Mouton Rotschild in de Paulliac streek.

Dag 6 – Zon, zee en strand

Zin in een dagje luieren met zon, zee en strand? Begeef je richting de oceaan !

Drink een lekkere wijn in La Dune du Pyla. Je kan van daar ook gemakkelijk naar Arcachon gaan met de auto of trein of de Cap Ferret bezoeken. Genoeg charmante hotelletjes om er te verblijven!

Dag 7 – Garonne

De laatste nacht van je reis beleef je in stijl. Een korte rit van 10 km brengt je terug naar de oevers van de Garonne, waar het Château Grattequina op je wacht. Dit charmante huis, daterend uit 1872, ligt aan de oever van de rivier. Vanuit de moderne kamers heb je een spectaculair uitzicht.

Een mousserende wijn met een lichtgevende, gouden kleur en fijne bubbels – zoals een fles Château Thieuley is de perfecte partner in crime, waarvan je geniet in je comfortabele kamer of langs de oever van de rivier.

Geniet!

Tekst: Meredith Thorina Geldof

Foto’s: Favoreat Design

DISCOVER MORE

Coup de Cœur Selectie 2015

Bordeaux Fête le Vin 2018: een event dat u niet gemist mocht hebben

Aperitief met frisse en fruitige bordeauxwijnen!