Lekker en licht lunchen: Amylia van Cookameal toont hoe zij het doet!
Food
augustus 10, 2016

Lekker en licht lunchen: Amylia van Cookameal toont hoe zij het doet!

Goed presteren in de namiddag gaat hand in hand met een lekkere en gezonde lunch, toch? Amylia De Schepper, foodie in hart en nieren, weet dat als geen ander. Op haar blog Cookameal toont ze vol passie dat lekker koken echt niet moeilijk hoeft te zijn. Van ontbijtjes tot een uitgebreid diner, op haar site vindt ieder wat wils. Hier vertelt ze met veel enthousiasme, een snufje eigenzinnigheid en vooral heel erg veel gevoel voor smaak hoe zij elke dag een lekker en gezond middagmaal in haar lunchbox tovert. De ideale wijnmatches bij haar gerechten? Die gaf ze uiteraard ook!

Foto: Amylia

In België hebben we een echte broodcultuur, al is dit niet altijd de gezondste (en lekkerste) optie. Wat ligt er “s middags regelmatig op jouw bord, een klassieke boterham met kaas of mag het al eens iets origineler zijn?

Tijdens de werkweek probeer ik steeds een gezonde lunch mee te nemen naar het werk. Mijn collega’s kijken ook steeds benieuwd even mee naar mijn middagmaal… “Wat heeft ze deze keer weer klaargemaakt?”. Ik varieer tussen boterhammen met huisgemaakt beleg, lekkere salades en soep. In het weekend mag het al een wat meer zijn, dan doe ik niets liever dan uitgebreid brunchen: broodjes, salades, wafels en smoothies, heerlijk!

Wie gezonde (en lekkere) lunches zegt, denkt al gauw aan frisse slaatjes. Heerlijk, maar misschien niet zo winterproof. Houd jij rekening met het seizoen als jij je lunch bereidt?

Zeker en vast! Gelukkig zijn er ook in het winterseizoen lekkere groenten die je kan klaarmaken! Denk maar aan pompoen, rode biet, spruitjes, … Ook lekker fruit is er in overvloed! Ingrediënten genoeg dus om ook tijdens de koude maanden een lekkere salade klaar te maken!

Niet iedereen heeft de luxe om een verse lunch te bereiden. Heb je tips om ervoor te zorgen dat je lunch ook na een voormiddag in je lunchbox nog lekker is? Welke on the go gerechtjes raad je aan?

Heel erg handig is je salade voor te bereiden in een jar. Zo werk je eigenlijk in laagjes en blijven de ingrediënten lekker vers. Toch liever in een gewone lunchbox? Hou dan je dressing apart! Zo blijven je groenten knapperig. On the go: Chiapudding voor een lichte maaltijd, salades, een soepje om op te warmen of zelfs een quiche die je de dag voordien klaarmaakte!

Foto: Butternut fetataart

Spruitjes, kolen en wortelen, stuk voor stuk echte wintergroenten. Welke gezonde wintergreenies zijn onmisbaar in je keuken en welke wijnen drink je er graag bij?

Zeker en vast kolen. Ongelooflijk hoe veel lekkere gerechten je daar mee kan klaarmaken. Van pasta en ovenschotels tot wokgerechten en zelfs chips… alles kan met deze lekkere groentesoort! Hier drink ik graag een soepele en fruitige rode Bordeaux bij. De Aroma’s van viooltje en zwarte bes zijn erg lekker bij de winterse smaak van de kool.

Een glaasje wijn maakt je lunch vaak net dat beetje feestelijker. Zijn er voor jou wijnen die echt geknipt zijn voor de lunch?

Een echte lunchwijn, help! Liefst een witte, lichte wijn … het is lunch hé.

Last but not least, wil jij ons jouw favoriete (winterse) lunchgerechtjes met hun ideale Bordeaux wijnmatch verklappen?

Ik gaf al aan vaak af te wisselen tussen slaatjes en soepen. Deze zitten dan ook zeker bij mijn favorieten. Ik ben helemaal dol op een salade in een jar met kip en verse groentjes. Deze blijft tot ’s middags lekker fris en is heerlijk in combinatie met een pittige en fruitige droge witte Bordeaux. Als het buiten berenkoud is, gaat er niets boven een hartverwarmende wortel-kikkererwtensoep. Bij deze vullende soep drink je best een gestructureerde en volle droge witte Bordeaux. Tot slot houd ik erg van quiches als lunch. Ze zijn makkelijk, snel en heel erg lekker. Mijn favoriet? Een Butternut fetataart is echt erg lekker. Drink je er graag een glaasje wijn bij, ga dan voor een soepele en fruitige rode Bordeaux.

Zin om zelf aan het lunchen te slaan? Ga aan de slag met Amylia’s tips of haal inspiratie op onze Facebook, Instagram en Twitter, hier delen we nog meer recepten en inspiratie voor de ideale wijnmatches.

Foto: salade in een jar met kip en verse groentjes; wortel-kikkererwtensoep; Butternut fetataart

DISCOVER MORE

De beste apps voor wijnliefhebbers

Geen zomer zonder frisse Bordeaux wijnen. Maar welke?

De wijnoogst van 2019: we zijn vertrokken