Welke wijn bij sushi?
Food
maart 30, 2022

Welke wijn bij sushi?

Sushi met bordeaux? Absoluut. Voor zowat elke gelegenheid is er een perfecte bordeaux wijn.
Zelf sushi maken

Zelf sushi maken, klinkt misschien als een hele opgave, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Eerst en vooral heb je natuurlijk verse vis nodig. Zeer verse vis. We raden je aan om naar een gespecialiseerde viswinkel of een Japanse markt te gaan.

witte wijn sushi

Ingrediënten

Je hebt ook rijst, rijstazijn, suiker, sojasaus, wasabi en, als je van gember houdt, ingelegde gember nodig. Rijst is het tweede belangrijkste ingrediënt van sushi, na de vis (hoewel sommigen rijst op nummer één plaatsen). Gebruik een Japanse rijstsoort met een korte korrel, zoals koshihikari. Spoel de rijst zorgvuldig tot het water niet meer troebel is. Giet het spoelwater weg en kook de rijst in vers water.

Doe de gekookte rijst in een grote kom en meng er voorzichtig sushiazijn door. Dat is rijstazijn die op smaak gebracht werd met suiker en zout. Let op dat je de rijst niet plet. Snij de vis tegen de draad in en naar jezelf toe met een zeer scherp mes, bij voorkeur een Japans (dat maakt een verschil). Snij elke plak in één vloeiende beweging om ongelijkmatige randen te vermijden.

Een levendige witte wijn met sushi

Wasabi en gember vragen om een levendige witte wijn, zoals een Entre-Deux-Mers. Deze wijnen, die gemaakt zijn van muscadelle, sauvignon blanc en sémillon, zijn nerveus en evenwichtig, met aroma’s van citrusvruchten, witte bloemen en tropische vruchten. De witte wijnen van Entre-Deux-Mers zijn een uitstekende keuze als je sushi gaat eten. Ongeacht of je die zelf maakt of naar een Japans restaurant gaat.

Of probeer lichtzoete wijn !

Je kan er ook voor kiezen om de scherpe smaak van wasabi te compenseren met een licht zoete wijn zoals een Bordeaux Supérieur, Barsac, Côtes de Cadillac. Deze minder bekende maar uitstekende en zeer betaalbare halfdroge witte wijnen worden verkregen door de gisting te stoppen op het gewenste restsuikerniveau. Ze zijn evenwichtig en hebben een levendig zuur accent, maar bevatten tegelijkertijd heerlijk zoete noten.

sushi witte wijn

Wat kies jij? De meer klassieke combinatie met Entre-Deux-Mers of de gedurfde foodpairing met Bordeaux Moelleux? Wij wensen je alvast smakelijk eten en hopen dat je geniet van de sushi en de bordeauxwijnen!

Lees hier hoe je currygerechten met wijn combineert.

Zoek je nog meer lekkere wijn en food combinaties? Klik dan hier. 

Ben je trots op je creatie en wil je die fotografen om op sociale media zetten? Bekijk hier onze tips!

DISCOVER MORE

Comfortfood op zijn Frans met bijpassende bordeauxwijnen

3 verrassende cocktailrecepten met onze zoete witte wijnen

Combineer patisserie met wijn en bubbels