50 Tinten rood in Bordeaux!
Onderwijs
november 30, 2016

50 Tinten rood in Bordeaux!

De Bordeauxstreek, de belangrijkste AOC wijnstreek van Frankrijk, dankt zijn buitengewone rijkdom aan de kwaliteit en de verscheidenheid van de wijnen die er in alle kleuren worden geproduceerd. In rood, wit en rosé bieden de Bordeaux wijnen een uitgebreide waaier van smaken. Het uitzonderlijke terroir van het wijngebied van de Gironde geniet een gematigd zeeklimaat, heeft een ongeëvenaarde verscheidenheid aan grondsoorten en een breed gamma aan druivenrassen. Dit buitengewone erfgoed gaat samen met het werk van de wijnmakers van Bordeaux. Hun knowhow is gebaseerd op aloude wijnbouwmethoden die van generatie op generatie zijn overgeleverd. Al bijna twee millennia is de geschiedenis van Bordeaux immers onlosmakelijk verbonden met die van de wijnbouw. Reeds in de 1e eeuw van onze jaartelling werden in het hart van de Gironde de eerste wijngaarden geplant met het druivenras biturica, de voorouder van de cabernets. Maar pas in de middeleeuwen komen de productie en de handel van de Bordeauxwijnen werkelijk tot ontwikkeling. Steunend op 20 eeuwen geschiedenis geniet de streek nu een enorme wereldwijde bekendheid. In dit historische wijngebied blijft 86% van de totale opbrengst van de wijndomeinen van Bordeaux bestemd voor het maken van rode wijn. Een dergelijke omvang brengt een zeer breed gamma aan wijnen met zich mee. Van de krachtige en intense wijnen van de Médoc tot de ronde en gestructureerde wijnen van de Côtes de Bordeaux, van de Grands Crus Classés tot de Crus artisans, van zogenaamde bewaarwijnen tot drinkklare jonge wijnen, er zijn wijnen voor elke smaak. 

De families van de rode Bordeaux wijnen 

De appellations Bordeaux en Bordeaux Supérieur maken bijna de helft van de rode wijnen uit. Ze worden in het hele wijngebied van Bordeaux geproduceerd en zijn daardoor afkomstig van een opmerkelijke verscheidenheid van grondsoorten en terroirs. De Côtes de Bordeaux wijnen, verenigd in meerdere appellations verdeeld over de hele rechteroever van de Garonne, komen van wijndomeinen die gelegen zijn te midden van heuvelachtige landschappen. De bijzonderheid van deze domeinen is hun ligging op zonovergoten hellingen langs de rivieren de Dordogne, de Garonne en de Gironde. De terroirs van de Médoc en de Graves, die 17% van het wijngebied van Bordeaux uitmaken en gelegen zijn op de linkeroever van de Gironde en de Garonne, zijn de bakermat van een groot aantal Grands Crus Classés van Bordeaux. In de Médoc, een schiereiland tussen de Atlantische oceaan en de monding van de Gironde, liggen enkele van de beroemdste wijndorpen waaronder Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien en Moulis. De appellation Graves in het zuidoosten van de Médoc bezit als enige de naam van zijn terroir. Het Libournais gebied, dat de familie Saint-Émilion – Pomerol – Fronsac omvat, ligt in het oosten van de Bordeauxstreek. Dit uitgestrekte wijngebied, dat uitsluitend is gericht op de productie van rode wijnen, is tevens een gebied van grands crus en bestaat voornamelijk uit kleine familiedomeinen.

De geheimen van de assemblage 

De blends, een bijzonderheid van de rode Bordeaux wijnen, zijn samengesteld uit een combinatie van verschillende druivenrassen en verschillende percelen en zijn ware signaturen van elke wijnmaker. Op het moment van de vinificatie worden de druivenrassen, na afzonderlijk te zijn geproefd, samengevoegd om de wijn de nodige complexiteit, harmonie en evenwicht te geven. Voor het maken van rode Bordeaux wijnen worden drie druivensoorten gebruikt: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. De vroegrijpe merlot, de druif die de boventoon voert in de Libournais wijnen, geeft de Pomerol en Saint-Émilion wijnen hun fluwelige, ronde en soepele karakter. Gebruikt als secundair druivenras is merlot essentieel voor de Médoc en Graves wijnen. De Médoc wijnen bestaan voornamelijk uit cabernet sauvignon, een druif die in trek is om zijn krachtige tannines en grote aromatische rijkdom. Dit late druivenras is favoriet voor de bewaarwijnen. De lichtere cabernet franc druif wordt geapprecieerd om de verfijning van zijn aroma”s en tannines en wordt gebruikt in de blends van de meeste Bordeaux wijnen.

Een buitengewoon palet van aroma”s

Ongeacht uw smaak in wijn, onder de appellations van de rode Bordeaux wijnen zult u ongetwijfeld de wijn vinden die uw smaakpapillen zal strelen. Houdt u van krachtige rode wijnen met een mooie aromatische complexiteit, dan zullen de wijnen uit de Médoc en de Haut-Médoc verenigd in zes appellations (Moulis, Listrac, Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estèphe) zeker bij u in de smaak vallen. De Graves en de Pessac-Léognan wijnen zijn soepel en evenwichtig en ontwikkelen aroma”s van rode vruchten gecombineerd met tonen van gebrande koffie. Voor de liefhebbers van ronde en gestructureerde rode wijnen produceert de Libournais verfijnde wijnen, die niettemin een stevige tanninestructuur bezitten. Zoekt u daarentegen frisse, soepele en fruitige rode wijnen, dan is er grote kans dat de wijnen van de appellation Bordeaux u zullen bevallen. De meer robuuste Bordeaux Supérieurs ontwikkelen kruidige noten en aroma”s van rode vruchten. De Côtes de Bordeaux wijnen tenslotte hebben, hoewel ze op verschillende terroirs worden geproduceerd, als gemeenschappelijke punten een mooie ronde smaak en een typisch fruitig karakter.

Wijnen om jong te drinken

Halt aan de heersende opvattingen! Wie Bordeaux zegt, denkt aan bewaarwijnen… Maar niet alle rode Bordeaux wijnen zijn uitsluitend bestemd om in uw kelder te laten rijpen. Hoewel de prestigieuze appellations van de Médoc een grote rijpingspotentie bezitten, net als een Saint-Émilion of een Pomerol, kunnen de meeste Bordeaux wijnen in hun prille jeugd worden gedronken. De AOC Bordeaux produceert wijnen die jong gedronken kunnen worden. Ook de wijnen van de appellations Côtes worden meestal jong gedronken, ook al hebben sommige een goede bewaarpotentie.

De verscheidenheid van de klassen

Hoewel Bordeaux in de wereld bekend staat om de uitstekende image van zijn Grands Crus Classés, afkomstig van de prestigieuze wijndomeinen van de Médoc, beperkt de wijnstreek van Bordeaux zich niet enkel tot de classificatie van 1855. In de Gironde bestaan namelijk nog vier andere classificaties. Terwijl de Crus Classés van de Graves en van de Saint-Émilion wijnen het voorbeeld volgen van de wijnen die onder de officiële classificatie van 1855 vallen, brengt het klassement van de Crus artisans 44 familiedomeinen van bescheiden omvang (minder dan 5 hectare) naar voren, die zich alle in de Médoc bevinden en wijnen produceren met een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding. Dezelfde logica geldt voor de Crus Bourgeois, die betaalbare wijnen omvat van 250 domeinen in de Médoc. Tot slot moet u weten dat Bordeaux wijnen niet tot een classificatie hoeven te behoren om een appellation te hebben of om hun kwaliteit te bewijzen!

De wijnjaren 2013, 2014 en 2015 

De laatste drie wijnjaren vertonen bij het proeven zeer uiteenlopende smaakkenmerken. Ook al moet de tijd bij de veelbelovende jaargang 2015 zijn werk nog doen, de in 2013 en 2014 geproduceerde Bordeaux wijnen zijn reeds op onze tafels te vinden. De wijnoogst van 2013, die slachtoffer was van zware weersomstandigheden en verwoestende onweersbuien, wordt gekenmerkt door zijn geringe volume. Dankzij de technische knowhow van de wijnmakers van Bordeaux konden de effecten van een regenachtig voorjaar gevolgd door het slechte weer van het eind van de zomer echter teniet worden gedaan. Resultaat: 2013 heeft het leven geschonken aan rode wijnen die zich onderscheiden door hun frisheid, geaccentueerd door een mooie zuurte. Na een veeleer mooi voorjaar, gecompenseerd door een koele en regenachtige maand augustus, heeft de oogst van 2014 profijt getrokken van uitzonderlijk zonnig weer en milde temperaturen in september en oktober. Dit evenwichtige, elegante en fruitige millésime biedt rode wijnen met een mooie aromatische complexiteit en een goede bewaarpotentie. Over 2015 zijn de meningen unaniem: het is een buitengewoon wijnjaar. Het uiterst gunstige klimaat van 2015 heeft een aanzienlijke invloed gehad op deze laatste wijnoogst. Steunend op het fruit hebben de rode Bordeaux wijnen van 2015 een stevige tanninestructuur, geschikt om te bewaren, en combineren diepte, elegantie en evenwicht. Een groot millésime in wording…

 

 

DISCOVER MORE

De Belgische bistronomie

Verborgen wijntips voor elk paasfeest

Sélection Bordeaux 2017: de essentials voor deze lente