Nieuws uit het wijnjaar 2018!
Nieuws
april 25, 2019

Nieuws uit het wijnjaar 2018!

Een jaar vol ups en downs, met hoge verwachtingen die overgingen in ernstige zorgen en vice versa. Toen keerde de rust weer. Oef! Zo kan dit jaar in de bordeauxwijngaarden het best omschreven worden: van catastrofe naar kaviaar.

“Het is een miraculeus wijnjaar. Ondanks de weersomstandigheden die tot het begin van de zomer vol verrassingen zaten, heeft het grote aantal zonne-uren dat hierop volgde de druiven tot een buitengewone rijpheid doen komen. We hebben de absolute essentie van de vruchten kunnen distilleren, met tannines van uitzonderlijk hoge kwaliteit, complexe wijnen en een opvallend aanwezige fruitsmaak,” zo vertelt Hervé Grandeau, wijnbouwer en voorzitter van de Fédération des Grands Vins de Bordeaux.

oogstjaar 2018 wijnjaar

Het wijnjaar 2018 wordt inderdaad een van de grootste. De rode wijnen met hun uitzonderlijke smaken, maar ook de aromatische en evenwichtige witte wijnen zullen onze smaakpapillen zeker in hogere sferen brengen.

Toch zag het er niet altijd zo rooskleurig uit.

Van catastrofe tot kaviaar!

In de lente kwam er lelijk weer langs, met twee hagelbuien en hevige regens.

In het noordoosten van de Bordeaux, in de streek van de Garonne, was de hagel het hevigst. Mickael Rouyer, directeur van het Syndicat Viticole van Blaye, herinnert zich die eerste uitbarsting op 26 mei nog goed. “Het was een zaterdag. Ik zag het onweer over Bordeaux trekken en ik belde onmiddellijk de wijnbouwers om hen te waarschuwen. 20 minuten later hing het onweer boven Blaye, gevolgd door een hagelbui die Blaye, Bourg, een deel van de Médoc en de regio Entre-deux-mers heeft getroffen.”

oogstjaar 2018 wijnjaar

Côtes de Bourg

Voor de appellation Côtes de Bourg was deze eerste storm “een van de zwaarste rampen ooit, nog erger dan de vrieskou van vorig jaar. Van de 4000 hectaren van de appellation waren er 2500 getroffen, waarbij er voor 1000 hectaren zelfs meer dan 80% verlies werd opgetekend,” aldus Didier Gontier, directeur van het Syndicat Viticole van de Côtes de Bourg. Je hoort nog steeds de emotie in zijn stem wanneer hij de gebeurtenissen aanhaalt.

In totaal werden er dit jaar in de Bordeaux bijna 10 000 hectaren wijngaarden vernietigd door de hagel.

Toen kwam de regen. Veel regen, ook al was het een zachte lente. De perfecte omstandigheden voor een snelle verspreiding van meeldauw, die dit jaar in de meeste Franse wijngaarden bijzonder agressief te werk is gegaan. Deze geduchte schimmel kan serieuze oogstverliezen met zich meebrengen. Slechts weinig wijnpercelen kwam er ongeschonden uit … Voor de wijnbouwers uit de Bordeaux was dit ongezien, dit hadden ze al 50 jaar niet meer meegemaakt.

oogstjaar 2018 wijnjaar

De zon als heldin

Midden juli richtte de zon dan eindelijk haar stralen op de wijngaarden, met een afwisseling van warme dagen en frisse nachten. De aarde begon te drogen, de wijnstokken herstelden zich en de druiven werden met zon overgoten. Nu was het tijd voor de rijping. De suikers konden zich in de warme augustus- en septemberzon mooi concentreren, totdat de aftrap werd gegeven voor de wijnpluk.

Rond 20 augustus was het de beurt aan de schuimwijnen, droge witte wijn en rosé. Voor de rode wijn hebben de wijnbouwers nog even van de laatste warmte van de zonnestralen geprofiteerd …

oogstjaar 2018 wijnjaar druif

Uiteindelijk kwam men er met de schrik vanaf. Want na de historische vrieskou van de lente van 2017, die de oogst met 39% had verminderd, moesten de bordeauxwijnen een nieuwe start nemen, met een opbrengst die dichter bij het gemiddelde lag. “We mogen niet vergeten dat amper 10% van de wijngaarden in de Bordeaux sterk getroffen is door de weersomstandigheden, de rest is er goed vanaf gekomen,” zo preciseert Hervé Grandeau. De kwaliteit is helemaal teug. “Dat wisselvallige is nu eenmaal eigen aan de natuur. Maar als we het globaal bekijken, zijn alle criteria aanwezig om van een groot wijnjaar te kunnen spreken.”

Smaken en structuren

Rode Wijn

vin rouge bouteille

Rode druivensoorten uit de Bordeaux staan garant voor kwaliteit – ze worden namelijk traag en zorgvuldig geplukt wanneer ze mooi rijp zijn. In 2018 startte de druivenoogst op 17 september met de vroegste merlots. Deze druivensoort, die in Bordeaux het best is vertegenwoordigd (66% van de oppervlakte), heeft alle kenmerken van een uitstekende wijn: een schitterende kleur, rijpe fruittoetsen en mooie concentraties. Ook de cabernet laat zich met zijn prachtige structuur van zijn beste kant zien.

Droge witte wijn

blanc sec bouteille

De witte druivensoorten werden langzaam en vroeg geoogst, al vanaf de laatste week van augustus, om hun frisse karakter en het perfecte evenwicht tussen zoet en zuur te behouden. De sauvignon heeft dan weer mooie toetsen van exotisch fruit. De muscadelle, een druivensoort die de droge witte wijn aanvult, is op haar beurt bijzonder expressief. De sémillon, met een veeleisender rijping, treedt naar voren met een mooie aromatische complexiteit en veel smaak.

Zoete witte wijnen / Likeurwijn

blanc liquoreux bouteille

Ook al ontwikkelde de Botrytis cinerea zich door de droogte afgelopen zomer later, het proces werd uiteindelijk versneld met vroegere oogsten (twee weken). Meerdere passages en een zorgvuldige sortering leidden tot een verrukkelijke expressie. De wijnen hebben een mooie zachtheid en een voortreffelijke aromatische complexiteit.

Rosé wijnen en Clairets

bouteille rosé clairet

De rosé van Bordeaux wordt doorgaans nogal vroeg geoogst, al rond 20 augustus, om hem perfect vers te houden na een warme zomer. Deze kristalheldere wijn heeft een prachtige kwaliteit en een mooie aromatische intensiteit.

DISCOVER MORE

Aperitief met frisse en fruitige bordeauxwijnen!

Crémant de Bordeaux, het vloeibare goud voor tijdens de eindejaarsfeesten

3 lekkere en supermakkelijke dipsauzen