Belgische keuken + Bordeaux wijnen: a match made in heaven
Food
augustus 5, 2016

Belgische keuken + Bordeaux wijnen: a match made in heaven

Bordeaux + België?

De verschillende kleuren en aroma’s van de Bordeaux wijnen zorgen voor een grote diversiteit.  Hierdoor kan je er zeker van zijn dat er voor elk gerecht een geschikte Bordeaux wijn te vinden is. Onze wijnen zijn niet alleen lekker bij de Franse keuken, maar zijn ook prima te combineren met gerechten van overal ter wereld. Bordeaux wijnen en de Belgische keuken, wij zeggen ja.

Elf Belgische topchefs, één per provincie, staken een Belgische klassieker in een origineel nieuw jasje. Kris Van de Sompel, sommelier en consultant van onze l’École du Vin de Bordeaux, mocht de gerechten proeven en ontfermde zich over de perfecte wijnmatch. Het doel? ‘unieke en grenzeloze smaakcombinaties doen ontstaan’. Kris ziet het zo: ‘door de grote verscheidenheid van de Bordeaux wijnen is het gemakkelijk om voor elk gerecht meerdere passende wijnen te vinden. Daarom stelde ik er voor elk recept drie voor: een klassieke combinatie, een ontdekking en een heel originele overeenkomst. Iedereen zal dus zijn smaak en stijl vinden.”

Wat is jouw kleur?

Food and wine pairing, er zijn geen echte regels voor. Wat wij lekker vinden hoeft niet overeen te komen met jouw persoonlijke smaak. Toch geven we graag enkele richtlijnen. Je kan ervoor kiezen om in te spelen op contrast of op analogie.

De rode wijnen van Bordeaux matchen perfect met smaakvolle, rijke maaltijden. Denk aan uitgebreide vleesschotels, stoverijen, een lekkere risotto of een smakelijk stuk chocoladetaart. Bijvoorbeeld : een gerijpte rode Bordeaux met aroma’s die doen denken aan humus en gedroogd fruit verzacht de aardse noten van de « makreelfilet » van Ludovic Vanackere van het restaurant l’Atelier de Bossimé.

De droge witte wijnen van Bordeaux drink je best met vis of wit vlees. Een droge witte Bordeaux in combinatie met Belgische asperges zoals de Belgische aspergeboom van Martin Volkaerts? Wij zijn fan hoor. Ben je meer te vinden voor echte ‘winter kost’, dan past deze wijn ook perfect bij een klassieke vol-au-vent met frietjes.

De roséwijnen zijn een echte aanrader bij frisse slaatjes of als zomers aperitiefje. In de winter drink je ze eerder bij gegrild vlees of als feestelijke opener bij je kerstfeestjes. Onze tip? Een Bordeaux rosé is super lekker met de ravioli van raap met groene algen, gember en schelpdieren van Christophe Pauly.

De zoete witte Bordeaux wijnen zijn zowel te combineren met zoete desserten als zoute gerechten. Zin in een originele aperitief? Ook dan kan een sauternes meer dan smaken.

Aan de slag!

Zin gekregen om zelf de keuken in te duiken? Ontdek de originele receptjes van de Belgische chefs en probeer de drie verschillende (Bordeaux) wijnsuggesties uit.

DISCOVER MORE

Welke bordeauxwijn past het best bij je sterrenbeeld?

Maak kennis met de wijnmakers van aflevering 4 – Bordeaux Loves Belgium !

De perfecte Bordeauxwijn voor ieder persoonlijkheidstype