Belgium Loves Bordeaux

Ontdek het nieuwe seizoen van deze culinaire roadtrip door België met sterrenchef Marcelo Ballardin (Oak Gent) en topsommelier Jasper Van Papeghem ! In deze 5 nieuwe afleveringen gaat Marcelo telkens een gastronomische uitdaging aan. Jasper zoekt de ideale bordeauxwijn om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen.

EP 01 - Maak sushi op Vlaamse wijze @Vistrap

In deze eerste aflevering zoeken we de connectie op tussen de noordzee en de frisse wijnen afkomstig uit de streek dichtbij de Atlantische oceaan. We verbinden ook het exotische idee van sushi met een Vlaamse touch. Sterrenchef Marcelo gaat de uitdaging aan en introduceert rode biet in sushi terwijl onze topsommelier Jasper Van Papeghem een droge witte en frisse roséwijn voorstelt om deze sushi op een elegante manier aan te vullen.

EP 02 - Combineer pâtisserie met bordeauxwijnen @Zuut

Vandaag zullen de zoetebekjes onder ons hun hart kunnen ophalen! De uitdaging van vandaag is: combineer Belgische patisserie met wijn. Marcelo en Jasper brengen patissier Pieter een bezoekje in zijn winkel Zuut in Leuven. Samen brengen ze Belgische soezen naar een hoger niveau in combinatie met 2 heerlijke bordeauxwijnen. Ras El Hanaut in een dessert? Marcelo laat je soezen proeven zoals je je ze nog nooit ervaren hebt… Jasper gaat deze keer voor een crémant de Bordeaux en een prachtige Sauternes.

EP 03 - Maak stoofvlees zo lekker als die van moeder ! @Dierendonck

Wat moeder met liefde maakt is en blijft altijd het beste. Vandaag gaat Marcelo de uitdaging aan om stoverij te maken die even goed of zelfs beter is als deze van moeder. Lekker stoofvlees begint met kwaliteitsvol vlees, dus niets beters dan hiervoor aan te kloppen bij topslagerij Dierendonck. Onze topsommelier Jasper Van Papeghem maakt deze befaamde Vlaamse klassieker nog beter door deze te pairen met 2 krachtige en klassevolle bordeauxwijnen.

EP 04 - Maak indruk op de beste kaasmaker van België ! @Van Tricht

In deze derde aflevering ligt de lat opnieuw hoog: “Maak indruk op de beste kaasmaker van België”. Sterrenchef Marcelo Ballardin en topsommelier Jasper Van Papeghem brengen een bezoekje aan Kaasrijperij Van Tricht in Antwerpen, die al 3 generaties befaamd zijn om hun kazen. Kaas en wijn een klassieker? Niet als je het op deze vernieuwende manier brengt. Ontdek nu het heerlijke ovengerecht met geitenkaas en salade met blauwschimmelijs gecreëerd door Marcelo. Topsommelier Jasper Van Papaghem zoekt de ideale bordeauxwijnen om deze 2 gerechten tot een nog hoger niveau te brengen. Do try this at home ! 

EP 05 - Maak een romantisch diner dat de pan uit swingt !

Tijdens laatste aflevering kloppen sterrenchef Marcelo Ballardin en topsommelier Jasper Van Papeghem aan bij bioboerderij Livinushof in Sint-Laureins.  De uitdaging van vandaag? Maak een romantisch diner dat de pan uit swingt, een contrast dat op het eerste gezicht niet gemakkelijk is ! Marcelo is echter gedreven genoeg om op een originele manier aan de slag te gaan met dit eenpansgerecht en tilt de Belgische klassieker ‘varkenshaasje’ naar een hoger niveau met biogroenten. Jasper zet opnieuw zijn beste beentje voor als sommelier en gaat voor een pairing die de smaken fantastisch samenbrengt ! 

Wie is Marcelo Ballardin
en Jasper Van Papeghem?

Jasper van Papaghem is een gepassioneerde topsommelier. Hij was jaren aan het werk als sommelier in sterrenrestaurant de Jonkman **. Hij behaalde verschillende hoogstaande prijzen in de wijnwereld waaronder beste sommelier van België 2017-2018. Hij heeft een grote affiniteit met de bordeauxstreek en introduceert je met plezier en passie in de wondere wijnwereld. 

Marcelo Ballardin is een gedreven sterrenchef met Italiaans Braziliaanse roots. Hij baat twee restaurants uit in Gent, waarvan Oak * en Door 73. De gerechten van OAK zijn hedendaags en geïnspireerd door verschillende internationale invloeden. Je kent hem ook van op tv van “mijn restaurant” met Sergio Herman en Mastercooks. 

Ontdek de producenten en de wijnleveranciers van alle afleveringen !