Een happy en healthy ontbijt? Julie van Floom geeft haar tips!
Food
juli 12, 2016

Een happy en healthy ontbijt? Julie van Floom geeft haar tips!

Van een snelle hap voor het werk tot een uitgebreid ontbijt met bubbels, de dag beginnen met een stevige portie krachtvoer is goud waard. Maar hoe pak je dat het beste aan? En welke wijnen zijn geschikt bij een brunch? Julie – queen of breakfast – Seutin weet raad. Met Floom maakt ze niet alleen overheerlijke verse granola, ook deelt ze de lekkerste ontbijttips en receptjes op haar website en vandaag deelt ze haar ontbijtgeheimen met jou.Foto: JulieJulie, jij bent misschien wel de “ontbijtpersoon” van Vlaanderen, wat is er voor jou onmisbaar bij een gezond en lekker ontbijt?Fruit & groenten! Ik ben een enorme fan van groenten en fruit en zeker bij het ontbijt zijn ze onmisbaar.   Hierbij kies ik zo veel mogelijk voor seizoensfruit en groenten. Vers fruit in combinatie met wat yoghurt en granola of havermout, heerlijk gewoon.Vaak klinkt “tijdsgebrek” als excuus om een degelijk ontbijt over te slaan, hoe spring jij hiermee om?Ik ben ervan overtuigd dat het enorm belangrijk is voor je lichaam om je dag te starten met een kickstart ontbijt. Op die manier schud je je metabolisme meteen goed wakker en heb je de rest van de dag bergen energie. Daarom houd ik enkele snelle ontbijtjes achter de hand die je makkelijk op voorhand kan klaarmaken. Mijn favorieten? Overnight oats, yoghurt met vers fruit of een lekkere chiapudding. Als je echt ‘on the go’ moet ontbijten kan je kiezen voor een gezonde energiebar of een frittata op basis van ei: prima op voorhand klaar te maken en lekker voor onderweg.Is voor jou ontbijten gerelateerd aan de seizoenen? Maak je een verschil tussen winter en zomer ontbijtjes?Jazeker! Als je naar het fruitaanbod kijkt is er al een enorm verschil. In de zomer vind ik het heerlijk om te experimenteren met de verschillende soorten kleurrijk fruit en ze op verscheidene manieren te verwerken in heerlijke, kleurrijke en frisse ontbijtjes zoals smoothies, sapjes, … Als het ’s winter koud wordt, merk ik dan weer dat ik meer neig naar warme ontbijtjes zoals havermoutpap.Foto: açai bowl

Snel en gezond, heerlijk, maar soms mag het ook een beetje meer zijn. Welke wijnen mogen volgens jou niet ontbreken op een uitgebreide brunch?

 Bij een uitgebreider ontbijt vind ik dat een sprankelende wijn zoals een Bordeaux Crémant zeker niet mag ontbreken. Toegegeven, het is een echte klassieker, maar een lekkere mousserende wijn kan je ontbijt een extra feestelijke toets geven. Daarenboven is schuimwijn niet al te “zwaar” wat in de voormiddag zeker een voordeel is.

Als je even niet aan het ontbijten bent, welke wijnen ontkurk jij dan het liefst? 

Een lekkere, ronde en gestructureerde rode wijn zoals een Saint-Emilion daar kan je mij altijd plezier mee doen.

Tot slot, wil je ons jouw favoriete ontbijtgerechtjes en hun matching wijnen met ons delen?

Als ik mezelf echt een energie boost wil geven, kies ik ’s ochtends voor een açai bowl: vers fruit, amandelmelk en een een beetje granola als topping, heerlijk. Hoewel ik door de week meestal geen fles ontkurk bij het ontbijt, durf ik in het weekend te zwichten voor een glaasje mousserende en fruitige rosé uit Bordeaux. De aroma’s van aardbei en framboos doen het uitstekend in combinatie met het rode fruit uit het ontbijt. Als ik veel tijd heb, geniet ik graag van enkele granola pancakes. Deze lekkernij is erg smakelijk in combinatie met een mousserende en subtiele droge witte Bordeaux, al kan een zoete witte wijn ook erg lekker zijn. Als ik ‘on the go’ moet ontbijten, dan ga ik voor mijn granola bites. Ze zijn lekker, fris en ideaal voor onderweg.

Inspiratie opgedaan? Duik de keuken in en probeer Julies receptjes zelf of haal extra food inspiratie op onze Facebook, Instagram en Twitter.

Foto: açai bowl, granola pancakes en granola bites

DISCOVER MORE

Belgische keuken + Bordeaux wijnen: a match made in heaven

Verborgen wijntips voor elk paasfeest

Brunch en bordeaux, het perfecte duo