Wijn als digestief , pourquoi pas?
Onderwijs
september 19, 2017

Wijn als digestief , pourquoi pas?

1. Ga zeker niet voor een te droge of bittere wijn. Deze smaken stimuleren de honger en wekken de eetlust op. Uiteraard zijn deze wijnen wel geschikt voor het aperitief. Denk aan een crémant de Bordeaux of een frisse, crispy Entre-deux-Mers.

2. Satisfy that sweet tooth. Ga voluit voor zachte, zoete, fruitige wijn. Afhankelijk van het dessert kan je opteren voor een Moelleux of een echte volle zoete Sauternes of Barsac.  Als u een chocolade-koffie dessert serveert kan u de krachtige aroma”s van chocolade en koffie verzachten met een zoete witte wijn van de appellation Sainte-Foy-Bordeaux. Deze wijn, die van de Guide Ferret de bijnaam “Petit Sauternes de Libourne” heeft gekregen, is een onwankelbare begeleider voor dit dessert.

3. Less is more. Laat je gasten proeven van je favoriete recept zoals deze heerlijke appel-rabarber crumble. Probeer bij de bereiding van deze klassieker het gebruik van toegevoegde suiker te beperken en laat de wijn in de schijnwerpers staan. Hierdoor kan je de wijn na het gerecht blijven drinken. Let wel dat je een wijn zoekt die voldoende fraicheur heeft, zodanig dat de combinatie wijn/spijs niet te vermoeiend wordt: denk aan een rosé Crémant de Bordeaux of frisse Entre-deux-Mers. Daar scoor je zeker mee.

4. Na deze zoetigheden stopt de maaltijd niet in Frankrijk. Een kaasschotel volgt steevast na al voorgaand lekkers. Bij een kaasschotel kan je kiezen voor zowel rode als witte Bordeaux wijn. Bij een sterker afsmakende kaas opteer je best voor een volle, krachtige rode wijn zoals een Médoc of Haut-Médoc, omdat de aanwezige tannines goed balanceren met de geprononceerde smaken. Of verras uw gasten door een goed gestructureerde droge witte wijn te serveren uit de Graves ten zuiden van Bordeaux. Kies een rijpe wijn (ca 5 jaar oud) om te kunnen genieten van het complexe boeket van aroma”s van brioche, verse hazelnoten en bloemen.

 5. Na de maaltijd kan je het pallet verfrissen met een heerlijk glas bubbels. Misschien staat er nog een restje crémant de Bordeaux in de koelkast van het apertief? Of geniet van de restjes rode wijn. Rode wijn zou de spijsvertering een handje helpen. Zo gaan jouw gasten met een voldaan gevoel naar huis!

DISCOVER MORE

Nieuws uit het wijnjaar 2018!

Wijn proeven voor beginners

Frisse en fruitige wijnen in Entre-Deux-Mers