De biologische kant van Bordeaux
Nieuws
november 26, 2017

De biologische kant van Bordeaux

Bordeaux en biologisch? Een glas Bordeaux heeft vaak meer biologisch karakter dan je denkt! Sinds enkele jaren worden serieuze inspanningen geleverd om de biologische gedachte in zoveel mogelijk wijngaarden te verankeren.

Toch is het geen evidentie, een biologische rode draad door de totaliteit van de streek te verweven. Zeker als je weet dat Bordeaux zo’n 6.300 wijnboeren telt met een gemiddelde perceelsgrootte van 17 ha. Het gaat hier dus niet alleen over de grote domeinen maar ook veel kleine, familiale bedrijven waar nog heel veel handenarbeid aan te pas komt.

Strak duurzaamheidsplan

Je kan het dus een hele prestatie noemen dat intussen 55% van de totale wijngaarden hun schouders zetten onder biologische initiatieven. Het C.I.V.B. – voluit Conseil Interprofessionel du Vin de Bordeaux – wil met zijn ‘Plan 2020’ nog een stap verder gaan. Het doel is om bij de productie van bordeauxwijnen 20% minder CO2 uit te stoten, 20% minder fossiele brandstoffen te verbruiken, 20% minder water te doen vloeien én 20% meer hernieuwbare energie in te zetten. Uiteindelijk wil de organisatie 100% van alle wijngaarden in Bordeaux een biologische tint geven.

“De achterliggende gedachte is dat de wijnboeren een goed evenwicht moeten vinden tussen enerzijds productiviteit en anderzijds duurzaamheid. Het ene hoeft het daarbij het andere niet uit te sluiten. Integendeel, een verstandige duurzame aanpak kan de productiviteit zelfs opdrijven”, weet Wim Deschutter, Market Advisor bij het C.I.V.B.

“Een betere kennis van de bodem zal immers zorgen dat een wijnboer perfect weet waar de meest productieve percelen liggen en hoeveel meststof hij moet gebruiken om elk perceel in topconditie te krijgen.”

Een betere kennis van de bodem zal immers zorgen dat een wijnboer perfect weet waar de meest productieve percelen liggen en hoeveel meststof hij moet gebruiken om elk perceel in topconditie te krijgen.

Nieuwe technologieën spelen hier een grote rol. Zo gebeuren steeds meer grondboringen, wat toelaat een topografie van het wijndomein te maken. Steeds vaker worden ook drones opgelaten om via ‘heat mapping’ na te gaan welke percelen het meest zon krijgen. Dat alles zorgt dat er nog nauwkeuriger wordt bewaterd, bemest en besproeid. Met aan het einde van de rit meer efficiëntie, minder verspilling én een grotere duurzaamheid.

Van AB tot ‘viticulture raisonnée’

Aan wijngaarden kunnen diverse duurzaamheidscertificaten worden toegekend. Een van de bekendste is het groene AB-label, dat alleen producten met minstens 95% biologische ingrediënten kunnen krijgen. Daarnaast heb je ook biodynamische landbouw, met bv. het gekende Demeter-label. Maar het is niet omdat er geen bio-etiket op de fles hangt, dat er geen effort op het vlak van duurzaamheid is geleverd. Zo zijn er heel veel voorbeelden van ‘viticulture raisonnée’, waarbij gewassen weliswaar chemisch besproeid worden maar alleen als dat echt noodzakelijk blijkt om de productiviteit te garanderen.

Met andere woorden, de kans dat er duurzame wijnbouw in je dierbare glas bordeaux schuilt, is groot en zal in de toekomst nog groter worden. Nog meer reden om er volledig van te genieten!

Tekst van Tina Claeys gepubliceerd in Magazine Smaak

DISCOVER MORE

Kneuzen

Lexicon C

Bordeaux Supérieur (rood)

Bordeaux en Bordeaux Supérieur

Lussac-Saint-Émilion

Libournais