De perfecte Bordeauxwijn voor ieder persoonlijkheidstype
Nieuws
november 26, 2018

De perfecte Bordeauxwijn voor ieder persoonlijkheidstype

Hoe overleef je de kerstvakantie? Ontdek hier hoe je de perfecte Bordeauxwijn kiest voor al je familieleden!

De Kerstdagen zijn enkele van die schaarse  momenten in het jaar waarop je eindelijk de kans krijgt om met de hele familie samen te zijn. Daar zitten waarschijnlijk enkele interessante karakters tussen, en misschien heb je zelfs enkele glazen wijn (of zelfs een heel vat!) nodig om het feest te overleven.

Gelukkig is er een Bordeaux voor elk persoonlijkheidstype! Vandaag helpen we je om de ideale wijnsoort te kiezen, die past bij de meest uiteenlopende familieleden die je hoogstwaarschijnlijk tegen het lijf zal lopen deze dagen: van de mama die alles doet (en het niet onopgemerkt laat) tot de oom die nooit volwassen is geworden.

De over-enthousiaste oom

Voordat we verder gaan willen we even duidelijk maken dat het ook je tante kan zijn. Het gaat in dit artikel niet om gender-specifieke persoonlijkheidstypes. Probeer je dus in te beelden welk familielid het beste bij deze beschrijving past. 

Voor elkeen die het feest net iets TE lollig vindt kies je best een Listrac-Médoc: deze levendige, vrijgevige en krachtige wijnen zullen het oeverloze enthousiasme aanvullen zonder dat het uit de hand loopt. Probeer eens met een Château Lestage.

De bezige bij -mama

We raden een witte Graves aan. De droge witte wijnen van Graves zijn krachtig, rond en levendig, en vertegenwoordigen de beste karaktertrekken van een bezige bij. Bovendien kunnen ze haar stekende vragen over waarom ze nog geen kleinkinderen heeft verzachten. Een Château Saint-Robert – Cuvée Poncet Deville zou perfect bij haar passen!

De oma of de matriarch van de familie

Zonder twijfel een Margaux: klassiek en krachtig. Deze rode wijnen worden elegant ouder en zijn zelfs veel beter na twintig jaar dan na twee jaar. Meestal gemaakt met Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot en Merlot druiven vertonen ze een complexe waaier aan aroma’s van donkerrood fruit en kruidige bloemen, net zoals je oma’s keuken in je dromen!

De stiefbroer die een grote fan van sport is (en van niets anders)

Ga voor een Bordeaux Supérieur: die zijn meer geconcentreerd en krachtiger dan de meeste AOC Bordeaux. Deze krachtige rode wijnen moeten zelfs niet onderdoen voor een spannend offensief van zijn favoriete voetbalteam. Schenk hem bij voorbeeld een Château Morillon.

De droogkomische tante

Wat denk je van een witte Ad Francos Les Pierres Blanches.

De gulzige vader

Waarschijnlijk is hij nog het gemakkelijkste tevreden te stellen want heel kieskeurig is hij niet. Maar schenk hem een Bordeaux Supérieur en je tovert gegarandeerd een extra grote glimlach op zijn glunderende gezicht. Deze fruitige rode wijnen zijn complex en krachtig, en kunnen de meest overdadige feestmalen aan. De Château La Caderie Authentique, bij voorbeeld, is perfect voor hem.

De opa die constant over politiek praat

Geef de oude man een Lalande-de-Pomerol (en indien mogelijk een sigaar). Net als je opa zijn deze ernstige rode wijnen rechttoe rechtaan en degelijk. Maar met lichte tannines, zodat ze de toenemende kracht van zijn ellenlange betogen over het monetair beleid en die verdomde Twitter wat verzachten. Een Château Pavillon Beauregard zal perfect zijn voor hem.

De geek neef

Probeer een Saint-Emilion: tanninerijk en krachtig, maar soms gematigd indien nog jong. Dit zou wel eens de perfecte keuze kunnen zijn voor een lid van de familie dat normaal liever zou gamen of breien. Schenk hem bij voorbeeld, een Elle de la Marzelle.

De stiefzus uit het Hoge Noorden

Ga voor een Entre-Deux-Mers. Deze wijnen zijn ervoor gemaakt om koud gedronken te worden (tussen 7 en 11 graden ongeveer) en zullen haar waarschijnlijk doen denken aan thuis … en haar ijzige houding helpen breken. Bij voorbeeld is een Château Saint-Marie perfect voor haar!

De geliefde tante

Speciaal voor iedereens favoriete verwante raden we een zoete Bordeauxwijn van de Sauternes appellatie aan. Zachtjes zoet, verfrissend en licht, vallen deze wijnen eenvoudigweg bij iedereen in de smaak. Een Château Haut-Bergeron, bij voorbeeld, zal iedereen charmeren.

De wilde oom

Hier kies je best voor een Crémant. Die zijn schuimig en feestelijk, en maken van elke gelegenheid een speciaal moment. Zoals een Crémant de Lisenne, bij voorbeeld. De knallende flessen zullen hem het gevoel geven dat hij het centrum van de aandacht is, tenzij er iemand een kurk in het oog krijgt natuurlijk.

De vegetarische neef

Neem een fles biodynamische Bordeaux en klaar is kees. Wijnen uit deze anti-chemische landbouwbeweging zijn zo holistisch en homeopatisch als maar zijn kan, en zullen zowel gezondheidsfreaks als liberale anticonformisten tevreden stellen. Probeer eens een Riou de Thaillas, appellatie Saint-Emilion Grand Cru.

Het maakt niet uit met welke persoonlijkheden je de kerstdagen uiteindelijk zal doorbrengen. We hopen dat je ervan geniet met Bordeauxwijnen. Ontdek hier alle wijnen van de Selectie Bordeaux 2018!

DISCOVER MORE

Kom naar de Apéros Bordeaux Expériences

Video 6

Crémant de Bordeaux, het vloeibare goud voor tijdens de eindejaarsfeesten