Maak stoofvlees zo lekker als die van moeder – Belgium Loves Bordeaux !

|

|

|

|

Wat moeder met liefde maakt is en blijft altijd het beste. Vandaag gaat Marcelo de uitdaging aan om stoverij te maken die even goed of zelfs beter is als deze van moeder.

Lekker stoofvlees begint met kwaliteitsvol vlees, dus niets beters dan hiervoor aan te kloppen bij topslagerij Dierendonck. Onze topsommelier Jasper Van Papeghem maakt deze befaamde Vlaamse klassieker nog beter door deze te pairen met 2 krachtige en klassevolle bordeauxwijnen.

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

 • 2 grote uien
 • Boter
 • 1 kg gepareerd rundvlees
 • Zout
 • Peper
 • 1 flesje (33 cl) bruin bier
 • Een paar laurierblaadjes
 • 2 el Luikse stroop
 • Mosterd
 • 1 snee peperkoek
 • Aardappelen

Welke wijn?

Château Fougas 2019

Vol jouw stoverij met frietjes aan met deze elegante Château Fougas 2019. Deze Côte-de-Bourg blijft vrij discreet op de neus maar biedt daarna mooie aroma’s van rood fruit, licht houtachtig. Deze wijn kan je vinden bij de Colruyt.

Château Treytins Lalande de Pomerol 2018  Ook met een Château Treytins Lalande de Pomerol 2018 maak je een goede beslissing. Deze wijn uit Saint-Emilion is een Grand Cru met een intens en kruidig bouquet van vers rood fruit. Deze topwijn kan je eveneens vinden in de Colruyt !

Ontdek patisserie Zuut

Voor Dierendonck zijn ambacht, terroir en passie sleutelwoorden. Ze maken dat ze zijn wie ze nu zijn: beenhouwers in hart en nieren. Hendrick Dierendonck vertegenwoordigt momenteel de tweede generatie. Met respect voor onze dieren, de natuur en liefde voor de smaak. Dit zijn de waarden en normen waar we voor staan. Ook de boeren waarmee wij samenwerken delen dezelfde waarden. Deze manier van werken zorgt voor het eerlijkste en lekkerste vlees. Dierendonck is een familie van slagersambacht.

Foto door Raymond – Dierendonck

BEREIDING

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur maar zorg ervoor dat ze niet bruin bakken.

Schroei de stukken vlees in een braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken nog wat bij met peper van de molen en een snuifje zout.

Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je het over in de stoofpot met de ui en het vlees. Besmeer de snee peperkoek met mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder. Voeg de Luikse stroop toe en de laurierblaadjes.

Laat anderhalf tot drie uur (afhankelijk van de kwaliteit van het vlees) sudderen op een zacht vuur zonder deksel. Roer af en toe en controleer tussendoor ook of het vlees al gaar is. Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt, zet dan het deksel op de pot.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Pas wanneer de saus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot en laat je verder sudderen totdat het gaar is. Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

Schil de aardappelen en snij ze in frietjes van ongeveer hetzelfde formaat. Bak de frietjes in twee keer in een friteuse.

Smakelijk!

Ontdek de wijnwinkel en topslagerij Dierendonck !

Ontdek de andere afleveringen !

S3 E1 – Maak sushi op Vlaamse wijze
@Vistrap

S3 E2 – Combineer patisserie met wijn en bubbels
@Zuut

S3 E3 – Maak indruk op de beste kaasmaker van België met een heerlijk aperitief en bordeauxwijn
@Van Tricht

S3 E4 – Combineer waterzooi met bijpassende bordeauxwijnen voor een romantisch diner
@Livinushof

S3 E5 – Maak een carbonnade voor moeder met bijpassen de bordeauxwijnen
@Dierendonck

#BelgiumLovesBordeaux