Nieuws uit het wijnjaar 2018
Nieuws
november 28, 2018

Nieuws uit het wijnjaar 2018

Een jaar vol ups en downs, met hoge verwachtingen die overgingen in ernstige zorgen en vice versa. Toen keerde de rust weer. Oef! Zo kan dit jaar in de bordeauxwijngaarden het best omschreven worden: van catastrofe naar kaviaar.

“Het is een miraculeus wijnjaar. Ondanks de weersomstandigheden die tot het begin van de zomer vol verrassingen zaten, heeft het grote aantal zonne-uren dat hierop volgde de druiven tot een buitengewone rijpheid doen komen. We hebben de absolute essentie van de vruchten kunnen distilleren, met tannines van uitzonderlijk hoge kwaliteit, complexe wijnen en een opvallend aanwezige fruitsmaak,” zo vertelt Hervé Grandeau, wijnbouwer en voorzitter van de Fédération des Grands Vins de Bordeaux.

Het wijnjaar 2018 wordt inderdaad een van de grootste. De rode wijnen met hun uitzonderlijke smaken, maar ook de aromatische en evenwichtige witte wijnen zullen onze smaakpapillen zeker in hogere sferen brengen.

Toch zag het er niet altijd zo rooskleurig uit.

In de lente kwam er lelijk weer langs, met twee hagelbuien en hevige regens.

In het noordoosten van de Bordeaux, in de streek van de Garonne, was de hagel het hevigst. Mickael Rouyer, directeur van het Syndicat Viticole van Blaye, herinnert zich die eerste uitbarsting op 26 mei nog goed. “Het was een zaterdag. Ik zag het onweer over Bordeaux trekken en ik belde onmiddellijk de wijnbouwers om hen te waarschuwen. 20 minuten later hing het onweer boven Blaye, gevolgd door een hagelbui die Blaye, Bourg, een deel van de Médoc en de regio Entre-deux-mers heeft getroffen.”

Voor de appellation Côtes de Bourg was deze eerste storm “een van de zwaarste rampen ooit, nog erger dan de vrieskou van vorig jaar. Van de 4000 hectaren van de appellation waren er 2500 getroffen, waarbij er voor 1000 hectaren zelfs meer dan 80% verlies werd opgetekend,” aldus Didier Gontier, directeur van het Syndicat Viticole van de Côtes de Bourg. Je hoort nog steeds de emotie in zijn stem wanneer hij de gebeurtenissen aanhaalt.

In totaal werden er dit jaar in de Bordeaux bijna 10 000 hectaren wijngaarden vernietigd door de hagel.

Toen kwam de regen. Veel regen, ook al was het een zachte lente. De perfecte omstandigheden voor een snelle verspreiding van meeldauw, die dit jaar in de meeste Franse wijngaarden bijzonder agressief te werk is gegaan. Deze geduchte schimmel kan serieuze oogstverliezen met zich meebrengen. Slechts weinig wijnpercelen kwam er ongeschonden uit … Voor de wijnbouwers uit de Bordeaux was dit ongezien, dit hadden ze al 50 jaar niet meer meegemaakt.

Midden juli richtte de zon dan eindelijk haar stralen op de wijngaarden, met een afwisseling van warme dagen en frisse nachten. De aarde begon te drogen, de wijnstokken herstelden zich en de druiven werden met zon overgoten. Nu was het tijd voor de rijping. De suikers konden zich in de warme augustus- en septemberzon mooi concentreren, totdat de aftrap werd gegeven voor de wijnpluk.

Rond 20 augustus was het de beurt aan de schuimwijnen, droge witte wijn en rosé. Voor de rode wijn hebben de wijnbouwers nog even van de laatste warmte van de zonnestralen geprofiteerd …

Uiteindelijk kwam men er met de schrik vanaf. Want na de historische vrieskou van de lente van 2017, die de oogst met 39% had verminderd, moesten de bordeauxwijnen een nieuwe start nemen, met een opbrengst die dichter bij het gemiddelde lag. “We mogen niet vergeten dat amper 10% van de wijngaarden in de Bordeaux sterk getroffen is door de weersomstandigheden, de rest is er goed vanaf gekomen,” zo preciseert Hervé Grandeau. De kwaliteit is helemaal teug. “Dat wisselvallige is nu eenmaal eigen aan de natuur. Maar als we het globaal bekijken, zijn alle criteria aanwezig om van een groot wijnjaar te kunnen spreken.”

DISCOVER MORE

Video 2

Een nieuwe generatie wijnmakers staat op!

3 gemakkelijke curryrecepten met Bordeaux wijnen