Sélection Bordeaux 2017: de essentials voor deze lente
Nieuws
mei 26, 2017

Sélection Bordeaux 2017: de essentials voor deze lente

Krachtig, rond, fris, fruitig…Welke wijnen passen het best bij het lenteseizoen? Welke wijn serveer je aan je tafelgenoten? Op 27 februari heeft een Belgische jury, samengesteld uit onafhankelijke professionals en sommeliers, een selectie van Bordeaux wijnen gemaakt met de beste prijs-kwaliteit verhouding. Uiteindelijk zijn er 65 wijnen overgebleven die onze jury wisten te bekoren. Een selectie van rode, witte en rosé wijnen tussen €4 en €25 om jou te begeleiden doorheen dé ultieme wijnkeuze die bovendien beschikbaar zijn bij wijnhandels in België!

Voor de rode wijnliefhebbers:

Bij Château Fontenille worden er bijzonder soepel en fruitige rode wijnen geproduceerd die het label AOC Bordeaux meekrijgen. Een overheersende merlot met aroma’s van kersen en frambozen zorgt voor een mooie ronding. Château Fontenille produceert al wijnen sinds de vierde eeuw. Het was in 1524 dat de familie Cadouin het domein heeft gecreëerd. Sinds 1989, heeft Stéphane Defraine het heft in eigen handen genomen over de toekomst van de wijnen van Fontenille, namelijk het produceren van kwaliteitswijnen. De wijn kost tussen de € 7 en € 12 en voor meer info over deze wijn kan je terecht op onze website.

De wijngaarden van Château Barberousse liggen in het hart van Saint-Emilion. Stéphane Puyol is beheerder van deze familiezaak, doorgegeven van generatie op generatie. Deze Château staat ervoor gekend om wijnen te produceren met respect voor het milieu en de terroirs. Tijdens een wijndegustatie zou je zo versteld staan door hun sprankelende rode kleur. Het aroma van kersen en viooltjes brengt je zo in extase! We wijn kost tussen €12 – €20 en is verkrijgbaar bij De Coninck

Château LaGarde, waarvan de oorsprong uit de 18de eeuw dateert, verleid je door de kwaliteit van de bodem en is waarschijnlijk een van de mooiste domeinen binnen Pessac-Léognan. Op dit domein worden krachtige en intense wijnen geproduceerd. Deze wijnen onderscheiden zich door de aroma’s van koffie, chocolade, rode vruchten en een houttoets. Wie op zoek is naar een bepaalde kracht in een wijn zal niet teleurgesteld zijn! Deze wijn kost tussen € 20 – € 25 en is verkrijgbaar bij Le Sommelier des Vins

De voorkeuren van onze jury en andere rode wijnen vind je hier!

Voor de droge witte wijnliefhebbers:

De Château Sainte-Marie bevindt zich in het hart van de regio Entre-deux-Mers. De wijngaarden profiteren van een optimale geografische ligging op de hoogste punten van het departement Gironde en beschikken over een groot en divers terroir. Bepaalde percelen van Sémillon en Merlot bestaan meer dan 100 jaar en garanderen een uitstekende kwaliteit. De wijnen van Château Sainte-Marie zijn levendig en fruitig, voornamelijk samengesteld door Sauvignon Blanc en Sémillon. Deze frisse en fruitige aroma’s geven de wijn een subtiele aciditeit die hem uitstekend maakt voor een seizoenssalade. De wijn kost tussen € 7 en € 12 en is hier beschikbaar.

De wijngaard van Château Lusseau ligt in het zuidwesten van Bordeaux, dichtbij de oevers van de Garonne. Door de biologische landbouw zijn de witte wijnen van Château Lusseau gestructureerd en vol met aroma’s van rijp wit fruit en een toets van amandel. Château Lusseau uit de Graves heeft de finesse van een Graves met een lange afdronk in de mond. De wijn kost tussen € 20 en € 25 en is hier beschikbaar. Benieuwd naar de favorieten van onze jury en andere witte wijnen? Ontdek ze hier!

 

Voor de rosé wijnliefhebbers:

Château Penin is een familiebedrijf dat al sinds 1854 gelegen is in de Graves op de linkeroever van de Dordogne. Hier vind je de appellatie van Bordeaux Clairet terug. Een frisse en gastronomische rosé wijn. Het is de Merlot die deze wijn enige vorm van elegantie en finesse bezorgt met aroma’s van rode vruchten. De wijn is fris en eenvoudig zonder afbreuk te doen van hun karakter! De wijn kost tussen € 4 – € 7 en is hier te verkrijgen.

Gelegen in het hart van Entre-Deux-Mers, ligt Château La Rougerie. De wijnproductie werd een familieverhaal in 2012. Deze rosé wijnen zijn fris en fruitig. Bovendien zijn deze wijnen samengesteld uit 100% Merlot en ademen ze heerlijke aroma’s van aardbei en pompelmoes uit. Deze rosés passen perfect als aperitief en kan je ook serveren bij Aziatische gerechten. De wijnen kosten tussen € 7 en € 12.

Ben je benieuwd naar de favoriete rosé wijnen van onze Belgische jury? Ontdek ze hier!

Ook de mousserende wijnen werden voorgeproefd door onze juryleden. Hieruit werden enkele Châteaux geselecteerd omwille van hun delicatesse en hun accenten van citrus zoals Tifayne of Crémant de Bonhoste. De Crémant de Bordeaux appellatie bestaat al sinds 1990 en staat toe de wijnen te produceren volgens dezelfde methode als champagne wijnen. De Crémants de Bordeaux bevatten een mooie balans tussen zuurgraad en aromatische complexiteit. De Crémant de Bonhoste kost tussen € 12 en € 20 en vind je hier.

Ontdek onze volledige selectie Crémants de Bordeaux hier!

DISCOVER MORE

Ontmoeting met Laetitia Ouspointour

eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX

De wijnoogst: een beknopte handleiding