Barbecue op z’n Bordelees
Nieuws
juni 21, 2019

Barbecue op z’n Bordelees

Geen barbecue zonder een Bordeauxwijn! Laat de geraffineerde dinertjes tijdens de zomermaanden even voor wat ze zijn en maak het leven er u gemakkelijker op. Op het menu: barbecue voor iedereen, of u nu in het gezelschap van uw gezin of vrienden vertoeft!

Barbecueën, een moment van lekker ontspannen en gezellig samenzijn, staat synoniem voor heerlijke zomerse gerechten die eenvoudig klaar te maken zijn en perfect te combineren zijn met de wijnen uit de Bordeaux-regio. Kies uit 70 wijnen van de Bordeaux Selectie 2018, samengesteld door een jury van Belgische wijn- en smaakspecialisten.

Voeg een snuifje originaliteit en extra smaak toe aan uw bereidingen en kies voor een barbecue op z’n Bordelees. Gril of rook uw ingrediënten op druivenscheuten, droge wijnstokken of wijnranksnippers. De typische aroma’s van wijnstokhout geven uw grillades een unieke smaak.

De wijnen van de Selectie 2018 zijn verkrijgbaar in de Belgische supermarkten, in de wijnhandel of in online wine shops. Hun prijzen variëren van 4 tot 25 €.

De typische aroma’s van wijnstokhout

Geniet van het beste uit de wijngaard rond, maar ook op de barbecue! Druivenscheuten, droge wijnstokken en wijnranksnippers bezorgen al uw grillades een heerlijk licht en subtiel gerookt parfum. Druivenscheuten en wijnstokken vormen een alternatief voor houtskool en bezorgen zeer snel een gloeiende, typisch geurende sintel. De sterke dichtheid van deze houtsoort zorgt ervoor dat deze traag opbrandt en uw grillades geleidelijk aan parfumeert.

Om met het roosteren te beginnen, hoeft u niet te wachten tot de wijnstokken verkoold zijn aangezien de aroma’s zich reeds verspreiden vanaf het begin van de verbranding van de wijnstokken. Andere optie: schik de wijnrankspaanders op de gloeiende houtskool en proef het zuidwesten in uw grillades. Wijnstokhout kunt u hier verkrijgen: www.barbecue.be of Brico Smoking Wood.

Voor ieder grilgerecht een passend wijntje

Vlees, maar ook vis en groenten zijn uitstekende barbecue-ingrediënten. Deze bereidingswijze wakkert uw creativiteit aan en leert u nieuwe smaken ontdekken die u gemakkelijk zult kunnen combineren met de verfrissende, moderne toetsen van een Bordeauxwijn.

Combineer een gegrilde biefstuk met een rood van Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Côtes de Blaye of een Côtes de Bourg. Pair uw gegrilde vleesgerechten met een wijn met een vrij sterke body en subtiele houttoetsen. Een Médoc met aroma’s van kreupelhout, leder en zwart fruit smaakt dan weer sensationeel bij gesmoord rundsvlees. Een Koreaanse ossenhaas met geroosterde sesamzaadjes smaakt nog lekkerder met een rood, rond en gestructureerd wijntje zoals een Lussac Saint- Émilion.

Kies voor een frisse, voluptueuze wijn, een Bordeaux Clairet  bijvoorbeeld, bij klassiekers zoals vleesbrochettes en merguezworsten. Deze Clairet met subtiele framboos roze kleur combineert de lichte tannines van rode wijn met de heerlijke frisse smaak van roséwijn. Deze rosé met accenten van aardbei, cassis en rozen drinkt u bij voorkeur ijskoud – tussen 7 en 11°. Een wijn die uitstekend past bij worst met grilkruiden.

Soepele, fruitige, ja zelfs hartelijke wijnen met aroma’s van rode vruchten en kruidige toetsen combineren uitstekend met gemarineerd vlees.

Houdt u van gevogelte en wit vlees? Geef de voorkeur aan een witte, droge, fruitige en minerale Bordeauxwijn die de fijne smaak van het vlees niet teveel in het niets doet verdwijnen. U kunt eveneens kiezen voor een droge, subtiel gekruide rosé met volle body of een soepele, frisse en fruitige rode wijn.

Barbecuegerechten op basis van vis- en zeevruchten en groenten

Een brochette van scampi, gegrilde sardines, een papillot van vis… stuk voor stuk gerechten die uitstekend pairen met frisse, aromatische, smaakvolle witte wijnen zoals een Côtes de Blaye, de wijnen uit l’Entre-Deux-Mers, ja zelfs een sprankelende Crémant de Bordeaux. De perfecte bondgenoot voor Sint-Jacobsvruchten à la plancha? Een delicate Graves of Pessac-Léognan. Bij gegrilde inktvis smaakt een Clairet dan weer voortreffelijk.

Tijdens de zomermaanden zetten we al eens vaker frisse, krokante groenten op het menu. Kies voor kleurrijke salades boordevol rauwkost of gooi wat groentjes op de gril. Een zonovergoten ratatouille of bereidingen op basis van olijven combineert u best met een licht, fruitig rood wijntje.

Onze selectie speciale Bordeaux-barbecuewijnen

Rode wijnen

Château Grimont Prestige, 2016, Cadillac Côtes de Bordeaux

Verkrijgbaar bij Cora

Château Grenet-L’Ephémère, 2016, Bordeaux

Verkrijgbaar bij Vinikus & Lazarus

Château Branda, 2016, Puisseguin-Saint-Emilion

Verkrijgbaar bij Colruyt

Château Lestage, 2015, Listrac-Médoc

Verkrijgbaar bij Colruyt

Droge witte wijnen

Château Turcaud – Cuvée Majeure, 2017, Bordeaux

Verkrijgbaar bij Rob

Château des Tourtes, 2017, Blaye Côtes de Bordeaux

Verkrijgbaar bij Caves des Sommeliers

Château Haut-Nadeau, 2018, Entre-Deux-Mers

Verkrijgbaar bij Le Comptoir des Vins

Roséwijnen en Clairets

Château Ad Francos – Ad Rosam, 2017, Bordeaux Rosé

Verkrijgbaar bij Upperwine

Château Sainte-Marie, 2018, Bordeaux Clairet

Verkrijgbaar bij Délisalades

Tip:

Om een fles wijn snel koud te krijgen: neem een ijsemmer en voeg ijsblokjes, water en een handjevol grof zout toe. Het ijs zal sneller smelten, waardoor uw fles dus ook sneller koud zal staan.

Ontdek hier de volledige Selectie Bordeaux 2019!

DISCOVER MORE

Passerillage

Lexicon R

Sauvignon Gris

Druivenrassen

Sainte-Foy Côtes de Bordeaux (rood)

Entre-Deux-Mers