Groene vibes bij Château Vilatte
Portretten
juni 18, 2023

Groene vibes bij Château Vilatte

Wist je dat bordeauxwijn meer en meer bio is? Château Vilatte is één van de wijnhuizen die volledig voor bio gaan. Geniet mee van dit fotoverhaal en waan je in het zomerse zuiden van Frankrijk.  

wijnmaker chateau bordeaux

wijngaard rozen bordeaux

In het kleine dorpje Puynormand in de Ilse vallei nabij Bordeaux ligt het domein Château Vilatte. Het is een klein familiegoed waar voor 10 hectare witte, rosé en crémant bio-wijn verbouwd worden.

Vermoedelijk behoorde deze boerderij in de middeleeuwen tot een kasteel. Vanaf de jaren 70 vestigde de Belgische familie Massart zich en begon er biologische wijnen te maken.

wijngaard château natuur

Nieuw of authentiek?

Biologische wijn, is dat niet iets nieuw? Nee hoor, Stefaan, de huidige eigenaar en tweede-generatie bio-wijnbouwer, vertelt dat het vroeger eigenlijk nooit anders was. Wie nu bio-wijnen maakt, haalt inspiratie uit de traditie en voegt er vaak moderne methodes aan toe.

boerderij authentiek werkgerief

Het respect voor de traditie en de liefde voor geschiedenis is dan ook groot bij Stefaan Massart. Wanneer je op het domein rondwandelt heb je het gevoel je in twee tijdperken te begeven. In een gerenoveerde schuur kan je authentieke werktuigen bekijken die vroeger op de boerderij gebruikt werd door de voorgangers.

Tijdens de zomer organiseert Stefaan hier concerten. De combinatie muziek en wijn is altijd fijn!

wijnkelder wijnmaker wijnvat

Een wisselwerking

Bio-wijnmakers werken samen met de natuur, zonder deze te overheersen. Dit is wat Stefaan Massart met hart en ziel in dit kleine dorpje doet.

Wie bio-wijn maakt moet er vaak iets meer tijd en energie voor over hebben. Je bent volledig afhankelijk van de grillen van de natuur. Maar als de natuur meewerkt, heb je er heerlijke wijn voor terug!

crémant wijnmaker zomer
crémant glas schenken
Belgium Loves Bordeaux!

We weten allemaal dat België en Bordeaux een goede match zijn! Chef Dominique Persoone bezocht ook het Château en maakt er heerlijke kaaskroketten. Sommelier Andy de Brouwer zocht er de ideale wijnpairing bij ! Bekijk de aflevering hier:

dominique persoone andy de brouwer

Tekst en foto’s: Meredith Thorina Geldof

Foto: Wim Deschutter

DISCOVER MORE

3 gemakkelijke curryrecepten met Bordeaux wijnen

4 lichte lentesalades met wijn

Coquilles met butternut en zeekraal door @helenkookt