Geniet van de tijd met droge witte wijn uit Bordeaux
Onderwijs
juli 12, 2023

Geniet van de tijd met droge witte wijn uit Bordeaux

Droge witte wijn uit Bordeaux? Ja, je leest het goed! Het zal je misschien verbazen, maar in Bordeaux werd altijd al witte wijn geproduceerd!

De Bordeaux streek wordt vaak geassocieerd met rode Bordeaux wijnen. Toch kan je ook zeker genieten van witte wijnen uit deze streek. Vandaag zijn er 2.000 wijnbouwers die de duizend jaar oude traditie van de witte bordeaux in stand houden. De meesten van hen beschikken over een klein landgoed van ongeveer 4,6 hectare (ca. 6 voetbalvelden).

droge witte wijn

De magie van de streek speelt een cruciale rol bij het maken van witte wijn. Er zijn drie factoren die mee zorgen voor een goede witte wijn. De wortels van de wijnstokken putten gedurende tientallen jaren waardevolle voedingsstoffen uit de grond. De krachtige westenwind zorgt voor verluchting en de zon laat de druiven rijpen.

De wijnmakers benutten deze wisselwerking om authentieke wijnen te creëren, zonder dat ze daarbij strikt gestandaardiseerde procedures nodig hebben. Bij de unieke droge witte wijnen stellen ze kwaliteit en authenticiteit voorop.

De wijnbouwers zetten zich bovendien in om milieuvriendelijk te werken (60% van de wijngaarden beschikt over een milieucertificiëring) en zo de eeuwenoude streek te beschermen.

Meerdere generaties: verfijnde technieken

Terwijl veel Franse en buitenlandse wijngaarden slechts één druivensoort telen, schuilt de magie van bordeauxwijnen in hun assemblage. Verschillende druivensoorten worden op een verfijnde manier gecombineerd: semillon, sauvignon blanc en muscadelle.

De wijnbouwers spelen met de het combinberen van aroma’s en zoeken de ideale balans tussen deze druivensoorten om een verfijnde en unieke jaargang te creëren. Van generatie tot generatie geven wijnbouwers deze informatie door en wordt dit telkens opnieuw aangescherpt.

droge witte wijn

De koele oceaan en de sterke westenwind 

Witte bordeauxwijnen houden het midden tussen de uitbundige droge witte wijnen en de ‘minerale’ witte wijnen uit andere streken. Ze zijn tegelijkertijd levendig, zacht en aromatisch. Ze weerspiegelen hun herkomst, een streek die beïnvloed is door de koele Atlantische Oceaan en de sterke westenwind.

Hier worden twaalf AOC’s (appellations d’origine contrôlées) geteeld, waardoor een gevarieerd smaakpalet ontstaat.

  • Droge witte wijnen die in kuipen rijpen, hebben vaak een levendige aanzet met een mooi aroma van citrusvruchten en worden het best zeer jong gedronken. Voorbeelden: AOC Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Blaye Côtes de Bordeaux
  • Droge witte wijnen die in vaten rijpen, zijn complexer, voller en worden gekenmerkt door exotische accenten. Met hun fijne houten noten zijn deze wijnen geschikt om lang te rijpen zonder hun persoonlijkheid te verliezen. Voorbeelden: AOC Graves, Pessac-Léognan.
  • Atypische droge witte wijnen, van één druivenras (100 % semillon geteeld op grond voor zoete witte wijnen, 100 % muscadelle …) of gecombineerd met minder bekende druivensoorten (sauvignon gris), nemen je mee op ontdekkingsreis, ver weg van de platgetreden paden.

Zet de tijd even stil

Droge witte wijn uit Bordeaux verstaat de kunst om de tijd even stil te zetten.

De regio van Bordeaux loopt over van de plekjes waar je rustig kan genieten van een witte bordeaux: bij een picknick in de wijngaard, op het terras van een middeleeuws dorp, op het ponton van een oesterhut in het Bassin d’Arcachon, … Een overvloed aan inspirerende plekken die al je zintuigen strelen.

Dit jaar vierde Bordeaux deze heerlijke wijnen tijdens het festival Bordeaux Fête le fleuve! De stad plaatste voor de eerste keer haar witte wijnen in de schijnwerpers tijdens het vier dagen durende festival, met een uniek wijndorp dat in het teken staat van droge en zachte witte wijnen en de Crémant de Bordeaux.

Kom ons bezoeken en zet de tijd even stil tijdens je degustatie. Klik hier voor meer informatie.

droge witte wijn

DISCOVER MORE

Bezoek Saint-Émilion

De 10de editie van het Bordeaux Fête Le Vin!

aflevering 2 – l’Entre-Deux-Mers