Vijf wijnbars in Brussel waar je biologische wijn kan drinken
Nieuws
mei 10, 2019

Vijf wijnbars in Brussel waar je biologische wijn kan drinken

Alle wijnbars van Brussel opsommen, da’s een onmogelijke zaak. Daarom hebben we er vijf uitgekozen waar we een bijzondere zwak voor hebben. We stelden de gepassioneerde mensen achter de projecten een resem vragen … en de antwoorden, die lees je hier!
1. Le Petit Canon

Deze warme wijnbar geniet van een voortreffelijke ligging, op de hoek van de Lesbroussartstraat en de de Henninstraat. In een losse sfeer kan je zowel overheerlijke wijnen als hun bijhorende tapas degusteren. De wijnen komen volledig tot hun recht dankzij de charcuterie, kazen, rillettes en andere hapjes die je erbij krijgt.

Stéphanie, de vrouw des huizes, legt uit: “Ons aanbod is vrij beperkt: 5 rode en 5 witte wijnen. De kaart verandert regelmatig, maar de bordeauxwijnen zijn een vaste waarde. We zijn altijd op zoek naar nieuwe kwaliteitswijn. Strikt genomen is Le Petit Canon geen wijnwinkel, maar wanneer je verzot bent op een bepaalde fles, kan je die hier gewoon kopen!”

Lesbroussartstraat 91, 1050 Elsene. Meer informatie: 02 640 38 34 of via de Facebookpagina. Open van maandag tot zaterdag van 16.00 tot 23.00 u.

2. Rubis

Pierre had er al heel wat ervaring in de horeca opzitten toen hij bijna vier jaar geleden Rubis opende. Met meer dan 600 flessen in de rekken (die doorlopen tot aan het plafond) biedt Rubis wijnen naar ieders smaak.

Wanneer we hem zijn mening over bordeauxwijnen vragen, antwoordt Pierre: “Ik ontkurk graag een fles met een verhaal. Ik stel me dan voor hoe een wijnmaker de drank met zijn eigen handen geproduceerd en gebotteld heeft, en hoe de fles daarna van de ene kelder naar de andere is gereisd. Voor mij zijn het de bordeauxwijnen die deze magische beelden oproepen. Onder de jonge wijnen kan ik de Château La Bertinerie en de Drapeaux de Floridène, van het domein Clos Floridène, bijzonder aanbevelen. Ik ben er helemaal weg van: dit zijn geen wijnen met uitgesproken technische eigenschappen, maar met karakter, ze blijven soepel en elegant.”

Adolphe Demeurlaan 34, 1060 Sint-Gillis. Meer informatie: 02 851 75 57 of via de Facebookpagina. Open op maandag van 11.00 tot 23.00 u. en van dinsdag tot zaterdag van 11.00 tot 24.00 u.

3. Titulus

Op amper zes jaar tijd is Titulus uitgegroeid tot dé Brusselse specialist in natuurwijnen. Titulus brengt een wijnkelder, wijnbar, degustatieruimte, delicatessenwinkel en zelfs een restaurant op één plaats samen, wat tot een aparte ervaring leidt. Het idee voor deze zaak ontstond in het hoofd van 3 wijnliefhebbers-bourgondiërs. De missie van Titulus is om het publiek kennis te laten maken met wijnbouwers die op een natuurlijke manier werken.

“We kennen veel wijnbouwers van wie producten in België niet te krijgen waren,” aldus Vivien. “Daarom besloten we een importbedrijf uit de grond te stampen, voor de natuurlijke wijnen waar we van houden, een plek die ook weergeeft wie we zijn … en zo is Titulus ontstaan: een plaats waar we met de klanten kunnen babbelen, hen de verschillen tussen de wijnen uitleggen, waar natuurwijn echt binnen ieders bereik komt.”

Hoe zit het met hun assortiment bordeauxwijnen? Vivien legt uit: “Een van de drie partners heeft in Bordeaux een opleiding wijnwetgeving gevolgd, zodat ook wij de kans kregen om deze fantastische regio vol potentieel beter te leren kennen. Meer en meer wijnbouwers werken bij het bottelen met weinig of zelfs zonder sulfieten. Zo krijg je jongere wijnen, die je vlotter drinkt en waarin je de puurheid van de wijnstokken nog kunt proeven. De natuurlijke bordeauxwijnen die zo bij me opkomen, zijn een Haut-Médoc en een Margaux van het Clos du Jaugueyron, of een Cuvée “Emilien” 2010 van het Château le Puy.”

Waversesteenweg 167A, 1050 Brussel Meer informatie: 02 512 98 30 of via de website. Open op maandag van 17.00 tot 20.30 u. en van dinsdag tot zaterdag van 12.00 tot 20.30 u.

4. Le Dillens

Le Dillens is zo’n plek waar er elk uur van de dag of nacht wel wat te beleven valt. Dit is een van de weinige Brusselse buurtcafés dat een moderne look heeft gekregen en toch zijn authentieke ziel heeft weten te behouden. Je ontbijt of koffietje, je lunch, avondeten, een zondagse brunch of een apero die serieus uitloopt: bij Le Dillens kan het allemaal. Er wordt veel aandacht geschonken aan de producten waarmee ze werken: zo komen de natuurlijke wijnen, met op de eerste plaats de bordeauxs, van bij Titulus. Of je je nu neervlijt in het knap ingerichte café of op het zonnige terras, dit bekende Brusselse adresje is altijd een aanrader.

“Toen Le Dillens in 2013 openging, kenden we de mensen achter Titulus al langer, dus was het niet meer dan normaal dat we gingen samenwerken,” aldus Benjamin. “We werken niet alleen met natuurlijke wijnen, maar wel met wijnen die ‘goed aanvoelen’, die in het oog springen door hun eigen karakter en hun elegantie. Onze wijnkaart verandert regelmatig: elke maand hebben we 3 nieuwe witte en rode wijnen in het assortiment, die trouwens uit onze kelder komen. We suggereren ook steeds vaker combinaties van een gerecht met wijn, een cocktail of bier. De voorbije winter hadden we een aantal jonge bordeauxwijnen zoals de Château Moulin van Grégoire et Bénédicte Hubau. Zij werken met een 100% natuurlijke oogst, la cuvée Pivert, waar ik echt weg van ben.”

Julien Dillensplein 11, 1060 Sint-Gillis. Meer informatie: 02 538 31 36 of via de website. Open van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 2.00 u. en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 2.00 u.

5. Tarzan en Jane

Tarzan en Jane, dat zijn een wijnbar en een wijnkelder. Het sleutelwoord? Puur natuur! Wie hier wat wantrouwig tegenover staat, stapt gewoon even binnen en laat zich in geen tijd overtuigen door Coralie en Matthieu. Waarom ze zo gewonnen zijn voor de natuur? Matthieu legt uit: “We wilden natuurwijnen toegankelijker maken. Eerst kon je ze drinken in sterrenrestaurants, daarna volgde de hype van de bistronomie, met de korte keten en het groeiende belang van lokale productie en bio,… Maar natuurlijke wijnen bleven duur en de mensen wisten niet goed wat ze ervan moesten denken. Hier drink je natuurwijn tegen democratische prijzen, ook per glas!”

Washingtonstraat 59, 1050 Elsene. Meer informatie: 02 538 65 80 of via de Facebookpagina. Open van maandag tot woensdag van 17.00 tot 23.00 u., op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 23.00 u. en op zaterdag en zondag van 15.00 tot 22.00 u.

DISCOVER MORE

Tips voor een gastronomische picknick aan de open haard

Ontdek het wijnjaar 2020 !

Eat! BRUSSELS, Drink! BORDEAUX – Ontdek 6 nieuwe top combinaties!