Marie en Sylvie Courselle, wijnbouw van vader op dochters
Portretten
september 10, 2023

Marie en Sylvie Courselle, wijnbouw van vader op dochters

De zussen Marie en Sylvie Courselle, dochters en kleindochters van wijnboeren, leiden als duo de 60 hectare van het Château Thieuley, met een ongeziene flexibiliteit en steeds hernieuwd enthousiasme.

“Toen we het domein overnamen, associeerde iedereen het Château Thieuley met de wijn van onze vader. Maar nu is het de wijn van ‘de zussen Courselle’, nu zijn we één geworden met onze flessen!” vertelt Sylvie Courselle met een glimlach.

Sylvie is samen met Marie, haar twee jaar oudere zus, opgegroeid op het domein dat hun grootvader eind jaren 40 aankocht. Hun kindertijd verliep er op het ritme van de wijnbouw, het onthaal van de klanten, het bottelen. “Stilzwijgend wisten wij, de kleindochters, al snel dat we het stokje zouden overnemen”, vertelt Sylvie. “We zijn allebei stijfkoppen, we zouden de opvolging wel kunnen verzekeren!”

Ze studeren beide voor landbouwingenieur en behalen daarna een diploma oenologie. Tijdens hun opleiding reizen ze veel en laten zich gulzig inspireren door andere wijnstreken en andere landen. In 2005 vervoegen ze het familiebedrijf, een pak kennis rijker.

“Marie houdt zich bezig met de technische kant van de zaak, ik eerder met het commerciële. Maar één keer per maand proeven we samen de wijn, ik help bij de assemblage … Wanneer er een belangrijke beslissing op til is, plegen we overleg, of het nu gaat over de rijping of de commercialisering van onze wijnen.”

Die polyvalentie koesteren ze, het is wat hun dagelijkse samenwerking zo sterk maakt. “Bij elke stap moeten we ons aanpassen aan onze grondstof die jaar na jaar verandert. En al krijgen we soms te kampen met lastige natuurfenomenen, het is net door die seizoensgebondenheid dat ons beroep nooit verveelt!”

Omdat de wijngaard voor de helft uit witte en voor de helft uit rode druivenrassen bestaat, hebben de zussen een breed wijnassortiment kunnen ontwikkelen, van rosé tot droog wit, van rode bewaarwijn tot clairet. Dankzij de verschillende wijnoogsten en door te spelen met de voorschriften voor etikettering weten ze zich te onderscheiden op de verschillende markten. Verder vinden ze het belangrijk om aan duurzame wijnbouw te doen en de biodiversiteit op hun domein te beschermen. Je vindt er een boomgaard, olijfbomen, truffeleiken, hagen, waterreservoirs en sinds kort ook bijenkasten. Het Château Thieuley draagt de labels Terra Vitis, HVE 3 en Bee Friendly, want “dit is niet zomaar een landbouwbedrijf, maar een plaats om te leven.”

Het wijnjaar: Crémant de Thieuley, AOC Crémant de Bordeaux, 2018

“Deze crémant is het evenbeeld van de wijngaard: half wit (sémillon), half rood (cabernet franc). We wilden hem niet te vineus of alcoholrijk, en met de fijnste bubbeltjes. De cabernet france leidt tot volheid en accenten van rood fruit en bessen. De sémillon levert dan weer aroma’s van perzik en nectarine op. We vonden het vanzelfsprekend om de crémant aan ons wijnassortiment toe te voegen. We houden zelf ook van dit feestelijke product, dat het imago van de Bordeaux ietwat heeft opengetrokken.”

#BelgiumLovesBordeaux

DISCOVER MORE

De koningin van de droge witte wijnen: Anna Myers

Recept: Ballekes in tomatensaus

Verborgen wijntips voor elk paasfeest