De wijnoogst van 2019: we zijn vertrokken
Nieuws
september 19, 2019

De wijnoogst van 2019: we zijn vertrokken

Een zonnig jaar

Na de hete zomer snakt niet alleen de Franse aarde naar verfrissing, maar ook wij.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren werd de druivenschaar in de Bordeauxstreek op het juiste moment bovengehaald, namelijk op 27 augustus 2019. De manden liepen over van stevige, sappige druiven die de witte wijnen en schuimwijnen van Bordeaux met frisheid zullen doordrenken.

Toegegeven, de Bordeauxse wijnstokken konden het hele jaar door genieten van overvloedig zonlicht. Ondanks een handvol hagelbuien en de lentevorst die enkele domeinen aandeed, werden we getrakteerd op een zonovergoten einde van de winter.

Hetzelfde geldt voor de zomer. De soms overdreven julihitte die de wijngaarden teisterde, werd snel verholpen door de regenval in augustus.

Een veelbelovend wijnjaar

“Alle technische indicatoren duiden op een positieve ontwikkeling, wat betekent dat we een veelbelovend wijnjaar tegemoet gaan,” aldus Bernard Farges, voorzitter van de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux.

Ook vandaag, nu de druivenplukkers van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hard werken, vormen koele nachten de perfecte tegenhanger van zonovergoten dagen. Het evenwicht is hersteld.

Reden temeer om de druiven rustig op elk perceel tot rijpheid te laten komen en enkel de compleet rijpe exemplaren te oogsten. De ‘oogst per perceel’ zit in Bordeaux immers sterk in de lift.

Eet de pitjes op!

Een goede methode om te bepalen hoe rijp de druif precies is: eet de pitjes op. Als ze krokant zijn en de smaak van droog fruit afgeven, is het tijd om te oogsten!

Na de oogst voor witte wijn en schuimwijn is het rond 20 september de beurt aan de donkere druiven, die de basis vormen voor rode wijn met sprekende tinten. Daarna volgen de druiven die bedoeld zijn voor likeuren. Zij worden geplukt wanneer de druiven ‘gebotyriseerd’ zijn, dit betekent dat ze aangetast worden door de Botyris, een edele schimmel uit Zuid-Gironde die de druif van extra veel suiker voorziet. Maar daarvoor moeten we wachten tot eind oktober of zelfs begin november. Het blijft spannend.

Kwantiteit én kwaliteit

Eén ding is zeker: we kunnen het spookbeeld van de twee voorgaande wijnjaren, met hun slechte weersomstandigheden en de bedreiging van de meeldauw, definitief achter ons laten. De volumes die we in 2019 zullen bottelen liggen opnieuw op het normale niveau, rond 5 miljoen hectoliter. En wie kwantiteit zegt, zegt vaak in één adem … kwaliteit.

DISCOVER MORE

De Belgische bistronomie

8de editie van het festival eat! BRUSSELS, drink BORDEAUX: het programma!

4 lichte gerechten met 4 verfrissende bordeauxwijn door 4 Belgische foodies! #MyBordeauxSummer