Bordeaux Fête Le Vin – Onze 5 beste redenen voor een bezoekje
Nieuws
mei 26, 2023

Bordeaux Fête Le Vin – Onze 5 beste redenen voor een bezoekje

Heb je ooit gehoord van Bordeaux Fête le vin?

Het wijnfestival van Bordeaux is terug. Het festival vindt plaats van 22 tot 25 juni 2023 en het wordt beter dan ooit!

Dit internationale festival brengt wijn-, cultuur- en gastronomieliefhebbers van over de hele wereld samen om in een kosmopolitische omgeving te proeven van de beste wijnen van de streek.

Ontdek hier onze 5 beste redenen voor een bezoekje aan het grootste wijnfestival van Europa.

Bordeaux wijnproeverijen

Er zijn eindeloze mogelijkheden om Bordeaux-wijnen te ontdekken en te proeven en om de wijnmakers van enkele van de meest boeiende wijnhuizen ter wereld te ontmoeten.

Iedereen die de kwaliteit, de authenticiteit en de verscheidenheid van de Bordeauxwijnen wil leren kennen, krijgt daartoe de unieke gelegenheid dankzij de “Pass dégustation" – een degustatiepas die het volgende omvat: 1 proefglas in een kistje, 9 wijnproeverijen in de paviljoenen + 2 “favoriete" proeverijen, 1 workshop in het paviljoen van de École du Vin de Bordeaux en andere extraatjes van de festivalpartners.

Ontdek de grote schepen

De geschiedenis van de wijn is onlosmakelijk verbonden met de zeevaartgeschiedenis van Bordeaux. De grote schepen zijn dit jaar weer op de afspraak en je hebt vier dagen om deze legendarische zeilschepen te komen ontdekken, rond te wandelen over het dek en kennis te maken met de bemanning.

Mis zeker de Belem niet, een zeldzaam 19de-eeuws schip dat op post zal zijn voor de 2023-editie van het Bordeaux Fête le Vin! Het is het laatste van de grote Franse handelsschepen uit de 19de eeuw dat nog steeds vaart. Deze driemaster heeft maar liefst vijf levens geleefd en veranderde drie keer van nationaliteit om uiteindelijk, na 120 jaar vol avonturen, terug te keren naar zijn roots.

Het schip maakte zijn eerste reis als vrachtschip in 1896 en het vervoerde toen suiker uit West-Indië, cacao en koffie uit Brazilië en Frans-Guyana naar Nantes in Frankrijk.

In 1914 werd het schip verkocht aan Hugh Grosvenor, 2de Hertog van Westminster, die het ombouwde tot zijn eigen private en luxueuze plezierjacht. In 1922 werd het eigendom van Sir Ernest Guinness van de Guinness-familie.

Later, in 1951, werd het verkocht aan de Venetiaanse graaf Vittorio Cini. Die gebruikte het als opleidingszeilschip tot in 1965, toen het als te oud werd beschouwd voor verder gebruik en het werd aangemeerd op het eiland San Giorgio Maggiore bij Venetië. In 1979 werd het schip uiteindelijk, en na 65 jaar weer onder Franse vlag, door een Franse sleepboot terug naar zijn thuishaven gesleept. Nadat het schip volledig in oorspronkelijke staat werd gerestaureerd, begon het aan een nieuwe carrière als zeilopleidingsschip. Het staat op de lijst van historische monumenten.

Combinaties van gerechten en wijn

Je kan er niet alleen uitstekende Bordeauxwijnen proeven, maar ook smullen van tal van lokale lekkernijen! Bezoek je Bordeaux voor de aanvang van het festival, dan kan je vanaf 16 juni alvast een voorproefje krijgen in restaurants en wijnwinkels in de stad Bordeaux.

Leer iets nieuws over wijnen in de École du Vin de Bordeaux

Het hart van het evenement is het paviljoen van de École du Vin de Bordeaux (de internationaal befaamde wijnschool van Bordeaux), die bijzonder geliefd is bij al wie graag meer wil leren over wijn. Hier worden heel wat workshops en cursussen aangeboden waar je meer te weten kan komen over de kunst van het wijnproeven.

Bovendien worden er ook kunsttentoonstellingen, concerten, live muziek, dansoptredens, spelletjes en een schitterende droneshow georganiseerd.

Een bezoek aan het festival is ook een uitstekende gelegenheid om de stad Bordeaux te verkennen of enkele van de vele wijngaarden te bezoeken.

Meer informatie over het festival vind je hier.

DISCOVER MORE

Lunch bij Marc Medeville #1wijnmaker1recept

Onze afspeellijst voor wijn en muziek met kerst

Wij zijn Bordeaux: Daisy Sichel van Château Angludet