5 food & wine pairings voor Valentijnsdag
Food
februari 10, 2022

5 food & wine pairings voor Valentijnsdag

Bloemen, chocolade en wandelingen in het maanlicht zouden de romantiek aanwakkeren. Maar als je het ons vraagt, blijft het belangrijkste ingrediënt van een warme, romantische avond toch nog een liefdevol bereide maaltijd … met de perfecte wijn erbij! Hier volgen een paar flessen die je wederhelft met valentijn in vuur en vlam zullen zetten.

Crémant de Bordeaux + oesters

Het gerucht gaat dat Casanova, de beroemdste minnaar van Italië, 50 oesters per dag at om zijn 'romantisch uithoudingsvermogen' op peil te houden … Hier dus een eerste pairing, om te serveren met deze anekdote. Het eten van oesters heeft iets sensueels. Maar ze zitten ook barstensvol zink en aminozuren, die volgens wetenschappers je charme vergroten.

Schenk er een glas Crémant de Bordeaux bij, voor een sprankelende toost! 

Alle druiven moeten met de hand zijn geplukt en de wijn moet minstens twaalf maanden hebben gerijpt om hem Crémant de Bordeaux te mogen noemen (perfect als je je eerste jaar samen wilt vieren). Hij bestaat in wit en rosé, maar wij raden bij oesters een witte Crémant de Bordeaux aan. Met een blend van druiven zoals semillon zal de wijn bloemige aroma's en een minerale smaak hebben.

Ontdek meer over de Crémants de Bordeaux.

Witte bordeaux + taartjes met geitenkaas en groenten

Wat dacht je van een geitenkaastaartje als eenvoudig maar heerlijk voorgerecht? Wij raden er een droge witte wijn van AOC Bordeaux Blanc bij aan. Deze wijnen zijn een blend van sauvignon blanc, muscadelle en semillon. Ze zijn verfrissend en knapperig, met toetsen van verse kruiden en citrus. Ideaal bij de volle, hartige smaak van geitenkaas. De herkomstbenaming Bordeaux bestrijkt het hele wijngebied van Bordeaux, een heel groot gebied met een indrukwekkende verscheidenheid aan bodems en terroirs. Er is voor elke smaak dus wel een witte Bordeaux. Sommige wijnen kunnen voller en ronder zijn als er meer semillon in de assemblage zit. Wijnen die hoofdzakelijk van sauvignon blanc zijn gemaakt, zijn dan weer lichter, krokanter en pittiger.

Ontdek meer over de verfijnde aroma's van witte Bordeaux.

Rosé bordeaux + sint-jakobsschelpen

Onze volgende pairing is er een met verfijnde zeevruchten, zoals roze sint-jakobsschelpen met roze peper en een rosé bordeaux. Want je hoeft niet tot de zomer te wachten om van de rosés van Bordeaux te genieten … Ze zijn het hele jaar door lekker en lenen zich perfect voor food pairings.

Het zal je misschien zelfs verbazen dat Bordeaux elk jaar meer rosé produceert (vorig jaar was rosé goed voor 7,0% van de totale wijnproductie van de Bordeauxstreek, oftewel 12 miljoen flessen). De rosés van Bordeaux worden gemaakt van een mix druiven van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot, en vervolgens bij lage temperatuur gevinifieerd. Tot slot worden deze ingrediënten tijdens de assemblage door de wijnmaker samengevoegd tot prachtige wijnen met aroma's van rood fruit, aardbei en zwarte bes, citrus en grapefruit.

Ontdek meer over de rosés van Bordeaux. 

Zoete bordeaux + pasta met pesto en Chileense pepers

Chilipepers kleuren je wangen en doen je hart sneller slaan. Maar ze doen ook wonderen voor je smaakpapillen én maken endorfine vrij! De gouden tip om de juiste wijn bij pittige gerechten te serveren? Kies een fles met een vleugje zoetheid. Een beetje suiker vormt de ideale tegenhanger voor de pikante peper en houdt alle smaken in balans.
Dus waarom zou je zoete wijn bewaren voor het nagerecht? Onze zoete wijnen zijn heerlijk bij pittig voedsel. Bordeaux heeft veel domeinen die zoete wijn voortbrengen … Denk maar aan Barsac, Sauternes, Cadillac, Cérons en Graves Supérieures. Kortom, genoeg lekkere en betaalbare flessen om je date mee te verrassen.

Rode bordeaux + lamskoteletjes

Naar onze bescheiden mening is Valentijnsdag pas geslaagd als er een volle, fluweelachtige rode wijn mee gemoeid is. En Bordeaux brengt enkele van de beste wijnen ter wereld voort. Bij een stevig en sappig vleesgerecht, zoals lamskoteletjes, is een volle, gestructureerde wijn zoals een medoc echt perfect.
Ben je een liefhebber van ronde aroma's? De rode wijn van de rechteroever (regio Saint-Émilion of Côtes de Bordeaux) is lekker bij krachtige gerechten zoals gestoofd rundvlees, stevige ragouts, gebraden kip … en lamsvlees natuurlijk.

Loopt het water je al in de mond? Je staat vast al te popelen om aan de slag te gaan in de keuken! Fijne Valentijnsdag !

DISCOVER MORE

Sélection Bordeaux 2017: de essentials voor deze lente

De gouden medaille gaat naar

“Nous avons choisi de rester “petit”, de faire tout à deux et d’être bio.”