Wijn proeven voor beginners
Nieuws
augustus 25, 2017

Wijn proeven voor beginners

Heb jij geen idee wat je moet doen als de ober vraagt om de wijn voor te proeven? En ben je jaloers als je gezelschap praat over de ‘kruidige afdronk’ en het ‘strakke mondgevoel’ van hun favoriete Bordeaux? Met deze drie stappen wordt wijnproeven niet alleen gemakkelijk, maar ook leuk!

Eerst en vooral is het belangrijk om je ogen te gebruiken. Je kan al heel veel te weten komen over de wijn door naar de kleur, de doorzichtigheid en de tranen in het glas te peilen. Dat doe je door te walsen met je glas.

De tweede stap is ruiken. Start hierbij in een brede categorie en ga steeds nauwer. Ruik je fruit? Denk je eerder in de richting van citrus of tropisch fruit bij een witte bordeauxwijn, of is het eerder rood, blauw of zwart fruit in een rode bordeauxwijn? Dat zijn de primaire aroma’s. Naarmate een fles bordeauxwijn ouder wordt ontwikkelen de aroma’s zich van secundair tot tertiaire aroma’s. Als beginner maak je alleszins al indruk door de fruitaroma’s eruit te halen! Hier vind je een handig overzicht van alle kleuren en smaken in de bordeauxwijnen en de druiven die hiervoor gebruikt worden.

Daarna is het tijd om echt te proeven. Dat gebeurt twee keer: een keer met je tong, en een keer na het slikken. Met je tong kan je zout, zuur, zoet en bitter detecteren. Alle wijnen hebben sowieso al een zekere zuurte of aciditeit, en sommige variëteiten zijn gekend om hun bitterheid. Een ‘strak mondgevoel’ betekent dat de wijn best wel wat zuren heeft. Met die uitdrukking zit je dus altijd safe! Nadat je de wijn hebt doorgeslikt, kan je een uitspraak doen over de ‘afdronk’. Blijft de smaak van de bordeaux nog een tijdje nazinderen of niet? Dan kan je spreken van een korte of lange afdronk. Wederom: safe!

 Speel je liever op zeker?

Op 27 februari heeft een Belgische jury bestaande uit professionelen en onafhankelijke sommeliers een selectie van wijnen gemaakt met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Met deze Bordeaux-selectie bent u altijd zeker dat u de juiste wijn zult vinden. De prijzen situeren zich tussen de 4 en 25 euro.

Gaat je voorkeur uit naar een zoete witte wijn? Dan zit je met termen als liquoreus en intens goed. Een liquoreuze en intense wijn heeft namelijk een elegante goudgele kleur, rijke aroma’s en een uniek voluptueus karakter. Of kies je eerder voor een pittige en fruitige droge witte wijn? Deze zijn verrassend fris en met de pittige aroma”s van Sauvignon Blanc. Meer weten over onze selectie witte wijnen? Je ontdekt het hier!  

Ook voor de rode wijn drinkers onder ons zijn er nog een aantal verschillen. Zo kan je helemaal weg zijn van de krachtige en intense rode Bordeauxwijnen. Deze verfijnde karaktervolle wijnen hebben een mooie aanhoudende aromatische ‘afdronk’ en bouquet. Bij een ronde en gestructureerde rode wijn zal je de opmerkelijke aromatische rijkdom en ronde, smeuïge tannines proeven. Meer weten, neem een kijkje op onze website!

Ook rosé wijn past perfect bij een heerlijke lentezon. Of je nu gaat voor een mousserende en fruitige rosé of voor een frisse en volle rosé wijn, je gasten zullen versteld staan! Ontdek de voorkeur van onze jury alvast hier.

Santé!

DISCOVER MORE

Het Paviljoen van de Wijnschool uit Bordeaux

Strong Women Make Big Bottles 7-27 november

Nieuws uit het wijnjaar 2018