Op het Salon du Chocolat met Tristan Raimond
Portretten
juni 30, 2017

Op het Salon du Chocolat met Tristan Raimond

De druivenpluk is nog maar net achter de rug of de wijnbouwers richten zich al weer op de volgende etappe: de winter en de feestdagen zijn in aantocht! Eind oktober vond het Salon du Chocolat plaats, een chocoladebeurs in Parijs. Het nieuwe evenementenconcept van Vins de Bordeaux sloot zich hierbij aan en ter gelegenheid daarvan gingen wij opzoek naar drie professionals in de Bordelaise wijnsector! Zij vertelden ons wat ze denken van het winterseizoen in wijnland …

De jonge Tristan Raimond, zoon en kleinzoon van wijnbouwers, houdt zich bezig met de productie van het Château Montfollet, het familiedomein dat hoog boven het estuarium van de Gironde ligt, te midden van de beste terroirs van de appellatie Blaye.

Kan je me iets zeggen over jullie domein?

Het Château Montfollet, in de regio Blaye Côtes de Bordeaux, was eigendom van mijn overgrootvader die met een paar hectare in de wijnbouw is begonnen. Mijn grootvader heeft het domein overgenomen en mijn vader heeft het aanzienlijk uitgebreid tot de 120 hectare die we nu hebben. Dit is vrij groot voor onze streek. Château Montfollet procudeert voornamelijk rode wijn en de bekendste cuvée is Le Valentin. Sinds enkele jaren maken we ook de cuvée Pégase, 100% malbec, in rosé en rood. Dat is nogal bijzonder, maar mensen die normaal niet voor rosé te vinden zijn vinden deze wel lekker. Deels omdat hij heel anders is dan andere rosé-wijnen, zoals een rosé de Provence: als je blindelings proeft, zou je bijna denken dat het een witte wijn is… Verder wordt er op zes hectare witte wijn geproduceerd, de cuvée Montfollet Le Valentin, die bijzonder gewaardeerd wordt. Het is een pretentieloze wijn die door velen wel vergeleken wordt met een Pessac-Léognan! Het druivenras sémillon overheerst in de samenstelling, waardoor het een iets zachtere, vettere wijn is. Deze wijn rijpt op vat en kan 3 tot 4 jaar bewaard worden. De belangrijkste druivensoorten op het domein zijn merlot en malbec. Opmerkelijk is dat mijn grootvader veertig jaar geleden op het punt heeft gestaan alle malbec uit te trekken: die druivensoort sloeg toen absoluut niet aan. Mijn vader heeft besloten, in overleg met de oenoloog Christian Veyry, deze wijnstok toch te behouden. Mits zorgvuldig verbouwd levert dit uitstekende cru’s op en we gebruiken hem in al onze rode wijnen. Tegenwoordig zijn er vele wijnbouwers in de regio Blaye en Bourg die hem verbouwen.

Hoe ervaren jullie de periode na de pluk? Wachten jullie in spanning op de wijn of zijn jullie opgelucht, uitgeput, … ?

Opgelucht natuurlijk, zoals altijd aan het einde van het plukseizoen! We sluiten een jaar lang werk af, het zit erop, nu schiet er alleen nog de vinificatie over. Ik ben optimistisch, want we hebben een bijzonder mooie pluk gehad. Ik weet dat het in andere streken in Frankrijk minder voorspoedig gegaan is, en dat wij, in de omgeving van Bordeaux, redelijk bespaard zijn gebleven. We hebben zowel volume als kwaliteit. We moeten er nu nog wijn van maken, en volgend jaar zullen we kunnen genieten van een heerlijke wijn.

Hoe ziet jullie programma er verder uit?

Op dit moment laten we de wijngaard tot rust komen, we wachten tot het blad valt. Daarna gaan we weer aan het werk, met het snoeien van de wijnstok voordat de winter invalt en dan het verwijderen van het gesnoeide hout. Snoeien is het allerbelangrijkste, want dat bepaalt de ontwikkeling van de wijnstok gedurende de hele volgende groeicyclus. Daarna is het wachten op het uitlopen van de knoppen…

Wat betekenen de feestdagen voor jullie?

Commercieel gezien is het de periode dat we oudere millésimes tevoorschijn halen die tijdens de feestdagen op tafel komen. We presenteren ook wijnkistjes, magnums en speciale cru’s. Voor mensen die het misschien niet gewend zijn om het hele jaar door regelmatig wijn te drinken, is het een gelegenheid om zichzelf en hun tafelgenoten te verrassen met een paar feestelijke flessen. Wat betreft de wijnmatches laat een assortiment schaaldieren en zeevruchten zich uitstekend combineren met een Montfollet Valentin Blanc, op basis van sémillon en sauvignon.

Als rode wijn kan ik een Blaye aanraden. Ik zou bij voorkeur oudere millésimes aanbevelen om chocolade te begeleiden. Onze jongere wijnen, met een vrij hoog tanninegehalte, moeten eerst nog wat rijpen voordat ze optimaal te combineren zijn met chocoladedesserts. Ze zijn daarentegen wel ideaal bij gerechten in saus of in combinatie met gekruide gerechten.

DISCOVER MORE

Ontdek Coups de Coeur 2015: 100 betaalbare parels

Coup de Cœur Selectie 2015

Vijf wijnbars in Brussel waar je biologische wijn kan drinken