Een Bordeaux voor elke gelegenheid!
Nieuws
november 9, 2017

Een Bordeaux voor elke gelegenheid!

Welke beelden komen bij je op als je Bordeaux hoort? Waarschijnlijk prachtige kastelen, grote wijndomeinen en chique diners met rode wijn. Maar Bordeaux is eigenlijk veel meer: naast de gerenommeerde wijnen van grote châteaux heb je ook een brede keuze lekkere wijnen voor dagelijkse gerechten, witte en rosé wijnen, en zelfs luchtige crémants en dessertwijnen. Ontdek de vele gezichten van Bordeaux!
Rijke diversiteit

De Bordeauxstreek was voorbestemd om een gereputeerd wijngebied te worden. Haar unieke ligging, nabij de Atlantische Oceaan, zorgt voor een mild klimaat met voldoende regen. Dat uitzonderlijke terroir proef je in de Bordeauxwijnen. Op de voedingsbodem van de Bordeauxstreek groeien enkele druivenrassen die uitstekende wijnen opleveren.

Merlot levert wijnen met veel kleur, souplesse en aroma’s van vlezig rood fruit. Een cabernet sauvignon zorgt voor meer krachtige tannines en aroma’s van zoethout en zwart fruit. Een wijn op basis van cabernet franc is herkenbaar door zijn frisheid en complexiteit, met vaak toetsen van framboos en viooltjes.

Daarnaast leveren de witte druivenrassen zeer verfrissende wijnen op. Zo geeft een sauvignon blanc een zekere aciditeit en aromatische frisheid, terwijl een sémillon aan de wijn een rondeur en aroma’s van abrikoos en honing schenkt.

De roséwijnen van Bordeaux hebben natuurlijk hun plaats op een zomers terras. Een buitenbeentje is hier de Bordeaux Clairet, een wijn waarbij de gisting langer duurt dan bij de klassieke rosé. Deze wijn is dus donkerder en bevat meer tannine.

Heb je liever bubbels? Ga dan voor een crémant de Bordeaux! Voor de liefhebbers van dessertwijnen zijn er de Bordeaux Moelleux en Liquoreux wijnen.

De ‘Sélection Bordeaux 2017’

Een twaalftal Belgische wijn- en smaakspecialisten maken je wegwijs door het grote aanbod bordeaux. Tijdens een blinde proef kiezen ze de beste bordeauxwijnen. Zo bestaat de Sélection Bordeaux 2017 uit een waaier van 65 wijnen die de rijke diversiteit van het wijngebied van Bordeaux reflecteert. Ze zijn ook stuk voor stuk gekenmerkt voor hun prima prijs-kwaliteitsverhouding.

In de jury van de Sélection Bordeaux 2017 zetelden sommelier Yanick Dehandschutter en chef Glenn Verhasselt van wijnrestaurant Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik in het Pajottenland. Hun passie voor hun vak werd onderstreept door talrijke titels. Zo mag Glenn zich dit jaar ‘Eerste kok van België noemen”, Yanick werd onder andere tot ‘Beste sommelier van België’ en ‘Sommelier of the year’ gekroond.

“Uiteraard bieden wij in het restaurant bordeaux aan van de hoger geklasseerde châteaux. Maar ook de meer toegankelijk bordeaux kan me zeker charmeren. Soms zitten er echte pareltjes tussen”, vertelt Yanick. “Maar zoals voor elke wijn geldt, mogen we ons niet te veel laten verleiden door al te lage prijzen. Als we die kwaliteit in ere willen houden, moeten we daar iets voor over hebben. Maar dat betekent zeker niet dat we 50 euro voor een fles moeten neertellen. Ook onder de 25 euro vind je al voortreffelijke bordeauxwijnen. Om het kaf van het koren te scheiden, kan de Sélection Bordeaux zeker helpen.”

Benieuwd welke wijnen de selectie gehaald hebben? Je vindt ze allemaal hier.

Aangepaste tekst van het artikel van Tina Claeys gepubliceerd in Magazine Smaak.

DISCOVER MORE

La Cité du Vin –  Een walhalla voor elke wijnliefhebber

Op het Salon du Chocolat met Romain Elbert

Happy potluck tips van twee trending food bloggers!