Hoe combineer je snoep met bordeauxwijn?
Food
februari 8, 2019

Hoe combineer je snoep met bordeauxwijn?

Soms heb je in de winter echt zin in zoet. De verleiding is het grootst voor mensen met kinderen in huis, want wellicht lonkt het suikergoed in je kasten en voor je het weet, heb je een kleine ‘goesting’ en hup … daar verdwijnt een hand gummibeertjes in je mond. Volgens verschillende studies is zo’n 90% van alle volwassenen niet vies van de zoetigheden van hun kinderen, maar dat wist je vast wel al, toch? Vind hier de ideale zoete combinaties!

Wij van bordeauxwijnen zijn in elk geval pro alles wat het leven zoeter maakt en grijpen dan ook de kans om je een paar tip te geven voor de ideale wijn die daarbij past.

wijn zoet snoep

Stem de aroma’s af op elkaar

De sleutel tot het geluk vind je wanneer je de aroma’s van het zoets op die van de wijn afstemt. Zo past een witte bordeauxwijn met tropische of steenvruchtnoten bijvoorbeeld goed bij fruitgommetjes met bananensmaak. Een Clairet (een lekkere, maar niet zo bekende lichte rode wijn uit de Bordeauxstreek) of een rosé met rode-bessenaroma zou dan weer een goede combinatie zijn met snoep met aardbeien- of frambozensmaak.

wijn zoet snoep drop

Drop is niet zo eenvoudig te combineren, maar past toch verrassend goed bij een gestructureerde rode bordeauxwijn.Chocolade is een ander paar mouwen.

Het is dan wel algemeen bekend dat zwarte chocolade goed bij rode wijn past, maar als er andere ingrediënten zoals amandelen aan toegevoegd worden, kan het zijn dat een witte bordeauxwijn toch een betere keuze is.

wijn zoet chocoladeNog een paar tips …

Een zoete witte wijn past goed bij gekonfijte vruchten of lichte melkchocolade (zonder andere ingrediënten). Een witte wijn met een volle smaak laat zich hier net zo goed bij smaken en kan zelfs de juiste tegenhanger zijn bij knapperige wafels of pinda’s. Een Bordeaux Crémant danst in de mond samen met kokos- of pure chocolade en zure fruitgommetjes. Probeer eens een lichte rode wijn bij gedroogde vruchten, melkchocolade of pindakaas-chocolade. Voor intensere chocolade en karamel raden we een Malbec of Cabernet Sauvignon aan. 

Ga bij dessertwijnen voor donkere chocolade of zoetigheden met toffee.

Uiteindelijk zijn de “regels” van wat nu kan en wat niet voor het combineren van wijnen en zoetigheden niet vast gebeiteld. Daarom luidt onze tip: bied zoveel mogelijk soorten wijn aan wanneer je gasten over de vloer hebt (waarbij – laten we eerlijk zijn – het waarschijnlijker is dat je alleen in de keuken snoept) zodat iedereen de combinatie vindt die voor hem of haar het beste past. Bovendien is het op die manier ook gewoon het leukst, en is dat niet het belangrijkste?

DISCOVER MORE

Jouw Bordeaux zomer ‘on a budget’

Bordeaux Fête Le Vin – Onze 5 beste redenen voor een bezoekje

Haal het jachtseizoen in huis met een 100% Bordeauproof feestmaal