Intussen in de wijngaarden …
Nieuws
augustus 30, 2016

Intussen in de wijngaarden …

Wie zomer zegt, denkt al snel aan heerlijke picknicks, lang tafelen bij zonsondergang of genieten van een goed boek naast het zwembad. Wat we soms uit het oog verliezen is dat de zomermaanden erg belangrijk zijn voor de wijnbouwer. Weet jij wat de Franse term ‘veraison’ betekent? En wanneer de pluk meestal begint? Wij loodsen je met plezier even door deze Bordeaux zomer.

Foto: Gavin Quiney

De wijngaarden in Augustus

Nadat in juli de bloesem zich stilaan omgevormd heeft tot echte vruchten, is het in augustus tijd voor wat we ‘La veraison’ noemen. In deze fase krijgt de druif langzaam zijn definitieve kleur, stopt de wijnstok met groeien en verandert de kleur van de ranken van groen naar bruin. De wijnbouwer houdt tijdens dit proces goed in het oog of de trossen wel gelijkmatig verkleuren. Is dit niet het geval, dan verwijdert hij de bladeren rond deze trossen zodat ze gelijkmatig blootgesteld worden aan de zon.

Het weer in 2016?

Opvallend is dat de zomermaanden dit jaar erg droog geweest zijn in Bordeaux met erg hoge temperaturen tot zo’n 32 graden Celcius.

Waar vele andere wijnregio’s in April nog schade ondervonden hebben van de late vrieskoude en hagelstormen, is Bordeaux het voorjaar heelhuids doorgekomen. Ook de droogte tijdens de zomermaanden kon mooi opgevangen worden door de waterreserves van de maanden daarvoor. Kort samengevat: de druiven zien er goed uit.

What’s next?

Na augustus bereidt de wijnbouwer de oogst voor. Het oogsten duurt gemiddeld 1 tot 3 weken afhankelijk van de omvang van het domein en de weersomstandigheden. Wanneer er juist geoogst wordt, is elk jaar anders. Drie maanden op voorhand maakt de wijnbouwer een inschatting wanneer er geoogst zal worden, de optimale rijping van de druif vindt immers plaats 120 dagen na de bloei en 45 dagen nadat de kleuring ingezet is. Een echte regel is dit echter niet. Als de wijnbouwer weet dat het bijna tijd is voor de pluk, voert hij meerdere controles uit van de rijping en worden de druiven geproefd tot hij weet dat het goed zit.

Voorlopig is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de oogst van 2016, het weer in september kan immers nog veranderen. Wel stellen we vast dat het zowel in 2005 als in 2010 – beide echt fantastische wijnjaren – erg droog was in juli en augustus. Laten we hopen dat de droogte in de zomer van 2016 hetzelfde effect heeft. 

Wanneer er geplukt wordt? Dat blijft voorlopig een vraagteken. Enkele vroegrijpe AOC’s zoals de Pessac-Léogan kunnen hoogst waarschijnlijk al begin september geplukt worden. De pluk van de meeste droge witte wijnen wordt verwacht voor midden september. Op de rode Bordeaux wijnen is het allicht wachten tot begin oktober. 

Meer weten? Volg ons zeker op Facebook, Instagram en Twitter voor de laatste updates over de pluk en de wijnen van 2016. 

DISCOVER MORE

Win een weekendje Bordeaux

Video 8

Onze afspeellijst voor wijn en muziek met kerst