Bezoek bij Château Simon: 2 jonge zussen aan zet !
Portrait
december 10, 2020

Bezoek bij Château Simon: 2 jonge zussen aan zet !

Rondtouren in de Bordeaux streek is super. Je voelt de warmte op je huid, de zachte zuiderwind woelt in je haren en je kan de prachtige wijngaarden bewonderen. Een perfecte vakantie! We stellen je graag Château Simon voor waar twee jonge zussen aan het roer staan. 
Een jonge en vrouwelijke generatie

In de regio Barsac-Sauternes komen we aan bij het landgoed van Château Simon. We maken kennis met Pauline, een vriendelijke en intelligente wijnmaker die ons ontvangt. Haar man biedt ons verse vijgen aan, die we met plezier proeven. Je voelt de familiale sfeer en je ziet jezelf ook al genieten onder de hoge boom in de tuin. Er zijn van die momenten waarvan je weet dat het een relaxte namiddag wordt… wat we momenteel ook ervaren. 😉

vignoble femme france

chateau simon barsac

Een familiedomein, tussen traditie en moderniteit

De jonge en vrouwelijke generatie is hier duidelijk aan zet. 2 jonge zussen staan hier aan het roer. De wijngaard ontstond in 1814 en al 6 generaties lang maakt de familie hier wijn.

kaart sauternes barsac

wijnkelder vrouw wijnmaker
Welke appellaties?

Voor elke smaak is er wat wils: de twee zussen produceren zowel rode, witte als zoete wijn. De familie verkoopt de wijnen vooral direct. De appellaties (a.o.c.) zijn Barsac-Sauternes, Graves en Bordeaux. De zussen streven graag een combinatie na van traditionele en hedendaagse wijn.

wijnkelder druiven sauternes

Vrouwen in de wijnwereld

Dat de wijnwereld een hoofdzakelijk een mannenwereld zou zijn, is meer iets van vroeger. Ook Pauline merkt dat het beroep vervrouwelijkt, iets waar ze volledig achterstaat. Zelf is ze ingenieur en deed ze ervaring op in Canada.

Geen wijnbezoek zonder lekkere proeverij

We proeven twee soorten Sauternes wijn, die bestaan uit de Sémillon, de Sauvignon Blanc en de Muscadelle druif. Dit zijn de typische zoete wijnen, die heel geliefd zijn. Deze wijnen worden gemaakt door de beroemde ‘edele rotting. Dit is een schimmel die zich ontwikkelt op de druiven tijdens het einde van de rijping. Hierdoor krijg je een uitdroging van de druiven en een concentratie van suiker. Dit is een gewild verschijnsel in de Sauternes regio. Wist je trouwens dat hoe meer de wijn er als uit goud uitziet, hoe ouder, maar niet hoe zoeter?

zoete wijn sauternes vijg
Hoe combineer je deze wijnen?

Zoals gekend kan je Sauternes wijn combineren met foie gras en desserts. Pauline stelt echter een vernieuwende combinatie voor: haar Sauternes uit 2015 combineert ze graag met curry, voor een verrassend en vernieuwend effect!

Pauline stelt ons ook een rode Graves wijn voor, een rijke wijn met veel tannines. Een mooi resultaat waarbij de grond (zand en klei) ook van belang is om deze smaak te bereiken. Ideaal voor bij charcuterie en entrecôte.

vrouw wijn witte wijn

Bij het vertrek laat Pauline ons weten dat er een ideale picknick plek is bij de Garonne. Verborgen parels die je enkel kan ontdekken door eerste bron! 😉

rivier garonne natuur

Wens je je ook te onderdompelen in deze zuiderse sferen, het warme familiegevoel en het grote aanbod van  verschillende wijnsmaken? Je kan altijd op bezoek gaan bij deze château: Klik hier voor meer info.

witte druif wijngaard
Belgium loves Bordeaux!

Chef Dominique Persoone en sommelier Andy De Brouwer hebben deze interessante ook ontmoet in hun Château. Ze maakten er steak tartare en combineerden dit met een Château Simon. Bekijk hier de aflevering! 

Tekst en foto’s: Meredith Thorina Geldof

DISCOVER MORE

De lentetafel in geuren en kleuren

Zoete wijnen uit Bordeaux!

“Nous avons choisi de rester “petit”, de faire tout à deux et d’être bio.”