Bordeaux 2015: Mooie oogst in zicht
Nieuws
augustus 5, 2016

Bordeaux 2015: Mooie oogst in zicht

Zowel mei, juni als juli waren warmer en droger dan gemiddeld. Met zijn 300 uren zon was juni zelfs een echte topmaand. Dit zorgde ervoor dat de druiven in Bordeaux al begin augustus van kleur veranderden (véraison). Augustus zelf was met een gemiddelde temperatuur van 21 graden net niets koeler dan normaal en vooral de 89,7 mm neerslag maakten het tot een opvallend natte maand. Een probleem? Integendeel, hierdoor kregen de droge druivenranken weer wat kracht, waardoor de druiven extra fraîcheur bezitten.

De pluk is een kunst

Nu komt het er op aan om de druiven op de juiste moment te plukken, want als je er te vroeg bij bent heb je sap met hoge aciditeit maar als je er te laat bij bent bestaat de kans op weinig aromatisch sap. Je merkt het al: de pluk is een kunst! Er komt veel precisie en zorg bij kijken. Die precisie wordt in sommige gevallen zelfs overgenomen door de technologie. Zo schakelen sommige wijnbouwers drones in om de rijpheid van hun druiven vanuit de lucht in kaart te brengen. Het eindoordeel blijft natuurlijk wel in de handen van de ervaren wijnbouwer liggen. Hij test de druiven op hun zuurtegraad en suikergehalte, proeft en beslist dan om tot actie over te gaan … of toch nog niet?

Foto credit: Vinea ChurchWitte druivenDe eerste druiven werden eind augustus al geplukt en het druivensap van de droge witte wijnen bleek super. De sauvignon blanc en sémillon druiven bleven tot midden september hangen en ook op de ‘botryotinia cinerea’ (pourriture noble) was het nog even wachten. Deze edele rotting tast de schil van de zoete witte druiven aan, waardoor er vocht uit de druif verdampt en niet alleen het suikergehalte maar ook de smaak en de aroma’s van het sap toenemen. Onmisbaar om een liquoreuse en intense zoete witte wijn zoals een Sauternes te maken. Yummie bij een nazomerse meeneemsalade met appel, gorgonzola en hazelnoten.Foto credit: Synergie

Rode druiven

En de merlot en cabernet druiven? De eerste druiven werden vanaf 15 september geplukt en de kwaliteit is veelbelovend. Anders gezegd: de rode Bordeaux wijnen van oogstjaar 2015 zullen nog lang nazinderen. In je glas en in je kelder. Meer weten over de andere oogstjaren? Neem een kijkje in de wijngaard van onze website …

Bezoek Bodeaux!

of bezoek een wijngaard in real life. Geniet er van de nazomerzon, een jonge Sauternes, die nazomerse meeneemsalade en een goed boek. Uitgelezen? Neem deel aan een van de vele happenings in Bordeaux. Van hop-on-hop-off-wijnbus tot open wijnkasteeldagen. Blijf op de hoogte van alle happenings via Instagram en Twitter.

DISCOVER MORE

(s)maak de zomer in België met een frisse bordeauxwijn !

Wat mijn domein zo uniek maakt: 5 uitzonderlijke portretten van wijnboeren uit Bordeaux

Aperitief met frisse en fruitige bordeauxwijnen!